Παιδική φτώχεια: Ώρα για λύσεις και όχι για εκθέσεις ιδεών - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

“Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη, για μια Ελλάδα που όλοι και όλες θα συμπορευόμαστε”. Σε κάθε προεκλογική περίοδο κατακλυζόμαστε από  ανάλογα επικοινωνιακά μηνύματα με στόχο τον εντυπωσιασμό.


Συγχρόνως κατακλυζόμαστε από υποψήφιους και υποψήφιες, που κονταροχτυπιούνται   -κατά πλειοψηφία άνδρες- γιατί τα ΜΜΕ υποβαθμίζουν συστηματικά τη σημασία της ισόρροπης συμμετοχής των φύλων στις συζητήσεις που οργανώνουν.

Οι ολοκληρωμένες πολιτικές προτάσεις των κόμματων και των εκπρόσωπων τους για την επόμενη μέρα δυστυχώς εκλείπουν. Με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ούτε το σχέδιο διακυβέρνησης σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς, ούτε τις συμμαχίες που θα ακολουθήσουν.

Ρίχνοντας μια ματιά τριγύρω εύκολα εντοπίζονται σημαντικά ζητήματα που ζητούν λύσεις. Στις δεκάδες προεκλογικές συζητήσεις ποιες είναι για παράδειγμα οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού τους;

Πρόσφατη Έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου της UNICEF Innocenti (2014) αναφέρει ότι 2,6 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις πλούσιες χώρες. Επίσης προκύπτει ότι από το 2008 στην Κροατία, στη Λετονία και στην Ελλάδα τα ποσοστά παιδικής φτώχειας αυξήθηκαν κατά 50% ενώ υποχώρησε η υγειονομική περίθαλψη, αφού τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται είναι κάθε χρόνο όλο και περισσότερα.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου, της νεανικής παραβατικότητας και ενισχύθηκαν έντονα τα ποσοστά παιδικής εκμετάλλευσης, παιδικής πορνείας, κακοποίησης, αλλά και παιδικής εργασίας και trafficking.

Είναι γνωστό ότι από το 2010 η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης προχώρησε σε δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς λόγω της οικονομικής κρίσης με αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνικές πολιτικές. Ποιες είναι οι πολιτικές προτάσεις για την ανακούφιση των παιδιών και ειδικότερα για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων;

Αποτελεί αίτημα των πολιτών και όχι των πελατών, είτε οδεύοντας προς την έξοδο από την κρίση, είτε παραμένοντας σε αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, να διατυπωθούν πολιτικές προτάσεις και όχι εκθέσεις ιδεών, για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων όπως τα προαναφερθέντα, δηλαδή η προστασία και η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο δράσεων.

Για μια ακόμη φορά, περιμένουμε να μάθουμε τις προτεινόμενες λύσεις και όχι ευχολόγια και άγονες αντιπαραθέσεις… Η επόμενη μέρα των εκλογών είναι πολύ κοντά..






Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο