Ζέφη Δημαδάμα: Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατία, χωρίς παρωχημένα πρόσωπα και ιδέες - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 12/04/2016

Το debate της Κεντροαριστεράς του thecaller.gr, κλείνει η αντιπρόεδρος Γυναικών, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, (PES),  Ζέφη Δημαδάμα, η οποία τονίζει ότι πρέπει να γίνει μια ριζοσπαστική και τολμηρή προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του πόλου της σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς να τη συμμετοχή παρωχημένων προσωπικοτήτων.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

1) Ποιό θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα; Σας εκφράζει η πρόταση της Φώφης Γεννηματά;

Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό πόλο, ένα ευρωπαϊκό, δημιουργικό και προοδευτικό ρεύμα, ζωντανό και αναγεννημένο. Η ισόρροπη συμμέτοχη τόσο των νέων ανθρώπων όσο και των γυναικών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας. H πρόταση της κας Γεννηματά άνοιξε τη συζήτηση και αποτέλεσε θαρραλέο βήμα για την ανασυγκρότηση του χώρου. Η συνέχεια πρέπει να είναι ριζοσπαστική και τολμηρή από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις χωρίς αποκλεισμούς, παρωχημένα κλισέ και πρόσωπα-φαντάσματα από το παρελθόν. Δεν πρέπει κανείς να αποκλειστεί από αυτήν την προσπάθεια αλλά δεν μπορεί και κανείς να επιβληθεί και σε αυτή την προσπάθεια.

Απαραίτητη είναι η ύπαρξη στρατηγικής, με στόχους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ώστε βήμα βήμα να τεθούν οι βάσεις μιας δημιουργικής Ελλάδας που παράγει και αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της. Εκθέσεις ιδεών ή λαϊκίστικες κόρωνες έχουν ξεπεραστεί. Ο λαϊκισμός λειτουργεί ως μπούμερανγκ και έρχεται η ώρα που τον πληρώνουν όσοι τον υιοθετούν και τον αναπαράγουν.

2) Ποιοι θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία; Μπορείτε να μου αναφέρετε πρόσωπα και παρατάξεις;

Κάθε γυναίκα και κάθε άνδρας ο οποίος ανήκει στον προοδευτικό χώρο, θα συνδιαμορφώσει και θα εμπνευστεί από την κοινή πλατφόρμα θέσεων, από το κοινό σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη, απασχόληση, ισότητα και δικαιοσύνη, έχει ρόλο στην προσπάθεια.

Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που ζητούν μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο, με την Ελλάδα ισότιμο μέλος και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες με το κεφάλι ψηλά, έχουν ρόλο στην προσπάθεια. Άνθρωποι με όρεξη για αγώνες και δουλειά, μπορούν να αποτελέσουν μια κρίσιμη μάζα αλλαγής, προοπτικής και να ανατρέψουν τη διαστρέβλωση της «κεντροαριστεράς της καρέκλας» που αποδυνάμωσε το χώρο μας συνδέοντας μας με πελατειακές τακτικές περιορίζοντας την κοινωνική εμπιστοσύνη .

Μια νέα μέρα με δύναμη στους πολίτες, και όχι μια αναβάπτιση των παλαιών μηχανισμών ή των τυχοδιωκτών οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως μια ακόμα προβεβλημένη θέση, θα ήταν η απόλυτη συνταγή αποτυχίας. Δύσκολος ωστόσο ο δρόμος και η ολοκλήρωση του εγχειρήματός μας.

