Φυσικό Πάρκο Σητείας - Ειδήσεις Pancreta

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Σητείας, που προστέθηκε το 2015 στον κατάλογο γεωπάρκων της UNESCO, βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης. Περιλαμβάνει άφθονα απολιθώματα θηλαστικών της εποχής του Πλειστόκαινου (που χρονολογούνται από 2.6 εκατομμύρια χρόνια ως 11,700 χρόνια πριν).

Γεωλογία
Η γεωλογία της του Γεωπάρκου Σητείας περιλαμβάνει διακριτικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό και διεθνούς αξίας. Τα άφθονα απολιθώματα θηλαστικών του Πλειστόκαινου, η ανακάλυψη τριών απολιθωμάτων του Δεινοθήριου (Deinotherium giganteum), τα εκτεταμμένα δίκτυα σπηλαίων, καθώς και οι παλαιο-ακτές της περιοχής της Ζάκρου είναι μοναδικά για την Κρήτη και εθνικής σημασίας. Σχεδόν όλα τα πετρώματα της περιοχής είναι ιζηματογενούς προέλευσης, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη διαφόρων ειδών απολιθωμάτων. Απομεινάρια φτέρης μπορούν να βρεθούν σε αρκετά σημεία, διάφορα είδη θηλαστικών της Πλειστοκαίνου (ελάφια, ιπποπόταμοι, ελέφαντες κλπ) συναντάμε κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, ενώ ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων απολιθώματα υπάρχουν μέσα στα νεογενή ιζήματα. Το επικρατέστερο γεωλογικό γνώρισμα της περιοχής είναι οι άφθονες καρστικές δομές στον ασβεστόλιθο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περισσότερα από 170 σπήλαια και πολλά φαράγγια. Αυτό το μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους σπηλαιολόγους, βιοσπηλαιολόγους και άλλους ερευνητές του υπόγειου κόσμου.

Γεωγραφία
Το Γεωπάρκο Σητείας βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, στην επαρχία της Σητείας. Η συνολική έκταση του είναι 517 τετρ. χλμ. και εκτείνεται από το ακρωτήριο Κάβο Σίδερο στο βορρά, ως τη νότια ακτή της επαρχίας Σητείας, κι από την πόλης της Σητείας στα δυτικά ως τις ακτές της Ζάκρου στα ανατολικά. Είναι κυρίως μια ορεινή περιοχή, με τα βουνά της Ζάκρου και τα δαντελωτά παράλια να κυριαρχούν στο τοπίο.


Πηγή: pancreta