Ζέφη Δημαδάμα: Η ανεργία στις γυναίκες αγγίζει το 60% - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 19/07/2016

Υπάρχει ανάγκη για αποχώρηση της μεταπολιτευτικής γενιάς από την πρώτη γραμμή προκειμένου να αφήσει χώρο έκφρασης και δράσης σε περισσότερες γυναίκες και περισσότερους νέους
 
Σε μία Ελλάδα που η αριστεία θα επιβραβεύονταν και η αξιοκρατία δεν θα ήταν απαίτηση ή ακόμα χειρότερα επιτακτική ανάγκη η Ζέφη Δημαδάμα θα ήταν ένα από τα πρόσωπα που θα τα ψάχναμε και όποτε μίλαγε, απλά, θα την ακούγαμε.
Συνέντευξη – επιμέλεια Παναγιώτης Φωτεινός
Η ίδια με διδακτορικές σπουδές στο περιβάλλον και την ανάπτυξη, ασχολείται κυρίως με τις πολιτικές της αειφόρου ανάπτυξης και την εφαρμογή τους. Ασχολείται όμως και με άλλα πολλά, όπως περιγράφει στο 12σέλιδο βιογραφικό της, που πραγματικά διαβάζοντας το σου προκαλεί από ίλιγγο μέχρι… ενθουσιασμό.
Η Ζέφη Δημαδάμα εκτός της ομολογουμένως εντυπωσιακής της επιστημονικής κατάρτισης, είναι και μία νέα γυναίκα πολίτικος. Για την ακρίβεια είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Women) και με αυτή της την ιδιότητα την ψάξαμε και την καλέσαμε για  συνέντευξη, η οποία έγινε σε ένα μικρό, αλλά αρκετά συμπαθητικό καφέ, στα Εξάρχεια.
Ζέφη Καλησπέρα και συγχαρητήρια για όλα αυτά που έχεις πετύχει.  Κατ” αρχήν ποιο πιστεύεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα στις μέρες μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη;
Καλησπέρα και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γυναικών στις μέρες μας πιστεύω είναι η ανεργία η οποία αγγίζει το 60%, και οδηγεί τις γυναίκες στην φτώχεια με αυξανόμενους ρυθμούς. Επομένως, βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αύξηση των γυναικών στην αγορά εργασίας, με ίσες ευκαιρίες, και φυσικά, χωρίς να είναι αόρατες, με μαύρη εργασία για παράδειγμα.
Μεγάλο πρόβλημα για τις γυναίκες είναι τα στερεότυπα. Καθημερινά οι γυναίκες ερχόμαστε αντιμέτωπες με την προκατάληψη λόγω φύλου, τις διακρίσεις είτε είμαστε στον εργασιακό χώρο, είτε στα κοινά, είτε στην εκπαίδευση, ακόμα και μέσα στην οικογένεια.
Φυσικά υπάρχει βελτίωση με τα χρόνια και μετά από διαρκείς αγώνες, όμως έχουμε δρόμο ακόμα. Θα ήθελα να αναφέρω σε αυτό το σημείο το κείμενο-αγανάκτηση μιας διάσημης ηθοποιού της Jennifer Aniston, “For the record”, η οποία υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει τα στερεότυπα που μας θέλουν τις γυναίκες «μειονεκτικές» αν δεν έχουμε σύντροφο ή παιδί, αν δεν έχουμε τις τέλειες αναλογίες.
Το ΕΣΚ στο οποίο ανήκεις και είσαι αντιπρόεδρος γυναικών τι δράσεις έχει πάρει προς αυτή την κατεύθυνση;
Οι γυναίκες του ΕΣΚ, με συγκεκριμένες προτάσεις και συνεχόμενη παρουσία και πίεση προωθούν την εξάλειψη των ανισοτήτων λόγω φύλου, η καθεμιά στη χώρα μας και όλες μαζί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Η ισότητα των φύλων, δεν είναι μια γενικόλογη θεωρία, συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα και προϋποθέτει την ισόρροπη πρόσβαση σε ίδια αγαθά και ίδιες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες. Προϋποθέτει τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες απολαβές, την ισότιμη αντιμετώπιση και τη δυνατότητα κάθε γυναίκα να έχει ισορροπία στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή της.
Δυστυχώς, παραμένει στις προτεραιότητες μας ως PES WOMEN η ανάγκη της δραστικής αντιμετώπισης της βίας εναντίον των γυναικών, η οποία αγγίζει υψηλά ποσοστά εντός και εκτός Ευρώπης.
