Ο «μικρός Πικάσο» είναι 10 χρονών και είναι πρόσφυγας. - Ειδήσεις Pancreta

Ταξίδεψε με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν για να καταλήξει στην Σερβία. Ο Φαρχάντ Νούρι, ένα παιδί μόλις 10 ετών είναι ξεχωριστός.

Γνωστός ως ο «μικρός Πικάσο», ο Φαρχάντ ξεδιπλώνει το ταλέντο του στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας με την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής.

Τα έργα του εκτίθενται στο Βελιγράδι και τα χρήματα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για ένα αγόρι από την Σερβία που υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο.

Ο 10χρονος πρόσφυγας διαμένει σήμερα μαζί με τα δύο μικρότερα αδέλφια και τους γονείς του σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Βελιγράδι, όπου η οικογένειά του έχει αιτηθεί επίσημα για άσυλο.

Μεγάλο μέρος του χρόνου του, κατά τα ταξίδια και την παραμονή του στα διάφορα hot spots προσφύγων, το πέρασε ζωγραφίζοντας.

Η Ανίτα Μίλεβ του Ιδρύματος για τους Πρόσφυγες εξηγεί: Γνώρισα τον Φαρχάντ ένα μήνα αφότου είχε φτάσει στη Σερβία, είχε λίγες μόλις ημέρες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Εκεί ανακαλύψαμε το ταλέντο του. Κατόπιν άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής και φωτογραφίας. Θέλαμε να δείξουμε με αυτή την αναδρομική έκθεση τι έχει καταφέρει.

Το μεγάλο πάθος του Νούρι είναι να μπορεί να προσφέρει στους άλλους γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να παλεύει και να αγωνίζεται.

Τα έργα που φιλοτεχνεί το μικρό αγόρι κυμαίνονται από τοπία και κάστρα παραμυθιών μέχρι πορτραίτα συγγενών, φίλων και διάσημων προσωπικοτήτων όπως η Αντζελίνα Τζολί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Έχει κάνει μια προσωπογραφία του Σαλβαδόρ Νταλί, αλλά όχι ακόμα του Πικάσο. “Μια μέρα θα τον σχεδιάσω και αυτόν” δεσμεύτηκε ο Νούρι.

Ο ίδιος ονειρεύεται να ζήσει στην Ελβετία και να γίνει φωτογράφος και ζωγράφος.

Η οικογένειά του ζητά να του δοθεί μια ευκαιρία.

πηγή


Πηγή: pancreta