Η Χάνα Αρεντ και η κοινοτοπία του φασισμού - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Στην Κοινοτοπία του κακού η γερμανοεβραία φιλόσοφος, προσπαθώντας να αναλύσει την εξάπλωση του ναζισμού, υποστήριξε ότι υποψήφιοι για τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα δεν είναι εκείνοι που επιλέγουν το κακό δηλαδή υποχρεωτικά οι σαδιστές και οι δολοφόνοι, αλλά απλοί και φαινομενικά φυσιολογικοί άνθρωποι – ή μαζάνθρωποι όπως τους αποκαλεί- που αδυνατούν να σκεφτούν.

 

Ο Αϊχμαν π.χ. που ευθύνεται για την εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων ήταν απλώς ένας ευσυνείδητος γραφειοκράτης που υπάκουε σε άνωθεν εντολές. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο ανώνυμος εμπνευστής του σχολίου στην Μετανάστρια από την Αρμενία, αποκλειστική νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Νίκαιας, πήδηξε από το παράθυρο και σκοτώθηκε για να μην απελαθεί. Κρίμα, έχασε την ευκαιρία να συνοδεύσει τον Τσίπρα στη δεξίωση του Προεδρικού».

Ετσι, η Αρεντ επιβεβαιώνεται κατά τον πλέον τραγικό τρόπο. Το Κακό και ο φασισμός δεν εκδηλώνεται κατ’ ανάγκην με τους αγκυλωτούς σταυρούς ή τις άσπρες κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν. Μπορεί να φορά κοστούμι, να μιλά καλά ελληνικά και να μη λέει εγέρθητο, να έχει στοίβα τα πτυχία και να ενδημεί στους κόλπους των αρίστων.

Υστερα λοιπόν τη γενική κατακραυγή και τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας αφενός απέσυρε την ανάρτηση και αφετέρου υποχρεώθηκε ν’ απαντήσει με μια μακροσκελή απολογία –επίθεση. Αφού διευκρινίζει ότι στο σχόλιο δεν υπήρχε υποψία χιούμορ αλλά κριτική στην υποκριτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο μεταναστευτικό, καταλήγει ότι το σχόλιο παρερμηνεύθηκε και από κανονικούς ανθρώπους. Η διανοητική θρόμβωση από την οποία πάσχουν όσοι δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους, λογικό ήταν να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, πρώτον γιατί υπέπεσε σε ένα ακόμη ρατσιστικό ολίσθημα διαχωρίζοντας τους ανθρώπους σε κανονικούς και ακανόνιστους και δεύτερον γιατί η εφημερίδα από τους φίλους της ζήτησε συγγνώμη και όχι από τους συγγενείς της νεκρής που είχε και όνομα και επίθετο. Ούτε κουβέντα λοιπόν για τη σκύλευση του τραγικού θανάτου της, αλλά εξηγήσεις μόνο για την αντιπολιτευτική χροιά την οποία οι ανόητοι αναγνώστες δεν κατάλαβαν.

Οσοι, έστω και για λόγους ενημέρωσης την παρακολουθούν έχουν διαπιστώσει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί ανάρμοστες εκφράσεις ή ξεπλένει ακροδεξιές απόψεις ή πρόσωπα. Οι λέξεις δεν είναι ποτέ αθώες. Ο εκδότης της Φώτης Γεωργελές σε κύριο άρθρο του είχε τίτλο «δεν χρειάζεται πολιτική αλλαγή, αλλά πολιτική κάθαρση». Να προσλάβει επομένως τον Κατακουζηνό από το σίριαλ Κωνσταντίνου και Ελένης και μαζί να απολυμάνουν τη χώρα από το κυβερνητικό μίασμα του. Συντονισμένος και ο Βουλαρίνος που πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο επικίνδυνος από τη ΧΑ και ο κοσμικογράφος που ξέπεσε από το γκλαμουράτο στην ανανεωμένη εμφάνιση της Ουρανίας Μιχαλολιάκου.

Φυσικά και δεν υιοθετούμε τις ακραίες φωνές που ακούστηκαν μέσα στην έξαρση του θυμικού, να κλείσει η εφημερίδα, να κατέβει η ιστοσελίδα κλπ. Αλλωστε η Νέμεσις λειτούργησε άμεσα με τη μείωση των κατά 6000 μέσα σε μια μέρα. Προτείνουμε ωστόσο να πάρουμε μια προκαταβολή από την περιβόητη επιστροφή στην κανονικότητα, που με τόση ζέση διατυμπανίζει ο αρχηγός της ΝΔ, εννοώντας την εφαρμογή του νόμου. Να εφαρμοσθεί λοιπόν ο αντιρατσιστικός νόμος και η περιύβριση νεκρού με αυτεπάγγελτη δίωξη. 

Χρύσα Κακατσάκη






Αναρτήθηκε από:

Χρύσα Κακατσάκη

Τα όνειρα είναι πολύ σκληρά για να τ' αντέξεις!!!