Κλεφτουριά και γκλαμουριά! - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Αυτό δεν είναι κακό. Ο ξεσηκωμός του 1821 είναι μεγάλο ορόσημο όχι μόνο για την χώρα μας αλλά για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Γιατί ο ξεσηκωμός αυτός οδήγησε στη σύσταση του πρώτου ανεξάρτητου σύγχρονου κράτους στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν ήταν βέβαια οι Σέρβοι το 1805 με τον Καρατζόρτζε Πέτροβιτς (ναι, τον Καραγιώργη Σερβίας, προς τιμήν του η οδός απέναντι από την Βουλή). Αυτοί όμως κατέκτησαν την αυτονομία, την Ανεξαρτησία την πέτυχαν πολύ αργότερα.
Αξίζει τέτοια μεγάλα ορόσημα να τιμώνται ανάλογα, όχι για εθνικό φρονηματισμό, αλλά για να ξυπνούν οι μνήμες και να μπαίνουν στη βάσανο της λογικής και της -εθνικής και κοινωνικής- αυτογνωσίας. Σπουδαίο το ορόσημο, ας μην περάσει απαρατήρητο.
Το πρόβλημα όμως είναι διπλό: Πρώτον, αν η υπόθεση αφορά όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τότε την πρωτοβουλία έπρεπε να πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ναι, ο Προκόπης Παυλόπουλος, αυτόν έχουμε. Αυτός συμβολίζει την πολιτειακή ενότητα και ισότητα των Ελλήνων. Ο πρωθυπουργός είναι φορέας της πολιτικής του. Είναι κομμάτι -το σημαντικότερο- της πολιτικής ζωής. Είναι ταυτόχρονα και κομμάτι –το σημαντικότερο;- της πολιτικής αντιπαλότητας.
Αλλά τέλος πάντων πρωθυπουργός είναι, δικαιούται να παίρνει πρωτοβουλίες. Σε ποιαν όμως ανέθεσε τον συντονισμό; Σε μια κορυφαία εκπρόσωπο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της νεοελληνικής γκλαμουριάς. Η Γιάννα Αγγελοπούλου είναι η χαρακτηριστικότερη προσωπικότητα που συνδυάζει την σιδηρά πυγμή των αφεντικών του τόπου με την πιο χυδαία επίδειξη λάμψης - άντε, και οι σύζυγοι Βαρδινογιάννη. Αυτό ήθελε ο πρωθυπουργός. Μια διαχείριση αντάξια του 2004.
Θα πει κανείς: μα άσχημα πήγε το 2004; Μια χαρά διοργανώθηκε. Απλώς το πάρτι της ρεμούλας άφησε μια τρύπα εκατομμυρίων και την λάμψη των Ολυμπιονικών διαδέχθηκαν τα μνημόνια. Αλλά ας πούμε ότι αυτή ήταν μια άλλη περίπτωση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με εκδηλώσεις μνήμης. Αυτός είναι και ο λόγος που προκαλεί πρόσθετη έκπληξη η παράκαμψη τόσων και τόσων. Ο πρωθυπουργός παρέκαμψε τους Ακαδημαϊκούς, τους Ιστορικούς, τους Λογοτέχνες. Παρέκαμψε ακόμη και την στρατιωτική ηγεσία (όπως και να ‘χει το 1821 ήταν ένας πόλεμος).
Ποιους λοιπόν εκπροσωπεί η κα Γιάννα; Την κλεφτουριά του ’21; Τους καραβοκύρηδες που έβαζαν μπουρλότα; Τους Φαναριώτες που κατείχαν την τέχνη της πολιτικής; Τους εμπόρους που σύστησαν την Φιλική Εταιρία;
Ή μήπως την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους που διέθεσαν όλη τους την περιουσία για τις ανάγκες του Αγώνα; ; Οχι φυσικά, Γιατί η κ. Αγγελοπούλου δεκάρα δεν έχει δώσει από την τσέπη της για την Ελλάδα., αντιθετως. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για ότι είναι ακατάλληλη για αυτή τη θέση.
Έτσι η επιλογή της κας Γιάννας φαντάζει ιδανική. Αθάνατη λοιπόν!

"Η Γιάννα κάνει πόλεμο με κούλι και μ΄αγγόνια
Γιάννα για ρίξε τ άρματα δεν είναι εδώ το Χάμστεντ,
εδώ είσαι σκλάβα του Άδωνι σκλάβα και του Βορίδη.
Η Γιάννα σαν το άκουσε όλα τα φάντς τα κράζει
και το κοχίμπα άναψε κ όλα φωτιά γενήκαν."
 

Μανόλης Χατζηπαναγιώτου






Αναρτήθηκε από: