Η Google κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί πανεπιστήμια για να υποστηρίζουν τα συμφέροντά της - Ειδήσεις Pancreta

Εκατομμύρια δολάρια έχει δωρίσει η Google για να «βοηθήσει» το έργο της επιστήμης. Τις αγνές προθέσεις της πανίσχυρης μηχανής αναζήτησης αμφισβητεί το παρατηρητήριο Campaign for Accountability (CfA),το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ.

Τουτέστιν πλήρωνε η Google σε όσους πανεπιστημιακούς δημοσίευσαν έρευνες που ευνοούσαν τα συμφέροντά της και την κυριαρχία της στην αγορά αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα φέρνει στο φως ένα δίκτυο καθηγητών σε πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, που λάμβαναν χρήματα από την εταιρεία χωρίς, συχνά, να αναφέρουν τις πηγές χρηματοδότησής τους.

Το Campaign for Accountability (CfA) ισχυρίζεται ότι η διάσημη μηχανή αναζήτησης Google, έχει χρηματοδοτήσει επιστημονικές έρευνες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη με στόχο να ασκεί επιρροή στην διεθνή γνώμη και τους νομοθέτες.

Συγκεκριμένα, το παρατηρητήριο CfA, σε έκθεσή του, υποστηρίζει ότι η Google, από το 2005 έως και το 2017, έχει χρηματοδοτήσει 329 επιστημονικές έρευνες που καταπιάνονται με θέματα δημόσιας πολιτικής και οι οποίες έμμεσα υποστηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Google και αυξάνουν τα ήδη υπέρογκα κέρδη της.

Και πρόκειται για ερευνητικές εργασίες οι οποίες φέρουν την υπογραφή ακαδημαϊκών και οικονομολόγων από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως η Οξφόρδη, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Στάνφορντ, το Χάρβαρντ, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και η Σχολή Οικονομικών και Δικαίου του Βερολίνου.

Η Google, αναφερόμενη στα ευρήματα της έκθεση του CfA, έκανε λόγο για «υψηλή παραπλάνηση».

Όπως έγραψε στο www.blog.google η επικεφαλής της Google, Λέσλι Μίλερ: «Με ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα τυγχάνει να μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές που διέπουν την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ερευνητές που χρόνια εκπονούν μελέτες για θέματα όπως η πνευματική ιδιοκτησία (copyright) και η ελευθερία της έκφρασης, ζητήματα που ενδιαφέρουν και εμάς άμεσα. Γι’ αυτό και τους παρέχουμε βοήθεια να μπορέσουν να επεκτείνουν την έρευνά τους σε αυτά τα θέματα και να συμβάλουν στην ευρύτερη ενημέρωση του κόσμου».

πηγή


Πηγή: pancreta