Η Σαπφώ που την έλεγαν Ζήνα - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Κάνω μάθημα αρχαίων στη Γ Λυκείου, τμήμα κατεύθυνσης και συναντάμε το ρήμα καθεύδω. Τους λέω ότι σημαίνει κοιμάμαι και συνειρμικά μου έρχεται στο μυαλό ένα δίστιχο από τη Σαπφώ:
Δέδυκε μεν α Σελάνα και Πληιάδες, μέσαι δε νύκτες,
παρά δ’ έρχεται ώρα, εγώ δε μόνα καθεύδω
(Βασίλεψε το φεγγάρι και η Πούλια, είναι μεσάνυχτα, φεύγουν τα νιάτα κι εγώ κοιμάμαι μόνη). Κανείς μαθητής δεν την ξέρει και τους εξηγώ ότι εκτός από πολύ καλή ποιήτρια ήταν και πολύ τολμηρή γυναίκα για την εποχή της, γιατί είχε ιδρύσει σχολή ποίησης και, όπως φημολογείται, είχε και αποκλίνουσα από τη συνηθισμένη ερωτική συμπεριφορά.
Με ακούνε προσεκτικά και στο τέλος πετάγεται μια μαθήτρια και μου λέει: -Κυρία, δεν είναι έτσι όπως μας τα λέτε. Η πρώτη λεσβία γυναίκα ήταν η Ζήνα και ο δεσμός της ήταν η Γαβριέλα.
Βζζζζ .. χαστούκι στην έπαρση για τις γνώσεις μου στην ιστορία και στη μυθολογία. Αγνοώ ποια είναι η Ζήνα και ψαρεύω να μάθω. Συμπληρώνω τις γνώσεις μου γκουγκλάροντας. Δεν με πείραξε ο μυθοπλαστικός αχταρμάς αυτής της αμερικανιάς που τη θέλει να κατάγεται από την Αμφίπολη, να σκοτώνει τον Ηρακλή, να συναντάει τον Ιούλιο Καίσαρα και μόνο τον Τσακ Νορις ν’ αφήνει παραπονεμένο με την ακαταδεξιά της. Μ’ ενόχλησε ότι παιδιά κοτζαμ 18 χρονών (που θα ψηφίσουν δηλαδή) μη μπορώντας να διακρίνουν την αλήθεια κάθονται και πιστεύουν όλες αυτές τις μπούρδες. End of the story and- maybe -of the History .
Υ/Γ
To post είναι αφιερωμένο κατά σειρά εμφανίσεως
1.Στους γονείς που προτιμούν να αγοράσουν στα παιδιά τους ένα ακριβό μοντέλο κινητού παρά ένα φτηνό βιβλίο
2. Στους «συναδέλφους» μου. Γυμνασίου και Λυκείου, που δεν βρήκαν καμιά ευκαιρία να αναφερθούν στην Σαπφώ.
3.Στους εκάστοτε Υπουργούς Παιδείας που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βουλιάζουμε
4. Στους εκπρόσωπους της κοινής γνώμης που με μεγάλη ευκολία λιθοβολούν χωρίς να αναγνωρίζουν ότι οι δάσκαλοι (με την ευρεία έννοια) είναι ταυτόχρονα, babysitters, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και ενίοτε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
5.Σ’ αυτούς που ανακήρυξαν τη σημερινή μέρα ως ημέρα των εκπαιδευτικών, μάλλον για να τους τρολάρουν.
6. Σε μένα που δεν παραδέχτηκα την ήττα κι ας είναι η πρόγνωσίς τους ασφαλής, θα πέσει η πόλις.

Κακατσάκη Χρύσα






Αναρτήθηκε από:

Χρύσα Κακατσάκη

Τα όνειρα είναι πολύ σκληρά για να τ' αντέξεις!!!