«Συνάντηση»: Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη - Ειδήσεις Pancreta

Ο Στέφανος Κορκολής για πρώτη φορά αγγίζει, σαν σολίστ του πιάνου, έργα του Μίκη Θεοδωράκη από όλο το μουσικό φάσμα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Ύστερα από τις συναυλίες του σε Ωροπό, Ρόδο, Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) και Λάρισα, όπου το κοινό κατέκλυσε τις αίθουσες για να παρακολουθήσει την ιδιαίτερη αυτή «συνάντηση» των δύο καλλιτεχνών, η υπερεπιτυχημένη περιοδεία κλείνει με δύο συναυλίες στην Κρήτη. Πρώτα στα Χανιά και εν συνεχεία την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο, στο Κινηματοθέατρο Αστόρια (Ώρα: 20:30), σε μια βραδιά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό –όπου μαζί με τον Στέφανο Κορκολή και την ταλαντούχα ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη, θα συμπράξει η Μικτή και Παιδική - Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου σε διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου.

Βασισμένη στο ομώνυμο χρυσό CD, η συναυλία είναι μία μουσική ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με κλασικά έργα για πιάνο, μεταφορές/διασκευές ορχηστρικών έργων για πιάνο και λυρικά τραγούδια.

Στη sold out συναυλία του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών (17 Οκτωβρίου) παρευρέθηκε ο μεγάλος Έλληνας μουσουργός και δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Αυτό το σημερινό, για τη μουσική μου, το θεωρώ ένα νέο ξεκίνημα. Είναι, λοιπόν, ένα καινούριο ξεκίνημα και το οφείλω στον Στέφανο Κορκολή. Αυτή η αγάπη και η αφοσίωση του Στέφανου Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα... Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!».

Η σχέση που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή όπως και η καταλυτική φράση στην επιστολή του συνθέτη προς τον διεθνούς φήμης πιανίστα, όπου αναφέρεται στον Στέφανο Κορκολή ως «ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό», δημιούργησε στον Στέφανο Κορκολή την επιθυμία να μπει στο στούντιο και να αρχίσει να ηχογραφεί έργα του συνθέτη μαζί με την Σοφία Μανουσάκη -μια νεότατη ερμηνεύτρια- αποκάλυψη, κατ' ομολογία του ίδιου του συνθέτη. Τα έργα αυτά παρουσιάζονται και στη συναυλία, μαζί με την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη Θεοδωράκη της περιόδου 1980-2000 που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Πρόκειται για το «Μια Θάλασσα Γεμάτη Μουσική», ίσως το πιο λυρικό έργο του μεγάλου συνθέτη σε ποίηση Δήμητρας Μαντά, που κυκλοφόρησε το 1994 από την Γαλλική εταιρεία AUVDIS.

H προσέγγιση του αριστουργηματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, γίνεται με τον πιο λιτό και ανθρώπινο τρόπο, δηλαδή μέσα από ένα πιάνο και μία φωνή (και στην περίπτωση της εν λόγω συναυλίας και μέσα από τον ιδιαίτερο τόνο που προσδίδει η παρουσία μίας χορωδίας), με σκοπό την ανάδειξη του μεγαλείου των μελωδιών του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο είναι μία συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης / Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Οι συναυλίες του Στέφανου Κορκολή με ερμηνεία λυρικών τραγουδιών από την Σοφία Μανουσάκη πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία της GROUPAMA Ασφαλιστική.


Πηγή: facebook