Εσύ γιατί καπνίζεις; - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Έχεις πει πολλές φορές, πως από αύριο, σταματάς το κάπνισμα. Υπόσχεση, που σύντομα θα αθετήσεις·  λυγίζεις κι έπειτα καθησυχάζεις ειρωνικά τον εαυτό σου, λέγοντας «θα κάνω μόνο ένα». Αλλά το ένα τσιγάρο είναι απλά το ζέσταμα κι έτσι τελειώνεις το πακέτο πριν καλά-καλά καταλάβεις πως ήρθε το ξημέρωμα.

Οι λόγοι που καπνίζεις, είναι στην πραγματικότητα αυτοί που σε σκοτώνουν. Κάθε φορά που έχεις άγχος για κάτι, κάθε φορά που νευριάζεις με κάποιον, σε κάθε πρόβλημα που σου παρουσιάζεται και δεν ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις, βρίσκεις παρηγοριά σε αυτήν την καταστροφική συνήθεια.

Νιώθεις πως κρατάς στα χέρια, έναν σύμμαχο. Στην πραγματικότητα όμως, η νικοτίνη είναι αυτή που σου ρουφάει τη ζωή. Μόνο λύσεις δε σου βρίσκει. Ίσα-ίσα, φροντίζει να λαχανιάζεις κάθε φορά που ανεβαίνεις μια σκάλα ή πας για τρέξιμο, προκαλώντας ταχυπαλμία κι άλλες τέτοιες εμφανείς σωματικές δυσλειτουργίες. Εκείνη την ώρα λοιπόν, που το σώμα σου προσπαθεί να σε προειδοποιήσει ότι  «φίλε, κάτι δεν πάει καλά», εσύ ήδη τελειώνεις το τσιγάρο που άναψες με σκοπό να «ηρεμήσεις» και να «συνέλθεις».

Ναι, μπορείς να πιεις τον καφέ σου χωρίς να κάνεις τσιγάρο. Ναι, μπορείς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό, μία απόλυση, μία απογοήτευση χωρίς να καταφύγεις, στην εύκολη για σένα λύση, της τζούρας. Οι λόγοι που σε ωθούν να καπνίζεις σαν φουγάρο, πέρα από τον παράγοντα του εθισμού, είναι κι αυτοί που θα σε βοηθήσουν να το κόψεις.

Την επόμενη φορά που είσαι έτοιμος να ανάψεις  ένα τσιγάρο, αναρωτήσου για ποιόν λόγο το κάνεις. Αν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και παραδεχτείς ότι το κάνεις γιατί είσαι στεναχωρημένος, πιεσμένος, ή απλά βαριέσαι τότε μπορείς να επιλέξεις να μην το ανάψεις. Αντί γι’ αυτό, κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν· πήγαινε μια βόλτα, διάβασε ένα βιβλίο, μαγείρεψε κάτι για τους φίλους ή την οικογένειά σου και γενικά κάνε δραστηριότητες που σε γεμίζουν ενέργεια κι όχι θάνατο.

Κι αν εσύ αδιαφορείς για τα προβλήματα που σου προκαλεί στην υγεία και δεν μπορείς να αναλογιστείς τους κινδύνους, τότε κάνε μία προσπάθεια να το κόψεις επειδή στο ζήτησε το παιδί σου, ο σύντροφός σου, οι γονείς σου, οι φίλοι σου. Γιατί στο ζητάνε από αγάπη. Γιατί βλέπουν, ότι μόνο κακό σου κάνει. Γιατί θέλουν να σε προστατέψουν.

Δε λέω ότι είναι εύκολο, αλλά τόσοι τα έχουν καταφέρει. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα πας να αγοράσεις τον καπνό ή το πακέτο σου, σκέψου για λίγο τους λόγους που λαχταράς να καπνίσεις.

«Έξις δευτέρα φύσις», (δηλαδή η συνήθεια, είναι η δεύτερη φύση του ανθρώπου), σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Επομένως, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να αποβάλλουμε τις πιο βλαβερές, τις πιο καταστροφικές μας εξαρτήσεις. Έχοντας όμως πίστη και θέληση, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Νάνσυ Γιοβάνογλου






Αναρτήθηκε από:

Νάνσυ Γιοβάνογλου

Η ποίηση είναι για τους ευφυείς ή για τους τρελούς;