3) Βρίσκεστε σε μια κομβική θέση στο ΕΣΚ. Πως βλέπουν τις εξελίξεις οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα;

Παρά τις συγκρούσεις βορρά–νότου για την οικονομία και δύσης-ανατολής για το προσφυγικό, αλλά και την αμφιθυμία της κυβέρνησης, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν σταθεί δίπλα στην Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι γυναίκες του ΕΣΚ επιχειρούν μια συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης των αρχών της αλληλεγγύης, της ισότητας, της στήριξης μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Στο προσφυγικό ζήτημα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πρωτοστάτησαν στη δημιουργία κοινού μετώπου για την αλληλεγγύη στις ευάλωτες ομάδες, γυναίκες και παιδιά, LGTB, AMEA μέσω δημιουργίας δικτύων αλληλέγγυων πόλεων. Υπενθυμίζω το Διεθνές συνέδριο του ΕΣΚ και των Γυναικών του ΕΣΚ το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα, με μεγάλη συμμέτοχη ομιλητών και ειδικών από όλη της Ευρώπη προκειμένου να προσδώσει έμφαση στη στήριξη στη χώρα μας ως πύλη εισόδου.

Ο ευρωσκεπτικισμός που αναδύεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί και όχι ακραίες φωνές και διαμάχες μεταξύ των κρατών και των πολιτών.

4) Οι γυναίκες μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζονται με την ισότητα που αντιμετωπίζονται στην ΕΕ. Ως αρμόδια, ποιες κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να είναι οι πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες για την ισότητα των δυο φύλων, και πως τοποθετείται σε αυτό η προοδευτική σοσιαλδημοκρατία;

Είμαι δυσαρεστημένη με την έλλειψη ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στις προσπάθειες του ανασυγκρότησης και οργανωσης του προοδευτικού χώρου στη χώρα μας. Διαβάζω συχνά για πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών οι οποίες υπογράφονται από άνδρες σε ποσοστό άνω του 80% και αναρωτιέμαι: Πως είναι δυνατόν να αποκλείεται από τις προοδευτικές πρωτοβουλίες ποσοστό πληθυσμού άνω του 50%; Αυτό και μόνο αντιστρατεύεται εξ ορισμού μια από της βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.

Επιβεβαιώνεται συνεχώς η δυναμική των στερεοτυπών που υπάρχουν και κάμπτονται αργά και επώδυνα. Η ανάγκη για συνεχή ενθάρρυνση και θεσμική υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα επίπεδα, στις πολιτικές και διοικητικές ιεραρχίες, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι προφανής. Η εκπαίδευση και η οριζόντια σε όλους τους τομείς πολιτική ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας των φύλων αποτελεί μονόδρομο.

5) Ακούμε τελευταία σε διεθνές επίπεδο για την δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να ενισχύσει την ισότητα των φύλων και της ισόρροπης εκπροσώπησης. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό και αν ναι πως ακριβώς επιτυγχάνεται σε τοπικό επίπεδο; 

Σε όλο τον κόσμο οι πόλεις επανασχεδιάζονται ώστε αποτελέσουν ένα βιώσιμο και λειτουργικό περιβάλλον για όλους και όλες υιοθετώντας τη στρατηγική της «Έξυπνης Πόλης» (“Smart Cities”). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον «Ευρωπαϊκό Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» (Συμβούλιο των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης) «οι βαθμίδες διακυβέρνησης που βρίσκονται εγγύτερα στο λαό, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αποτελούν το καταλληλότερο δυνατό πεδίο για την καταπολέμηση της διαιώνισης και της αναπαραγωγής ανισοτήτων, και την προώθηση μίας πραγματικά ισόνομης κοινωνίας».

Σε αυτό το νέο είδος διακυβέρνησης, οι κάτοικοι της πόλης συμμετέχουν, δρουν, προασπίζονται τα συμφέροντά τους και συμβάλουν με τις δεξιότητές τους. Οι κάτοικοι επομένως, άνδρες και γυναίκες, έχουν ισότιμες ευκαιρίες στην απασχόληση, στις υπηρεσίες, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, καθώς και διασφαλισμένη τη συμφιλίωση της εργασίας, της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, ώστε να διευκολύνεται η ισόρροπη συμμετοχή τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Στόχος μας επομένως και η ισότητα στην Πόλη!

Πηγή






Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο