UFO: 70 χρόνια μαζί! (video) - Ειδήσεις Pancreta

Η 24η Ιουνίου του 1947 θα μπορούσε να είναι και η ημερομηνία γέννησης της κουλτούρας των UFO, των «Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων», τα οποία συνιστούν το περιεχόμενο μιας από τις πλέον διαδεδομένες σύγχρονες μυθολογίες του Δυτικού κόσμου, ένα κράμα θεωριών συνωμοσίας, φιλοσοφικού αναχωρητισμού και ψυχολογικής αναπλήρωσης. 

Το Russia Today συνόψισε την ιστορία, τον θρύλο και την επιρροή της «ουφολογίας» στις μεταπολεμικές αισθητικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις.  Ακριβώς 70 χρόνια πριν λοιπόν, ο Αμερικανός επιχειρηματίας και πιλότος, Κένεθ Αρνολντ, στην επιστροφή του από πτήση πάνω από την οροσειρά Cascade στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι είδε εννέα ιπτάμενα αντικείμενα, σε σχήμα δίσκου. Δύο εβδομάδες αργότερα, στην περιοχή του Ρόσγουελ, στην Πολιτεία του Νέου Μεξικού, βρέθηκαν συντρίμμια ενός επίσης «αγνώστου ταυτότητας αντικειμένου». Η κουλτούρα των UFO είχε μόλις γεννηθεί. Πέντε χρόνια μετά, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ εγκαινίασε την «Μπλε Βίβλο», με στόχο την έρευνα παρόμοιων περιστατικών.

Ο Αρνολντ έψαχνε να βρει τα συντρίμμια ενός χαμένου αεροπλάνου με την ελπίδα να βραβευτεί, όταν ξαφνικά συναντήθηκε εν πτήση με εννέα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα. «Πέταξαν περίπου 20 με 25 μίλια και εξαφανίστηκαν. Περίπου τρία λεπτά αργότερα, είδα κάτι σαν μια κινούμενη αλυσίδα, σαν ένα πιατάκι πάνω στο νερό, ακριβώς όπως οι πεταμένες επίπεδες πέτρες, τα αντικείμενα, που εκτείνονταν σε μια διάταξη τουλάχιστον πέντε μιλίων, να  κινούνται ανάμεσα στις βουνοκορφές. Ήταν επίπεδα, σαν τηγάνια και ακριβώς όπως οι καθρέπτες αντικατόπτριζαν τις ηλιαχτίδες. Τα είδα όλο αυτά απολύτως καθαρά και με σαφήνεια» διηγήθηκε ο Αρνολντ στους επιθεωρητές της αεροπορίας και στους δημοσιογράφους, προκαλώντας σάλο. 

Αυτή η μαρτυρία αποτέλεσε το πρώτο περιστατικό θέασης UFO, το οποίο διαδόθηκε μέσω του Τύπου και απέκτησε τεράστια δημοσιότητα, εκκινώντας, ουσιαστικά, την σύγχρονη «ουφολογία». Ο ίδιος ο Αρνολντ πέρασε στην ιστορία, καθώς ήταν και ο άνθρωπος που βάφτισε αυτά τα αντικείμενα ως «ιπτάμενους δίσκους», ενός όρου ο οποίος έκτοτε καθιερώθηκε. 

Ωστόσο, εκείνη η χρονιά ήταν σημαδιακή για την «ουφολογία» και για έναν ακόμη λόγο. Μέσα στον σάλο που είχε προκληθεί ένα ακομη περιστατικό ήρθε να ενισχύσει τον θόρυβο γύρω από τα UFO. Λίγες εβδομάδες μετά την «συνάντηση» του Αρνολντ στην οροσειρά Cascade, στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού, ένας ντόπιος αγρότης βρήκε κάποια συντρίμμια. Φόρτωσε κάποια από αυτά στο φορτηγάκι του, μερικά ελάσματα και κάποια άλλα άγνωστου κράματος, και τα πήγε στον σερίφη του Ρόσγουελ. Ο αγρότης δεν έχασε την ευκαιρία και για διασημότητα, έτσι επισκέφτηκε τον τοπικό ραδιοσταθμό για να διηγηθεί το συμβάν. Μετά τον χαμό που προκλήθηκε ο αγρότης βρέθηκε κρατούμενος από στρατιωτικούς.

