"ΘΕΪΚΗ" ΓΚΑΦΑ - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

φωτο: Αναπαράσταση της αίθουσας Έλγιν το 1819

Πολιτικός δεν είμαι, αλλά κοινή λογική νομίζω πως διαθέτω. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε χθεσινή του συνέντευξη στον Observer είπε επί λέξει απευθυνόμενος στον Βρετανό ομόλογό του: «As a first move, loan me the sculptures for a certain period of time and I will send you very important artefacts that have never left Greece to be exhibited in the British Museum’.” Η νομική παγίδα στην οποία υπέπεσε –έστω και άθελα του- είναι η εξής : Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και η υπόθεση προχωρήσει, στη συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών θα αναφέρεται φυσικά η λέξη δανεισμός, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε στην Αγγλία τη νόμιμη ιδιοκτησία, αναιρώντας έτσι διαπαντός το αίτημα της μόνιμης επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα. Η προσθήκη του στο τέλος για την τιμή των όπλων και της επικοινωνίας αυτοκαταργείται.
Ατόπημα 2. Το επιχείρημα του Μητσοτάκη «η Ακρόπολη είναι ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και υπό αυτή την έννοια δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα» το χρησιμοποιούν κατά κόρον όλα τα ξένα Μουσεία για να αρνηθούν την επιστροφή των θησαυρών τους στις χώρες προέλευσής τους. Και φυσικά λειτουργεί ως μπούμερανγκ στη δίκαιη ελληνική διεκδίκηση, αφού σύμφωνα με την αγόρευση ενός Άγγλου βουλευτή την εποχή της αγοραπωλησίας από τον Ελγιν «η Βουλή δεν πρέπει να ερωτευθεί τας κόρας του αετώματος, λησμονούσα ετέραν Δέσποιναν, την Δικαιοσύνην».

Ο σημερινος χώρος εκθεσης των γλυπτών

Πολύ πριν το αίτημα της Μελίνας, πολύ πριν τις καμπάνιες και τη διεθνή κινητοποίηση, ο Σεφέρης έγραφε στις Δοκιμές : «Αφού χαλάστηκαν και ερειπώθηκαν οι “καλύβες” αυτών των αθανάτων, οι άστεγοι θεοί γύρισαν εκεί που άρχισαν, χύθηκαν ξανά έξω στο τοπίο και μας απειλούν με πανικούς, φόβους ή και με θέλγητρα παντού. Πολύ φοβούμαι όμως πως θα ήταν αδύνατο να μετακομίσουμε κομμάτι το κομμάτι τα απομεινάρια αυτών των κτισμάτων σε απόμακρες χώρες, γιατί δε θα έχουμε επιτύχει τίποτε άλλο παρά να μεταφέρουμε σωρούς σαρίδια. Θα χάναμε πολύ κόπο, αν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε το γιατί. Σε τούτο το αστάθμητο ερώτημα, θα ήταν πιο απλό αν αποκρινόμασταν: "οι θεοί δεν το θέλουν" -ό,τι κι αν τούτο σημαίνει».
 





Αναρτήθηκε από:

Χρύσα Κακατσάκη

Τα όνειρα είναι πολύ σκληρά για να τ' αντέξεις!!!