Ζακ Υβ Κουστώ: Βουτιά στο δέος και τη σιωπή - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Γεννήθηκε στην Σαν Αντρέ Κουμπζάκ της περιοχής Ζιρόντ στη Γαλλία και άρχισε να κολυμπά όταν βρισκόταν ακόμα σε νηπιακή ηλικία. Από τότε μέχρι και την τελευταία στιγμή που έκλεισε τα μάτια, η αγάπη του για τη θάλασσα ήταν τόσο μεγάλη που θαρρείς ότι στις φλέβες του κυλούσε θαλάσσιο νερό αντί για αίμα.

Ζακ Ιβ Κουστώ
 

Ζακ Ιβ Κουστώ

Είκοσι χρόνια μετά...

23 χρόνια από τον θάνατο του Ζακ-Ιβ Κουστό (γιατί περί αυτού ο λόγος) τον Ιούνιο του 1997 σε ηλικία 87 ετών, ο διασημότερος ωκεανολόγος του 20ού αιώνα ξαναζεί μέσα από μια βιογραφική ταινία. Η «Οδύσσεια» («L' Odyssey») είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του γάλλου σκηνοθέτη Ζερόμ Σαλ που έχει ανοίξει από  την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στη χώρα μας και καλύπτει τα σημαντικότερα χρόνια της ζωής του Ζακ Ιβ-Κουστό, αυτού του θαλασσόλυκου ντοκιμαντερίστα που αποτέλεσε μια από τις πιο επιδραστικές φιγούρες του 20ού αιώνα και βεβαίως τη μεγαλύτερη πληγή της ζωής του, το χαμό του γιου του, Φίλιπ. 

Σκηνή από την ταινία
 

Σκηνή από την ταινία

Κροατία, Νότιος Αφρική, Μπαχάμες και Ανταρκτική 

Η ταινία που ανήκει στις πιο ακριβές παραγωγές στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου, περιέχει γυρίσματα σε μερικές από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του κόσμου. Κι αν κάτι σε μαγεύει σ’ αυτήν, είναι το απόλυτο δέος  μπροστά στη φύση το οποίο ο σκηνοθέτης κατάφερε να μεταφέρει μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας του Ματίας Μπουκάρ. Κάθε τι στην ιστορία του Κουστό είναι συνδεδεμένο με τη θάλασσα, ακόμα και το γεγονός ότι μέσα στη θάλασσα πνίγηκε ο μικρός γιος του Φιλίπ όταν το υδροπλάνο του έπεσε λόγω μηχανικής βλάβης.

Σκηνή από την ταινία
 

Σκηνή από την ταινία

Οι σκοτεινές στιγμές του Κουστό

Κι είναι το ότι η ταινία δεν αναφέρεται μόνο στις μεγάλες στιγμές του τελευταίου σημαντικού εξερευνητή, αλλά και στην προσωπική του ζωή που πολλές φορές είχε σκοτεινά στιγμιότυπα. « Ήθελα να μιλήσω για την ιστορία ενός εξερευνητή από τη στιγμή που ανακάλυψε τον τελευταίο "άγνωστο" κόσμο του πλανήτη μας, δηλαδή τον υποθαλάσσιο. Ήθελα, όμως, και να μιλήσω για την ιστορία ενός άνδρα, συζύγου και πατέρα που δυσκολευόταν να συνδυάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του με την οικογενειακή ζωή», έχει πει ο σκηνοθέτης της ταινίας σε συνέντευξή του στη Lifo.

Σκηνή από την ταινία
 

Σκηνή από την ταινία

«Ο Κουστό ήταν σαν τους καρχαρίες»

Η «Οδύσσεια», ως εκ τούτου, είναι αρκετά τολμηρή στην παρουσίαση και των αρνητικών στοιχείων του χαρακτήρα του Κουστό, τον οποίο υποδύεται ο Λαμπέρ Γουιλσόν. Εκτός από τον μεγάλο εξερευνητή και ντοκιμαντερίστα, βλέπουμε έναν Κουστό ματαιόδοξο, φιλόδοξο, φιλοχρήματο και άπιστο απέναντι στη γυναίκα του (Οντρέ Τοτού) η οποία μάλιστα είχε πουλήσει τα κοσμήματα της γιαγιάς της προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του «Καλυψώ», σημειώνει το. ΒΗΜΑ. Ταυτόχρονα.με τη διείσδυση στον χαρακτήρα του, η ταινία προσφέρει μια πανδαισία μαγευτικών εικόνων από τα σημεία που ο Κουστώ εξερεύνησε πάνω στην αγαπημένη του σύντροφο, το πλοίο «Καλυψώ». «Για μένα ο Κουστό ήταν σαν τους καρχαρίες. ΄Επρεπε να κινείται για να μπορεί να αναπνέει», έχει πει ο σκηνοθέτης της ταινίας. 

Σκηνή από την ταινία
 

Σκηνή από την ταινία

Ενα παιδί που έπαιζε στις παραλίες αντί στις αλάνες

Πράγματι, αυτό το ιδιαίτερο παιδί, γιος δικηγόρου που έκανε διαρκώς επαγγελματικά ταξίδια, προτιμούσε να περνά την ώρα του στις παραλίες αντί να παίζει στις αλάνες. Δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα καλός μαθητής καθώς η φαντασία του «έτρεχε» στη θάλασσα. Ο Κουστό άρχισε τις καταδύσεις στην Αμερική και συγκεκριμένα στη λίμνη Χάρβεϊ της Πολιτείας του Βερμόντ όπου ο πατέρας του δούλεψε για ένα χρονικό διάστημα προτού επιστρέψει στη Γαλλία. Από κάποια στιγμή και μετά οι καταδύσεις του συνοδεύονταν πάντα με μια κάμερα. Ο κορυφαίος κινηματογραφιστής υποβρύχιων σκηνών είδε το ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος της σιωπής» που γύρισε με τον Λουί Μαλ το 1956 να κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών αλλά και το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Το ίδιο βραβείο κέρδισε το ντοκιμαντέρ «Κόσμος χωρίς ήλιο» που σκηνοθέτησε το 1964, καθώς επίσης και το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τον κόσμο των χρυσόψαρων «Histoire d'un poisson rouge» (1959). Ο Κουστό επίσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε ενεργό μέλος της γαλλικής αντίστασης που βραβεύτηκε με τη Λεγεώνα της Τιμής, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ανέδειξε εμπράκτως την οικολογική πλευρά του διαθέτοντας 900.000 δολάρια για μια έρευνα στη Μεσόγειο σχετική με τα τοξικά απόβλητα.

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τ.Φ. Κέννεντι
 

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τ.Φ. Κέννεντι

Είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του είναι η πρώτη σοβαρή βιογραφική δουλειά

 Το να αποτελεί ο Ζακ Κουστό πρώτη φορά θέμα βιογραφικής ταινίας περίπου 20 χρόνια μετά τον θάνατό του μοιάζει αρκετά μεγάλο διάστημα για έναν άνθρωπο που τίμησε τόσο πολύ το μέσο. Ηταν πολύ φτωχή η βιογραφική δουλειά που είχε γίνει με τον Κουστό παρά τη μεγάλη του δημοτικότητα έχει σημειώσει ο σκηνοθέτης, ο οποίος γι΄' αυτό το λόγο βρήκε πολλές δυσκολίες στη συγγραφή του σεναρίου.

Ζακ Ιβ Κουστώ
 

Ζακ Ιβ Κουστώ

Υπόσχεση για νέες περιπέτειες

«Ο κόσμος χωρίς ήλιο μας υπόσχεται νέες περιπέτειες» συνήθιζε να λέει ο Ζακ-Ιβ Κουστό και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ουδέποτε σταμάτησε να εξερευνά τον κόσμο της θάλασσας μέχρι τα γεράματά του.

Πηγή

Σκηνή από την ταινία

Σκηνή από την ταινία






Αναρτήθηκε από: