Μετά το κούρεμα, τι; - Άρθρο του Φώτη Κοκοτού - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 27/11/2012

Ένας προβεβλημένος Κρητικός οικονομολόγος που επηρέασε όσο κανείς άλλος τον Γ.Α. Παπανδρέου όσο ήταν πρωθυπουργός, ο Γ.Βαρουφάκης, είναι τώρα πίσω και από κάθε δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α.Τσίπρα. Διαβάζεις ένα άρθρο του κ.Βαρουφάκη τη μία μέρα και την επομένη ακούς τα ίδια λόγια να εκστομίζονται από τον κ.Τσίπρα. Μιας που οι ίδιες αυτές οικονομικές θεωρίες φαίνεται να έχουν πέραση και στον πρώην πρωθυπουργό και τον νυν αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης, θα χρειαστεί να τις δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Διότι πολλά από τα πράγματα που λέγονται δεν είναι λάθος, αλλά αυτά που είναι λάθος είναι και τόσο επικίνδυνα ώστε να καθιστούν την όλη προσέγγιση του κ.Τσίπρα εξίσου καταστροφική με εκείνη του κ.Παπανδρέου.

Θ’ αρχίσω από τις τοποθετήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Ο κ.Βαρουφάκης έγραψε, και την επομένη μέρα ο κ.Τσίπρας επανέλαβε στη Βουλή (στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό), ότι με «μόλις» 2,5 δισεκατομμύρια παραπάνω περικοπές από αυτές που πρότεινε η κυβέρνηση, ο «ΣυΡιζΑ» θα μηδένιζε αμέσως το πρωτογενές έλλειμμα.

Αυτή η θέση, που είναι και τελείως αντίθετη με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣυΡιζΑ και μοιάζει πολύ με την πολιτική του μνημονίου, δεν εξηγήθηκε καθόλου πώς θα επιτευχθεί. Δεν είπε, δηλαδή, ο κ.Τσίπρας (καθώς δεν το έγραφε ο κ.Βαρουφάκης στο άρθρο του) κανένα συγκεκριμένο μέτρο. Ο μόνος λόγος που έπρεπε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, κατά τους δύο άνδρες, ήταν –προσέξτε- για να αρνηθούμε τη δόση!

Δηλαδή, μας λένε να μη δεχθούμε τα 44δις που περιμένει ολόκληρη η οικονομία ώστε να ανασάνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και το τραπεζικό σύστημα. Αντιθέτως, λένε πως θα πληρώσει με φόρους και χαράτσια μισθούς και συντάξεις, και θα αφήσει απλήρωτα όλα τα χρωστούμενα στην αγορά (και τις τράπεζες ουσιαστικά νεκρές).

Οι λόγοι πίσω από αυτή την αυτοκτονική τακτική περιέχονται σε άλλα άρθρα του κ.Βαρουφάκη. Σε ένα πιο πρόσφατο άρθρο, υιοθετεί τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μας λέει πως πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να συνταχθεί μαζί τους επειδή τώρα το ΔΝΤ ζητάει κι άλλο κούρεμα του χρέους μας. Αυτή η τακτική του «να μας χαρίσουν τα χρέη μας» ήταν από την αρχή η αιχμή του δόρατος και για τον κ.Τσίπρα.

Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ασχολήθηκε με το πού πήγαν όλ’ αυτά τα 350δις Ευρώ που χρωστάει το κράτος γιατί ξέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει πάει σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου (πάνω από το 70%). Απλώς μας λένε ότι «τώρα που τα φάγαμε πια, πρέπει να μας τα χαρίσουν».

Ο βασικός λόγος που, κατά τους δύο άνδρες, θα υποχρεωθούν να μας χαρίσουν τα χρέη είναι διότι αλλιώς θα ανατραπεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύμπλεγμα. Υποτίθεται κινδυνεύει  ο παγκόσμιος καπιταλισμός (δεν έχουν πάει μια βόλτα στην Κίνα και τη Ρωσία να δουν τι γίνεται εκεί).

Το ζήτημα βέβαια είναι το μετά: ακόμη κι αν δε χρωστάμε δεκάρα σε κανέναν, πώς θα πορευτούμε στο μέλλον; Θα σταματήσουμε να περιορίζουμε τα ελλείμματα και θ' αρχίσουμε πάλι να δανειζόμαστε ώστε να πληρώσουν τα δικά μας εγγόνια τη νύφη;

Οι βασικοί λόγοι που οι Γερμανοί πολιτικοί δε θέλουν άλλο κούρεμα είναι:

1. Διότι οι Γερμανοί πολίτες πιστεύουν ακράδαντα πως μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων έφαγε τις επιδοτήσεις, τα αποθεματικά των ταμείων, αλλά ΚΑΙ τα δάνεια, συσσωρεύοντας χρέος 350δις που φόρτωσε στις επερχόμενες γενιές = ΑΝΗΘΙΚΟ (για τη δική τους αντίληψη), και

2. Διότι οι καταδικαστικές αποφάσεις τόσων ετών τους έδειξαν πως οι Έλληνες καταπάτησαν τα δημόσια κτήματά τους, έκαψαν τα δάση τους, κατέστρεψαν τις πόλεις , τις παραλίες, τα ποτάμια, τις λίμνες τους, όλα με την ανοχή του κράτους και τρώγοντας τα λεφτά των ξένων = ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ (για τη δική τους αντίληψη)

Επειδή στα μάτια τους είμαστε, λοιπόν, ανήθικοι εγκληματίες, δε βλέπουν για ποιο λόγο να μας λυπηθούν και να μας χαρίσουν τα λεφτά που χρωστάμε.

Σε εμάς επαφίεται να αποδείξουμε ότι αξίζουμε μια ακόμη ευκαιρία. Άλλωστε, εμείς βάλαμε το κεφάλι μας στο ντορβά, ζητώντας τη διάσωση. Εμείς χρεοκοπήσαμε τη χώρα μας. Εμείς ψηφίζαμε Τζοχατζόπουλο και Βουλγαράκη. Ας μην ψηφίσουμε αύριο-μεθαύριο Τσίπρα και Βαρουφάκη!

(Πριν από εμένα, αυτά τα είπε ο Θουκυδίδης: "Δίκαιον, ὦ Ἀθηναῖοι, τοὺς μήτε εὐεργεσίας μεγάλης μήτε ξυμμαχίας προὐφειλομένης ἥκοντας παρὰ τοὺς πέλας ἐπικουρίας, ὥσπερ καὶ ἡμεῖς νῦν, δεησομένους ἀναδιδάξαι πρῶτον, μάλιστα μὲν ὡς καὶ ξύμφορα δέονται, εἰ δὲ μή, ὅτι γε οὐκ ἐπιζήμια, ἔπειτα δὲ ὡς καὶ τὴν χάριν βέβαιον ἕξουσιν· εἰ δὲ τούτων μηδὲν σαφὲς καταστήσουσι, μὴ ὀργίζεσθαι ἢν ἀτυχῶσιν". Σε μια φράση: αν θέλετε βοήθεια από ξένους, πείστε τους πως είναι συμφέρον για εκείνους και πως θα τους ευγνωμονείτε.)

Φώτης Κοκοτός






Αναρτήθηκε από:

Φώτης Κοκοτός

"Ο Φώτης Κοκοτός είναι επιχειρηματίας του τουρισμού και των κατασκευών, Διευθύνων Σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, και υπεύθυνος Ανάπτυξης της Ελούντα Α.Ε., της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης στην οποία εργάστηκε από μαθητής Γυμνασίου, ενώ έχει εκλεγεί και στο Δ.Σ. του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece AE. Ασχολείται επαγγελματικά με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου πρώτευσε, και με άριστα επίσης από το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Cambridge University στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του UCLA στις ΗΠΑ. Γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική γλώσσα, πολύ καλά τη Γερμανική, καλά την Ιταλική, ενώ ομιλεί επίσης τη Γαλλική και Ισπανική. Αρθρογραφεί σχετικά με τον Τουρισμό και το Περιβάλλον σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Υπηρέτησε τη θητεία του ως αλεξιπτωτιστής σε επίλεκτη μονάδα ειδικών αποστολών (Ε.Τ.Α.). Γεννηθείς το 1974, είναι πατέρας τριών κοριτσιών. "

Το κανάλι στο youtube Fotis Kokotos