Κατάληψη και όχι εγκατάλειψη - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

«Ούτε βήμα πίσω», απαντούν στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τα μέλη της κατάληψης Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο εκκένωσης. «Δεκαεπτά χρόνια αγώνων δεν λήγουν σε 15 μέρες», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, θέτοντας σαφώς το ιδεολογικό στίγμα των καταλήψεων στέγης ως συλλογικοτήτων που δεν στερούν χώρους από τους ιδιοκτήτες τους αλλά που, αντίθετα, «παραδίδουν τα κτίρια πίσω στην κοινωνία».

Τις τελευταίες ημέρες στην κατάληψη Ευαγγελισμού μπαινοβγαίνει πλήθος κόσμου. Ηδη από τη Δευτέρα βρίσκονται σε εξέλιξη εκδηλώσεις και δράσεις των ομάδων της κατάληψης, που περιλαμβάνουν ομιλίες, συζητήσεις, προβολές, συλλογική κουζίνα κ.ά.

Η ιστορία

Η κατάληψη λειτουργεί από το 2002 στην οδό Θεοτοκοπούλου, εντός των τειχών της παλιάς πόλης του Ηρακλείου και πολύ κοντά στην πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια), που είναι το πιο γνωστό και προβεβλημένο σημείο της πόλης.

Στεγάζεται σε κτίριο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το οποίο στέγασε από το 1906 τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών, ενώ επί Κατοχής, το 1941, μετατράπηκε σε Στρατιωτικό Γερμανικό Νοσοκομείο. Από το 1945 έως το 1985 λειτούργησε ως ιδιωτική κλινική με το όνομα «Ευαγγελισμός».

Στη συνέχεια περιήλθε στην ιδιοκτησία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά παρέμενε ερειπωμένο μέχρι το 2002, οπότε στεγάστηκε εκεί η κατάληψη.

Με τη φροντίδα των μελών της κατάληψης στο κτίριο έχουν γίνει εργασίες αναστήλωσης και εξωραϊσμού οι οποίες κυριολεκτικά το έσωσαν από την κατάρρευση. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και από τους κατοίκους τής γύρω περιοχής που όλο το προηγούμενο διάστημα το έβλεπαν ερειπωμένο και επικίνδυνο.

Σε αντίθεση με την περίπτωση της Rosa Nera στα Χανιά, όπου το Πολυτεχνείο με τις ευλογίες της Ν.Δ. προωθεί την ξενοδοχοποίηση του ιστορικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η κατάληψη, στο Ηράκλειο το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει εκπονήσει ποτέ κανέναν σχεδιασμό για το τι θα κάνει το κτίριο, αν εκκενωθεί η κατάληψη.

Κύκλοι της διοίκησης παραδέχονται κατ’ ιδίαν πως αν φύγει η κατάληψη θα έρθει απλά η... εγκατάλειψη, ωστόσο αποφεύγουν να το πουν δημοσίως.

Ο αντιπρύτανης επί ακαδημαϊκών θεμάτων Γιάννης Καρακάσης απαντά στην «Εφ.Συν.» πως «αποτελεί πάγια θέση του Πανεπιστημίου ότι η κατάληψη πρέπει να λήξει και το κτίριο να αποδοθεί στο ίδρυμα», ωστόσο, όπως λέει, το τελευταίο διάστημα δεν έχει υποβληθεί αίτημα προς την αστυνομία για την εκκένωσή του.

«Την τελευταία φορά που μιλήσαμε γι’ αυτό ήταν μετά την πυρκαγιά στις εστίες του Πανεπιστημίου, το 2018, όταν είπαμε στον κ. Γαβρόγλου πως θα μπορούσαν σε αυτό το κτίριο να φιλοξενηθούν κάποιοι φοιτητές και μας απάντησε αρνητικά», αναφέρει ο ίδιος.

Διχασμένοι

Η στάση πάντως των πανεπιστημιακών σε σχέση με την κατάληψη δεν είναι κοινή. Τα τμήματα των ανθρωπιστικών επιστημών βρίσκονται πιο κοντά σε κινηματικές δράσεις και σε μόνιμη αντίθεση με το περιβάλλον... αριστείας που επιβάλλουν οι καθηγητές των θετικών επιστημών, ενώ δεν είναι χωρίς σημασία η χθεσινή συμμετοχή του προέδρου του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γιάννη Ζαϊμάκη, ως ομιλητή στις τρέχουσες εκδηλώσεις της κατάληψης.

Στις προσεχείς εκδηλώσεις στην κατάληψη περιλαμβάνονται συζήτηση για τον τουρισμό (Σάββατο στις 7 μ.μ.), εκδήλωση-συζήτηση για την «Ετερονομία και τη διαχείριση φυσικών πόρων» με ομιλητή τον νομικό περιβάλλοντος Γιώργο Σμπώκο (Κυριακή 7 μ.μ.), συλλογική κουζίνα και προβολή του ντοκιμαντέρ «Η επαφή» (Δευτέρα από τις 6 μ.μ.) κ.ά.

Στην κατάληψη του Ευαγγελισμού εδώ και 17 χρόνια λειτουργούν μεταξύ άλλων αναρχικές και αντιεξουσιαστικές πολιτικές ομάδες, ομάδες αντιπληροφόρησης, αντιφασιστικές συνελεύσεις, εργατικά σχήματα, φεμινιστικές συλλογικότητες, συνελεύσεις ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, συνελεύσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους, κολεκτίβες εργασίας, βιβλιοθήκη και χώρος διανομής βιβλίων, γυμναστήριο, στούντιο μουσικής και άλλοι χώροι μελέτης και δραστηριοτήτων.

«Αν θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν»

Στο κείμενό τους με αφορμή την έκδοση του τελεσίγραφου Χρυσοχοΐδη, τα μέλη της συλλογικότητας τονίζουν πως οι καταλήψεις «είναι η ελάχιστη διεκδίκηση των χώρων που μας έχουν κλέψει. Των σπιτιών που μας βάζουν να πληρώνουμε λες και είναι χρυσός, των δημόσιων χώρων που πρώτα καταστρέφουν με τραπεζοκαθίσματα και μετά γεμίζουν με κάμερες και μπάτσους, των δημόσιων εκτάσεων που ξεπουλάνε στις μαφίες των κατασκευών. Αυτοί λοιπόν που μας κλέβουν τη γη, το νερό, τον μόχθο και τον αέρα που αναπνέουμε, τώρα μας ζητάνε με θράσος να παραδώσουμε λιγοστά τετραγωνικά μέτρα που στεγάζουν τους αγώνες μας για ελευθερία».

Τα μέλη της κατάληψης δηλώνουν πως αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέλει πόλεμο θα τον έχει, αλλά όχι έτσι όπως τον έχει σχεδιάσει: «Δεν πέφτουμε στην παγίδα να κλειστούμε σε μια σύγκρουση αναρχικών και αστυνομίας. Ετσι κι αλλιώς, εμείς αποτελούμε έναν μόνο από τους στόχους, ίσως τον πιο θεαματικό. […] Το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη είναι το σάλπισμα μιας νέας μάχης ενός ευρύτερου κοινωνικού-ταξικού πολέμου που εμπλέκει εκ των προτέρων πλατιά τμήματα της κοινωνίας», αναφέρουν.

To site της κατάληψης Ευαγγελισμού: http://evagelismos.squat.gr

Μάριος Διονέλλης

efsyn.gr






Αναρτήθηκε από: