Η ψηφιακή οικονομία αναζητά γυναίκες… - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Οι σύγχρονες, μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών πρωταγωνιστούν στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών στην αγορά εργασίας.

Πολλά είναι τα ζητήματα τα οποία τίθενται προς διερεύνηση και αναθεώρηση στην νέα εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης. Η «εισβολή» της τεχνολογίας στην καθημερινότητας μας είναι καθοριστική. Άνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά έχουν πλέον δυνατότητα πρόσβασης αλλά και μεγάλη ευκολία στη χρήση υπολογιστών, κινητών, tablet κλπ

Πρόσφατη έρευνα της Καπα-research «Η Ελληνίδα στην ψηφιακή εποχή» [Πανελλαδική έρευνα σε χρηστές/χρήστριες του διαδικτύου (Ιανουάριος, Φεβρουάριος 2018)] έδειξε ότι το 75% των Ελλήνων χρηστώντου διαδικτύου «είναι µε το smartphone στο χέρι»...

Στην ίδια έρευνα αναδεικνύεται ότι οι γυναίκες έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, χρησιμοποιούν τις έξυπνες συσκευές συστηματικά και οι διαφορές που παρουσιάζονται στην εξοικείωση της χρήσης μεταξύ των φύλων είναι περιορισμένες. Τα ποσοστά δείχνουν ότι άνδρες και γυναίκες χρησιμοποιούν το διαδίκτυομεσω του smartphone τους για να αγοράζουν προϊόντα-υπηρεσίες, οι άνδρες κατά 44,5% και οι γυναίκες κατά 54,5%, προβαίνουν σε τραπεζικές συναλλαγές, οι άνδρες κατά 58% και οι γυναίκες 43%, για πληροφόρηση ή χρήση υπηρεσιώνδημόσιας διοίκησης κατά 38% και 35%, ενώ για χρήση του TAXISNET-ασφαλιστικού ταμείου κατά 32% και 22,5% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η παραπάνω διαπίστωση της περίπου ισόρροπης συμμετοχής των φύλων στη χρήση καινοτόμων εργαλείωνδεν αποτυπώνεται στην «ψηφιακή» αγορά εργασίας. Ένα ακόμη στερεότυπο «ζει και βασιλεύει» και εμποδίζει την ανεύρεση του απαραίτητου παραγωγικού δυναμικού στις γυναίκες σε τομείς αιχμής όπως της πληροφορικής, της μηχανικής, των startup.

Το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικώνεντοπίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό τόσοστον τομέα της εκπαίδευσης όσο και στην αγορά εργασίας σε αυτούς τους τομείς.Στον τομέα των νέων τεχνολογιών (Science, Technology, Engineering, Mathematics -STEM) ο οποίος προσφέρει εργασία σε 7 εκατομμύρια ανθρώπους, οι γυναίκες συμμετέχουν μόνον κατά 30%.

Στην Ευρώπη στις 1000 γυναίκες πτυχιούχους, μόνον 29 κατέχουν πτυχίο πληροφορικής και μόνον 4 θα απασχοληθούν τελικά στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής («Ψηφιακή συμμαχία για τη γυναικεία απασχόληση», 2014).

Έχει υπολογιστεί ότι περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εργασίας στον ψηφιακό τομέα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους περίπου 16 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Οι πολιτικές για την ενδυνάμωση των γυναικών προτάσσουν την ανάγκητόνωσης της ‘ψηφιακής αυτοπεποίθησης’των κοριτσιών και των γυναικών.

Για να αποφασίσει μια γυναίκα να κάνει «ψηφιακή καριέρα», πρέπει από νωρίς να ενεργοποιηθεί και να έχει την ευκαιρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να γνωρίσει και να «αγαπήσει» την τεχνολογία.

Ιδιαίτερα ευνοϊκοί παράγοντες είναι η υιοθέτηση και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων συμβουλευτικής, καθοδήγησης και επαγγελματικού προσανατολισμού προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγχρόνως, στην ήδη διαμορφωμένη εργασιακή αγορά απαιτείται ο εντοπισμός και η καταγραφήτων υπαρχόντων κενών στις δεξιότητες ώστε να υποστηριχθούν στοχευμένα οι γυναίκες και να βελτιώσουν αναλόγως τα προσόντα τους με δια βίου εκπαίδευση, με πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε εύχρηστες πλατφόρμες ενημέρωσης/κατάρτισης.

Οι γυναίκες δεν πρέπει να βρεθούν άλλη μια φορά αντιμέτωπες με έναν ακόμη αποκλεισμό από την τεχνολογία και την ψηφιακή οικονομία.

Ένας νέος κόσμος έχει ήδη ανατείλει, αυτός της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης και οφείλουμε πλέον να παρέχουμε ισόρροπες ευκαιρίες και στα δυο φύλα ώστε να πρωταγωνιστήσουν.

Ζέφη Δημαδάμα






Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο