10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Φωτό: Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις εκλογές του 1946 υπό το άγρυπνο βλέμμα των ξένων παρατηρητών.

1. Οι πιο εκτεταμένες περιπτώσεις νοθείας συνέβησαν στις πρώτες εκλογές του νεοελληνικού κράτους το 1844 και το 1961 τότε που κατά τον Γ. Παπανδρέου «ψήφισαν ακόμη και τα δένδρα». Διαπιστώθηκε πχ ότι 218 χωροφύλακες δήλωσαν διεύθυνση κατοικίας την ίδια διώροφη μονοκατοικία.

2. Τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξασφάλισε η πρώτη κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου κερδίζοντας στις εκλογές του 1910, 307 από τις 362 έδρες. Σημειωτέον βέβαια ότι απείχαν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρόμενα για το συνταγματικό πραξικόπημα του βασιλιά Γεωργίου. Με τη σειρά του το Κόμμα των Φιλελευθέρων δεν συμμετέχει στις εκλογές του 1915 λόγω της στάσης του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’, ενώ τη μεγαλύτερη ιστορική βαρύτητα έχει η αποχή του πανίσχυρου τότε ΕΑΜ -ΚΚΕ στις εκλογές του 1946.

3. Συνθήματα που έγραψαν ιστορία: “Ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά (την περίοδο του Εθνικού Διχασμού), «Τι Παπάγος τι Πλαστήρας» δια στόματος Ζαχαριάδη του ΚΚΕ το 1952, «Δεν θέλω ου», δείγμα πολιτικού πολιτισμού του Ράλλη το 1981.

4. Η ψηφοφορία με σφαιρίδια καθιερώθηκε το 1862 και κράτησε μέχρι το 1926 λόγω του υψηλού αναλφαβητισμού και για να αποτραπεί η νοθεία. Απ’ αυτό τον τρόπο επικράτησαν οι εκφράσεις «θα σας μαυρίσουμε» και «θα το ρίξω δαγκωτό»

5. Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις σημειώθηκαν στις εκλογές του 1895 και του 1920 στις οποίες ο Χ. Τρικούπης και ο Ε. Βενιζέλος αντίστοιχα δεν εξελέγησαν ούτε καν βουλευτές .

6. Τα πρωτεία πρωθυπουργίας κυβερνήσεων συνεργασίας κατέχουν οι τραπεζίτες. (8 στον αριθμό) Κατά χρονολογική σειρά αρχής γενομένης από το 1915, Σκουλούδης, Κορυζής, Τσουδερός, Μάξιμος, (ιδιοκτησία του το Μέγαρο Μαξίμου) Διομήδης, Παρασκευόπουλος, Ζολώτας, Παπαδήμος.

7. Το ρεκόρ συμμετοχής στις κάλπες κατερρίφθη το 1981, όταν ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό που έφθασε το 84% .

8. Παρουσία αστυνομίας και ξένων στρατευμάτων εντός και εκτός των εκλογικών τμημάτων είχαμε το 1856 (λόγω κριμαϊκού πολέμου και αγγλογαλλικής κατοχής) και το 1946. Το χειρότερο είναι ότι το 1856 οι ξένοι μεταδίδουν και τη χολέρα, η οποία αφήνει πίσω της 3000 θύματα.

9. Ενώ στις περισσότερες χώρες του κόσμου το εκλογικό σύστημα ορίζεται από το σύνταγμα και παραμένει σταθερό και ενιαίο, στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί 14 διαφορετικά εκλογικά συστήματα.

10. Το 1952 ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Πιουριφόι εκμεταλλεύτηκε την ευπιστία του Πλαστήρα στις προβλέψεις των καφετζούδων και έβαλε μια απ’ αυτές να τον διαβεβαιώσει ότι είχε σίγουρη τη νίκη αν οι εκλογές γινόντουσαν με το πλειοψηφικό σύστημα. Φυσικά κέρδισε ο αντίπαλός του Παπάγος, εκλεκτός των Αμερικανών. Η πρώτη επίσημη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το 1961 μόνο σε Αθήνα και Πειραιά και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν μια εβδομάδα αργότερα στα ΝΕΑ.

Χρύσα Κακατσάκη






Αναρτήθηκε από:

Χρύσα Κακατσάκη

Τα όνειρα είναι πολύ σκληρά για να τ' αντέξεις!!!