Δώστε αίμα, δωρίστε τα όργανά σας…Κάποιον θα σώσετε! - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στη δωρεά οργάνων. Ένα πελώριο και βασανιστικό «γιατί» οι Έλληνες δεν δωρίζουν τα όργανά τους. Όσες κοινωνικές ή ψυχολογικές αναλύσεις κι αν κάνει κανείς, θα «πέσει σε τοίχο». Και είναι κρίμα.

Πριν από 28 χρόνια αποφάσισα να γίνω δότης οργάνων. Ήμουν πολύ νέος και υγιέστατος. Δεν είχα κάποιο αδιόρατο φόβο στο μυαλό μου.  Δεν με παρότρυνε κανείς.Και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Απλώς θυμάμαι είχα διαβάσει σε ένα μονόστηλο εφημερίδας, ότι η 1η Νοεμβρίου θα έπρεπε να θεωρείται ως ημέρα δωρεάς οργάνων, επειδή εκείνη την ημέρα η εκκλησία γιορτάζει τους προστάτες της δωρεάς οργάνων, τους γιατρούς Κοσμά και Δαμιανό τους Αναργύρους. Κι έτσι έγινε κάποια χρόνια αργότερα. Θεσπίστηκε επίσημα αυτή η ημέρα από το ελληνικό κράτος.

Ο εθνικός οργανισμός μεταμοσχεύσεων «φωνάζει» απεγνωσμένα ότι μειώνονται οι αξιοποιούμενοι δότες και, κατά συνέπεια, οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας.

Ζήτημα είναι αν γνωρίζω δυό τρείς δότες οργάνων στο συγγενικό, φιλικό και συναδελφικό μου περιβάλλον. Αλλά είναι μιά απόφαση απόλυτα προσωπική. Απόλυτα υπεύθυνη. Απόλυτα ανθρωπιστική.

Και αφού έχεις τη γενναιότητα να δωρίσεις τα όργανά σου, ώστε να σωθεί ένας άλλος άνθρωπος, όταν εσύ κάποτε νομοτελειακά φύγεις από τη ζωή, τότε συνεπάγεται – για εμένα τουλάχιστον – ότι θα είσαι και αιμοδότης. Και αυτό κάνω. Κάθε χρόνο που πλησιάζει η γιορτή των Αγίων Αναργύρων ή ανήμερα αν είναι καθημερινή δίνω αίμα στο Λαικό νοσοκομείο. Είναι το προσωπικό μου «τάμα». Η προσωπική μου υπόσχεση.

Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω. Να παρακαλέσω. Να ενώσω τη φωνή μου με άλλες φωνές. Δώστε αίμα. Δωρίστε τα όργανά σας. Κάποιος, κάποτε, θα σωθεί. Ή θα σωθείτε κάποτε  εσείς.

Δεν έχουν μείνει, πλέον, πολλά πράγματα σε αυτή τη ζοφερή εποχή που να αποδεικνύουν την ανθρωπιά μας…

Με την ευκαιρία να επισημαίνουμε ότι το επίσημο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ, με απόφαση της διοργανώτριας επιτροπής αφιερώνει τα παιχνίδια της τέταρτης αγωνιστικής το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στο μήνυμα υπέρ της προσφοράς οργάνων. Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες.

 

Πηγή: aixmi






Αναρτήθηκε από: