Αναρωτήσου - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Κατά πόσο είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις την αληθινή φύση του εαυτού σου; Άραγε, έχεις ξεπεράσει ποτέ τα όρια και τις δυνατότητές σου; Για να βρίσκεσαι εδώ διαβάζοντας αυτό το άρθρο, μάλλον ψάχνεις κι εσύ μία απάντηση.

Αρχικά, είσαι άνθρωπος -σε σόκαρα, ξέρω-. Δεν είπα κάτι που δε γνώριζες ήδη. Όμως, τι σημαίνει «είμαι άνθρωπος»;  

Ο καθένας το μεταφράζει αλλιώς. Είμαι άνθρωπος, άρα έχω συνείδηση, νοημοσύνη, συναισθήματα. Προσπαθώ να εξελίσσομαι, να προσφέρω στην κοινωνία, να βοηθάω τους γύρω μου.

Από την άλλη, έχουμε και τους “ανθρώπους” που ξέρουν πόσο ανώτεροι είναι από τα ζώα, γι’ αυτό και αδιαφορούν για ‘κείνα. Πατάνε επί πτωμάτων για να πετύχουν, λατρεύουν το χρήμα, βοηθούν μόνο αν περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα.

Αναρωτιέσαι σε ποια κατηγορία βρίσκεσαι μάλλον· φυσικά στην πρώτη, θα μου πεις. Και θα το πεις για να τ’ ακούσεις κι εσύ ο ίδιος, για να το πιστέψεις.

Ποιος είσαι όταν δε σε κοιτάνε οι άλλοι;

Ποιος είσαι όταν δεν σε ορίζουν οι άλλοι;

Κάνε για δυο λεπτά την αυτοκριτική σου. -Σου αρέσεις;

Οι περισσότεροι από μας, ψάχνουμε την αποδοχή· δίνουμε σημασία σε αρνητικά σχόλια, αλλοιωνόμαστε για να αρέσουμε, αμφιβάλλουμε για τις ικανότητές μας κι όλα αυτά, έχουν ως συνέπεια να χτίζουμε μια προσωπικότητα, ξένη. Δεν έχει τίποτα κοινό, με αυτό που πραγματικά είμαστε.

Αν θες να ανακαλύψεις μόνος σου, ποιος πραγματικά είσαι, κι όχι να αφήνεις τους άλλους να σου λένε, τότε ψάξε βαθιά μέσα σου το αληθινό σου «είναι». Δες τον κόσμο με τα δικά σου μάτια, ξεχώρισε μέσα σε αυτόν και άσε τις αισθήσεις σου να έρθουν σε επαφή με τη δική σου πραγματικότητα. Όχι αυτήν  που οι άλλοι σου επιβάλλουν.

Είσαι οι φόβοι σου, οι τύψεις σου, οι αναμνήσεις σου, τα σπασμένα σου κομμάτια, οι ανασφάλειές σου και τα λάθη σου.

Δε θα σε κατηγορήσει κανείς γι’ αυτά· αντίθετα, πολλοί θα εξαπατηθούν από την προσπάθειά σου να καταπιέσεις τις αλήθειες σου.

Αναρωτήσου λοιπόν, ποιος πραγματικά είσαι.

Αν συνεχώς προσπαθείς να ελέγχεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, τότε σίγουρα, δεν έχεις ιδέα ποιος είσαι.

Κι αν αυτό είναι κάτι που δεν σε τρομάζει, τότε μάλλον, έχεις αφήσει άλλους να καθορίσουν την ταυτότητά σου..

Νάνσυ Γιοβάνογλου






Αναρτήθηκε από:

Νάνσυ Γιοβάνογλου

Η ποίηση είναι για τους ευφυείς ή για τους τρελούς;