Έμφαση δίνεται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικά στις γυναίκες και τα παιδιά που ακολουθούν τις διαδρομές θανάτου. Συγκεκριμένα τον περασμένο Δεκέμβριο, φιλοξενήσαμε στην Αθήνα τη Διεθνή Συνάντηση των Γυναικών του ΕΣΚ για αυτό το κρίσιμο θέμα και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αλλά και να ακούσουμε μαρτυρίες για τα εντεινόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά τόσο κατά τη διαδρομή όσο και στους πρόχειρους και επικίνδυνους καταυλισμούς στους οποίους διαβιώνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 Σε είδαμε να επισκέπτεσαι μαζί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καταυλισμούς προσφύγων, ποια είναι αυτή η εικόνα που σου έμεινε χαραγμένη φεύγοντας;
Είναι απίστευτη η δύναμη των ανθρώπων, το κουράγιο, η επιμονή, η προσωπική υπέρβαση, προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Εμείς, η δική μου γενιά και οι νέοι, δεν μπορούμε να διανοηθούμε τις συνθήκες που ωθούν μια μητέρα να διανύσει τόσα μίλια θάλασσας με ένα παιδί αγκαλιά, με την ελπίδα και μόνο ότι μπορεί να του προσφέρει έστω την ευκαιρία καλύτερης ζωής.
Δεν μπορούμε να στρεφόμαστε εναντίον αυτών των ανθρώπων, αλλά απαιτείται να στραφούμε εναντίον εκείνων που τους εκμεταλλεύονται, γιατί η διακίνηση ανθρώπων είναι μια μεγάλη επιχείρηση με πολλά δις ευρώ κέρδη κάθε χρόνο. Είναι από τις περισσότερο «κερδοφόρες επιχειρήσεις».
Θεωρώ αδιανόητο τόσους μήνες μετά, οι άνθρωποι αυτοί να συμβιώνουν σε άθλιες συνθήκες μέσα στη ζέστη, με ελλιπείς παροχές υγιεινής, χωρίς πρόβλεψη προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών και των γυναικών.
Η απάντηση στην προσφυγική κρίση δεν είναι η αδιαφορία μας ή ακόμη χειρότερα ο ρατσισμός, είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η ισότιμη ενεργοποίηση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλης της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 Γιατί πιστεύεις πως ο κόσμος γύρισε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ ανάλαβε το μεγάλο βάρος αλλά και την ευθύνη το 2010 να στηρίξει την Ελλάδα σε μια δραματική στιγμή, στο χείλος του γκρεμού. Σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο δεν υπήρχε η πολιτική ωριμότητα για μια εθνική συμμαχία ώστε να οργανωθεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο που θα είχε τη στήριξη όλων των κομμάτων, των φορέων, των επιχειρηματιών. Αυτό δυστυχώς δεν επετεύχθη. Σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να επικοινωνήσει στους πολίτες τη σοβαρότητα της κατάστασης την οποία παρέλαβε από τη ΝΔ δημιουργήθηκε ένα έντονα αρνητικό και απωθητικό κλίμα.
Συγχρόνως, οι συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις που ενθαρρύνθηκαν το ίδιο διάστημα με στόχο την αποδοκιμασία και το χλευασμό πολιτικών και προσώπων δημιούργησε ένα απαξιωτικό και επικίνδυνο κλίμα το οποίο ακόμη και σήμερα διαιωνίζεται καταρρακώνοντας τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.
Το ΠΑΣΟΚ και οι προοδευτικές δυνάμεις απαιτείται να συντονιστούν σε μια προοδευτική πλατφόρμα σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα ώστε να ξαναπιαστεί το νήμα και να συνομιλήσει με όλες τις κοινωνικές ομάδες και τη νέα γενιά.
Απαιτείται να μιλήσει με τους ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν από την αναποτελεσματική διαχείριση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης και να αξιοποιήσει νέες δυνάμεις, ανθρώπους με γνώση και εμπειρία.
Αν προσπαθήσει να διαιωνίσει ένα κομματικό στρατό με αρχηγούς και αρχηγίσκους θα αποτύχει.
Είμαι αισιόδοξη όμως ότι οι προοδευτικοί πολίτες θα συμμετέχουν και θα συνδιαμορφώσουν αυτή την προοπτική, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και βάζοντας και τα πρόσωπα στη θέση τους.
Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας διάλογος για την κεντροαριστερά και στη χώρα μας. Όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και αυτομόλησαν στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέση στο τραπέζι αυτού του διαλόγου;
Οι συνεργασίες και ο διάλογος ισότιμα με άλλους χώρους αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόκληση η οποία δεν μπορεί να περιφραχθεί ούτε να περιχαρακωθεί. Ας είμαστε ρεαλιστές και ας γίνουμε πόλος έλξης για όλες και όλους οι οποίοι αποστασιοποιηθήκαν ή απογοητεύθηκαν. Αυτός νομίζω πρέπει να είναι ο στόχος για μια σοσιαλδημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Άνοιγμα στην κοινωνία και όχι κλείδωμα σε κομματικά μαγαζί ή παραμάγαζα.
Mετά από την διάσπαση του περασμένου Ιανουαρίου ο Γιώργος Παπανδρέου συζητάει την επανένταξή του στο ΠΑΣΟΚ, πως βλέπεις αυτή την κίνηση;
Ο πολυκερματισμός του προοδευτικού χώρου τα τελευταία χρόνια δημιούργησε πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Η ανάγκη να υπάρχουν «πολλοί αρχηγοί» σε ένα προβληματισμένο και εξουθενωμένο ακροατήριο δεν βοήθησε την συλλογικότητα, τη συνεργασία που ο χώρος μας χρειάζεται. Δεν δύναται να αποκλεισθεί κανείς από μια προσπάθεια συμπόρευσης με σεβασμό στις κοινές αρχές, στους στόχους και στις προοπτικές.
Ποια λάθη πιστεύεις έγιναν σε προηγούμενες προσπάθειες που πρέπει να αποφευχθούν;
Θα σας μιλήσω πολύ ανοιχτά. Οι καιροσκοπικές, μικροκομματικές τακτικές πρέπει να εκλείψουν. Η συμμετοχή στα κοινά και ο επαναπροσδιορισμός των κομμάτων με σύγχρονες δομές με διαφάνεια στην οικονομική λειτουργία και εσωκομματική δημοκρατία είναι απαραίτητες.
Ο επανακαθορισμός της πολιτικής ατζέντας με εθνική συνεννόηση και συναίνεση και η διασύνδεση της χώρας με την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα με σχέδιο είναι τα απαραίτητα συστατικά.
Και χωρίς περιστροφές θα σας πω την ανάγκη για αποχώρηση της μεταπολιτευτικής γενιάς από την πρώτη γραμμή αφήνοντας χώρο έκφρασης και δράσης σε περισσότερες γυναίκες και περισσότερους νέους.
Τις τελευταίες ημέρες έρχονται στο Φως της δημοσιότητας διάφορες αποκαλύψεις για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά λοιπόν και από όσα είπε και ο Τζέιμς Γκαλμπρεϊθ ποσό κοντά πιστεύεις περάσαμε από την έξοδο;
Δυστυχώς αποκαλύπτονται κινήσεις και σχέδια με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας τα οποία οι πολίτες αγνοούσαν και ποτέ δεν νομιμοποίησαν με την ψήφο τους. Οι εμπνευστές και εν δυνάμει εφαρμοστές αυτού του περιβόητου σχεδίου που θα εξαθλίωνε τη χώρα επιβάλλεται να πουν την αλήθεια και να προσέλθουν στη Βουλή, για μια ολοκληρωμένη συζήτηση και απαντήσεις σχετικά με την ετοιμαζόμενη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «βουτιά στο κενό» χωρίς δημοκρατικές δικλείδες ασφάλειας.
Αναμένω από την ίδια την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, διαφορετικά θα πλανάται πάντα μια σκιά πάνω από τη διακυβέρνησή της για ένα ακατανόητο σχέδιο και για γκρίζες, «ομιχλώδεις» σκοπιμότητες.
Κάνε μου ένα σχόλιο δίπλα από κάθε λέξη
Αιτωλοακαρνανία: Νομός με μεγάλο φυσικό πλούτο και ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς ανάλογη αξιοποίηση
ΠΑΣΟΚ : Προοδευτικός χώρος με σημαντική προσφορά στη χώρα αλλά και ανάγκη επαναπροσδιορισμού
Ναύπακτος: Τοπία, θάλασσα, έλατα, μυρωδιές και αγαπημένοι άνθρωποι και η γιαγιά μου 104 χρονών να μας περιμένει κάθε Αύγουστο.
Τέχνη: Έκφραση
Διάβασμα: Γνώση και Μαγεία. Βουτιά σε άλλες εποχές, χώρες, συμπεριφορές και ιστορίες από τις σελίδες ενός βιβλίου
Διακοπές: Απαραίτητες… αλλά πάντα λίγες!
 





Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο