Οριακή η κατάσταση στη χώρα... Ως πότε; - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να απειλήσει με άνοιγμα των συνόρων της ήταν έτοιμη και προσχεδιασμένη από καιρό.

Η κατάσταση στη χώρα είναι οριακή καθώς ο “γείτονάς” μας Ερντογάν αναζητά διαφυγή από το βαθύ αδιέξοδο της Τουρκίας στις μάχες του Ιλντίμπ. Η αδυναμία της Τουρκίας να επιβληθεί στον Ασαντ και οι 33 νεκροί Τούρκοι στρατιώτες τον εξαναγκάζουν σε κινήσεις αντιπερισπασμού αλλά και πίεσης προς τη Δύση για στήριξη.

Έχοντας ήδη αποφασίσει να ενεργοποιήσει το “ζωντανό οπλικό σύστημα” των 4,5 εκατομμυρίων προσφύγων που έχει στα εδάφη του, προχωρά σε κλιμάκωση της στρατηγικής του. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή αφορά σε μεγάλο βαθμό και την  Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να απειλήσει με άνοιγμα των συνόρων της ήταν έτοιμη και προσχεδιασμένη από καιρό. Η Τουρκία θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ  σύμμαχους της στον πόλεμο στη Συρία καθώς η Ρωσία έχει αποστασιοποιηθεί.

Το ΝΑΤΟ στη συνάντηση των εκπρόσωπων των χωρών μελών του, που συγκλήθηκε εκτάκτως στις 27/02/2020 μετά από αίτημα της Τουρκίας, δεν αποφάσισε τίποτα σχετικό και η κατάσταση στην Ένωση δεν είναι υπέρ της στήριξής της.

Επομένως, τα δύσκολα για τον Ερντογάν είναι μπροστά, τα μέτωπα που έχει ανοίξει πολλαπλά και οι συμμαχίες του ευμετάβλητες και αβέβαιες. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παρουσιάζουν δυσκολίες, τα ενεργειακά ζητήματα Κύπρου και Ελλάδας παραμένουν “ανοικτά” και πολλά απρόβλεπτα μπορούν να προκύψουν.

Η Ελλάδα εκ των πραγμάτων είναι η “πύλη”, η οποία πρώτη θα αντιμετωπίσει τις ενέργειες της Τουρκίας. Μετά τις αθρόες προσφυγικές ροές το 2015, την κακή Συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας το 2016 η Ένωση παραμένει επιφυλακτικός παρατηρητής. Ως πότε; Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει η  Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ζήτημα και τις άθλιες ήδη συνθήκες στα νησιά και στα σύνορά μας;

Σε αυτή τη συγκυρία, η εντεινόμενη αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και ο διχαστικός λόγος που αρκετές φορές υιοθετούν είναι επικίνδυνος και επιπόλαιος. Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει σε Σύγκλιση Συμβουλίου Πολίτικων Αρχηγών και εθνική γραμμή πριν να είναι αργά.

Όλα τα ζήτημα που προαναφέρθηκαν είναι αλληλένδετα και χρειάζεται μια εθνική στρατηγική, η οποία θα δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα προς τους Ευρωπαίους αλλά και προς τις ΗΠΑ και την Τουρκία.  Επιβάλλεται να ξεπεραστούν οι μικροκομματικές τακτικές  για να ωφεληθεί η χώρα μας.

Ζέφη Δημαδάμα






Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο