Μοχάμαντ Ουάσιμ Μάαζ: Ένας σύγχρονος ήρωας - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 03/05/2016

Ήρωες υπάρχουν συνεχώς δίπλα μας…

Τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον 270.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας του πολέμου στην Συρία, μεταξύ των οποίων πάνω από 10.000 παιδιά. Μετά και την κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Χαλέπι ένας πολίτης σκοτώνεται κάθε 25 λεπτά.

Ένα από τα τελευταία θύματα του πολέμου είναι και ο παιδίατρος Μοχάμαντ Ουάσιμ Μάαζ. ‘’Ο πιο ικανός γιατρός στο Χαλέπι’’, σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του ο Μάαζ τα πρωινά.

Το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε πριν από 5 μέρες με απολογισμό τουλάχιστον 27 νεκρούς, ιατρικό προσωπικό και ασθενείς. Ο Μάαζ ήταν ο μόνος παιδίατρος του νοσοκομείου στο Χαλέπι. Το παρακάτω βίντεο είναι λίγο πριν τον βομβαρδισμό και διακρίνεται ο Μάαζ την ώρα που βγαίνει από την μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Όλη η μέρα του Μάαζ ήταν αφιερωμένη στους ασθενείς του. Τα πρωινά στην Παιδιατρική κλινική της πόλης και στην συνέχεια στο νοσοκομείο Al Quds όπου έκανε και βραδυνές εφημερίες.

Ήταν ο πιο αγαπητός γιατρός στο νοσοκομείο μας…Δεν είχε δει την οικογένεια του για 4 μήνες και ετοιμαζόταν να πάει στην Τουρκία για να τους δει”, λέει ο συνάδελφός του, Dr. Hatem.

Η στάση του Μάαζ είναι κατά πρώτον μια συνειδησιακή υπέρβαση με ανεκτίμητη ηθική αξία. Κανείς δεν θα καταλόγιζε το παραμικρό σε έναν άνθρωπο αν άφηνε πίσω του μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου ώστε να βρεθεί σε ένα ασφαλές μέρος με την οικογένειά του. Παρόλα αυτά, προτίμησε -μαζί με άλλους συναδέλφους του- να διακινδυνεύσει τα πάντα για να σταθεί δίπλα στους συνανθρώπους του ασκώντας ένα από τα πιο ιερά λειτουργήματα. Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος είχε την δυνατότητα να μην βρίσκεται στο Χαλέπι καθιστά την στάση του ηρωική.

Κατά δεύτερον, αυτές οι επιλογές ζωής είναι παντοτινοί φάροι αυθεντικής γενναιότητας και μεγαλοψυχίας. Σε έναν κόσμο όπου συνήθως ψάχνουμε να βρούμε ”κανόνες” σωστού και λάθους, έρχεται η ζωή και ο χαρακτήρας ανθρώπων όπως ο Μοχάμαντ Ουάσιμ Μάαζ να μας υπενθυμίσουν ότι δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε βιβλία ιστορίας και μυθικές περιγραφές ώστε να βρούμε παραδείγματα ανθρώπων που έκαναν ηθικές υπερβάσεις.

Ήρωες υπάρχουν συνεχώς δίπλα μας. Και η αυταπάρνηση, η ανθρωπιά, η γενναιότητα, η μεγαλοψυχία αυτών των ανθρώπων είναι το φως που μπορεί να μας οδηγήσει σε παρόμοια μονοπάτια προσφοράς.

Όπως αυτό του Μοχάμαντ Ουάσιμ Μάαζ, ο οποίος πέθανε σώζοντας ζωές.

Θωμάς Γιούργας

Πηγή






Αναρτήθηκε από: