Τελικά, αλλάζουν οι άνθρωποι; - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Στην παιδική ηλικία, διαμορφώνεται κι αρχίζει να χτίζεται η προσωπικότητα ενός παιδιού. Διαπλάθεται ο χαρακτήρας του, μαθαίνει ν’ αγαπά, να δημιουργεί δεσμούς και να κοινωνικοποιείται. Μεγαλώνοντας όμως, μπορεί ν’ αρχίσει να βλέπει με διαφορετική οπτική τα πράγματα κι αυτό θα ‘χει ως αποτέλεσμα, ν’ αναθεωρήσει πολλές από τις μέχρι τότε απόψεις κι ιδέες που είχε σχηματίσει στην εφηβική ηλικία.

Φυσικά, όλοι έχουμε δικαίωμα στην αλλαγή· όλοι κάνουμε λάθη και σε όλους θα ‘πρεπε να δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία, ώστε να προσπαθήσουμε να σβήσουμε τυχόν σφάλματα. Τι γίνεται όμως, όταν σπαταλάμε αυτές τις ευκαιρίες χωρίς να τις αξιοποιούμε προς το καλύτερο;

Μήπως τελικά, είναι πολύ δύσκολο –έως ακατόρθωτο- ν’ αλλάξει κάποιος ολοκληρωτικά και ν’ αρχίσει να συμπεριφέρεται ή ν’ αντιμετωπίζει τη ζωή, με διαφορετική ιδιοσυγκρασία;

Πολλές φορές, στην προσπάθειά του αυτή, το άτομο, συχνά καταπιέζεται ή προσποιείται, υιοθετώντας συνήθειες που δεν συμμερίζεται, προκειμένου να ικανοποιήσει τα θέλω των άλλων. Αυτό όμως, σύντομα θα τον οδηγήσει σε ένα νέο αδιέξοδο που ίσως καταλήξει, να χάσει τον ίδιο του τον εαυτό του.

Θεωρώ πως για ν’ αλλάξει ένας άνθρωπος προς το καλύτερο, μοναδική προϋπόθεση είναι να συνειδητοποιήσει από μόνος του, ν’ αναγνωρίσει και ν’ αποδεχτεί τα μειονεκτήματα που έχει, ώστε να μπορέσει να τ’ αποβάλλει. 

Επίσης, πολλοί υποστηρίζουν, πως κάποιος αλλάζει χαρακτήρα, μόλις πληγωθεί ή αγαπηθεί πολύ. Το ερώτημα εδώ όμως είναι, αν αλλάζει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Πρέπει να σκεφτούμε πώς διαχειριζόμαστε, τόσο τον πόνο, όσο και την αγάπη που δεχόμαστε και μέχρι ποιο σημείο, αφήνουμε αυτές τις δύο έννοιες να μας ορίζουν.

Όσον αφορά τώρα στο κομμάτι των ερωτικών σχέσεων, πιστεύω πως το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι, είναι πως θεωρούμε ότι μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα άτομα με τα οποία κάνουμε σχέση. Κάπου στην πορεία βέβαια, μόλις καταλάβουμε ότι δεν έχουμε εν τέλει, κάποια μαγική ιδιότητα ή δεν ξέρουμε κάποιο ειδικό ξόρκι που θα φέρει στα μέτρα μας τον άλλον, απογοητευόμαστε.

Έτσι τον πήρες, έτσι τον γνώρισες, μ’ αυτά τα προτερήματα κι αυτά τα ελαττώματα τον ερωτεύτηκες, σταμάτα να το παίζεις θεός!

Συνοψίζοντας λοιπόν, οι άνθρωποι μπορούν ν’ αλλάξουν κάποια στοιχεία του εαυτού τους, μονάχα αν το θελήσουν εκείνοι κι όχι αν τους το επιβάλλει κάποιος. Γι’ αυτό, μην χάνετε τον χρόνο σας ελπίζοντας πως θ’ αλλάξετε εσείς ολοκληρωτικά τους άλλους. Αν δεν το πάρει ο ίδιος απόφαση, δε θα γίνει καμία συγκλονιστική αλλαγή!

Μ’ άλλα λόγια, γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον εαυτό σου! Με λίγη θέληση κι επιμονή, όλα μπορείς να τα καταφέρεις.  

Νάνσυ Γιοβάνογλου






Αναρτήθηκε από:

Νάνσυ Γιοβάνογλου

Η ποίηση είναι για τους ευφυείς ή για τους τρελούς;