Ανοίγει η έκθεση με έργα του Δ. Διαμαντόπουλου - Ειδήσεις Pancreta

Την περιοδική έκθεση, «Τερατολογίες. Από την ιστορία του ανθρώπου», με έργα του πρωτοπόρου ζωγράφου του 20ου αιώνα, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη, παρουσιάζει από το ερχόμενο Σάββατο στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 7 το απόγευμα, με μια παρουσίαση από κριτικούς τέχνης του έργου του ζωγράφου.

Συγκεκριμένα οι ιστορικοί της τέχνης, Εμμ. Μαυρομμάτης και Μιχ. Στεφανίδης, θα κάνουν μια πρώτη παρουσίαση του έργου του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Μουσείου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης, την οποία θα εγκαινιάσει ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Η χρονιά του Διαμαντή Διαμαντόπουλου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα έχει, επίσης, εκδηλώσεις λόγου και μουσικής, και δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές και για τους πιο μεγάλους, μια από τις πιο βασικές μέριμνες της ΕΚΙΜ.
Ζωγράφος, γλύπτης και σκηνογράφος ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση Νεοέλληνα καλλιτέχνη, που υπηρετεί μια τέχνη με συνείδηση του κοινωνικού της ρόλου και των βίαιων ταξικών και θεσμικών συγκρούσεων που διατρέχουν την κοινωνία. Στην έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάζονται εννέα επιλεγμένα έργα του από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Ζαχαρία Πορταλάκη, Χρωματική σπουδή, Τα μωρά, Ο σκοτωμένος, Τερατολογία 12,Τερατολογία 14, Τερατολογία 16, Τερατολογία 18, Τερατολογία 19 και Τερατολογία 20.

Τα έργα αυτά εντάσσονται ίσως στην πιο αμφιλεγόμενη ενότητα του ζωγράφου, που ο ίδιος ονόμαζε «Ιστορία του Ανθρώπου» ή «Τερατολογίες». Φιλοτεχνούνται στην κρίσιμη μεταπολεμική περίοδο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, σε διάστημα 30 χρόνων, κατά το οποίο ο ζωγράφος σχεδόν εμμονικά επιστρέφει σε αυτά με συνεχείς παρεμβάσεις. Οι «Τερατολογίες» δέχθηκαν εντονότατη κριτική όταν παρουσιάστηκαν στο Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Κέντρο «Ώρα», στην Αθήνα το 1980, και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον –ειδικών και μη– για την ευρηματική ζωγραφική γλώσσα που προτείνει σε αυτά ο Διαμαντόπουλος.

Κώστας Βασιλάκης

πηγή


Πηγή: pancreta