Στις 8 Ιουλίου του 1947, όλος ο τοπικός Τύπος είχε πρωτοσέλιδο ότι «η πολεμική αεροπορία κατέρριψε πάνω από το Ρόσγουελ έναν ιπτάμενο δίσκο». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτό ήταν μια διαρροή από τους αξιωματικούς της κοντινής στρατιωτικής αεροπορικής βάσης. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, ο πτέραρχος, Ρότζερ Ρέιμι, προχώρησε σε διάψευση των πληροφοριών, λέγοντας πως στην πραγματικότητα επρόκειτο για μετεωρολογικά μπαλόνια που χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο του μυστικού προγράμματος «Mogul».

Μια εβδομάδα αργότερα, ο στρατός άφησε ελεύθερο τον αγρότη, ο οποίος επιβεβαίωσε την επίσημη εκδοχή, αρνούμενος, ωστόσο, να σχολιάσει οτιδήποτε επιπλέον. Το περιστατικό ξεχάστηκε σύντομα από όλους, όμως η ιστορία δεν είχε τελειώσει.  Δεκαετίες αργότερα, το 1978, ο θρυλικός «ουφολόγος» και φυσικός, Στάντον Φρίντμαν, δημοσίευσε μια συνέντευξη με έναν από τους εμπλεκόμενους στα γεγονότα του Ρόσγουελ, τον ταγματάρχη, Τζέσι Μάρσελ, ο οποίος του υποστήριξε πως ο αμερικανικός στρατός απέκρυψε από το κοινωνικό σύνολο την ανακάλυψη εξωγήινου διαστημόπλοιου, στο οποίο βρέθηκε και ο πιλότος του. Η συνέντευξη αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την αναζήτηση UFO σε πλατιές μάζες, ενώ, το περιστατικό του Ρόσγουελ, αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα συστατικά της αμερικανικής ποπ κουλτούρας.

Πάντως από τη δεκαετία του '50 η αμερικανική κοινωνία είχε καταληφθεί από μια μανία για τους εξωγήινους. Το 1952, το ενδιαφέρον για τους ιπτάμενους δίσκους έφτασε στο ζενίθ, όταν οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον, επί δύο και πλέον εβδομάδες, υποστήριζαν πως έβλεπαν πλήθος UFO να πετούν πάνω από την αμερικανική πρωτεύουσα, το Καπιτώλιο, ακόμη και τον Λευκό Οίκο. Κυκλοφόρησαν μάλιστα και κάποιες φωτογραφίες, όπως η παρακάτω. Ήταν τέτοιος ο πανικός και η κοινωνική πίεση ήταν τόσο μεγάλη, που η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ εγκαινίασε το σχέδιο «Μπλε Βίβλος», αφιερωμένο στην έρευνα ανάλογων φαινομένων. Χρόνια αργότερα πολλοί παραδέχτηκαν πως οι αναφορές σε ιπτάμενους δίσκους δεν ήταν παρά μια προσπάθεια προβολής της περιοχής ή και αυτοπροβολής. 

Εν μέσω υστερίας, στις 26 Ιουλίου του 1952, στο επιτελείο της «Μπλε Βίβλου» έφτασε να τηλεφωνήσει μέχρι και ο ίδιος ο πρόεδρος Τρούμαν και απαίτησε να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα. Την δική της, ανεξάρτητη έρευνα εγκαινίασε και η CIA. Πάντως μετά το περιστατικό στην Ουάσιγκτον, οι συναντήσεις με τα μυστηριώδη αντικείμενα πήραν περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα.

Ήταν την ίδια χρονιά, στις 12 Σεπτεμβρίου του 1952, όταν τρεις μαθητές από την μικρή πόλη, Φλίντγουντς, υποστήριξαν πως είδαν ένα φωτεινό αντικείμενο να διασχίζει τον ουρανό, το οποίο λίγο αργότερο προσγειώθηκε στους χαμηλούς λόφους μιας κοντινής φάρμας. Ο θρύλος θέλει τα αγόρια, μαζί με την μητέρα τους και μέλη της εθνοφρουράς, να κατευθύνθηκαν προς την φάρμα. Φτάνοντας στην κορυφή του λόφου, η ομάδα είδε στο βάθος μια «παλλόμενη φωτεινή σφαίρα». Τότε, άρχισε να απλώνεται μια πυκνή ομίχλη, υπό την επίδραση της οποίας, σε όλους τους μάρτυρες, καταγράφηκαν συμπτώματα δηλητηρίασης από αέριο μουστάρδας. Στη συνέχεια, ένας εθνοφρουρός φώτισε με τον φακό του ένα αντικείμενο δίπλα στο δέντρο, αποκαλύπτοντας, σύμφωνα με τους μάρτυρες, «ένα τεράστιο πλάσμα».

Εννέα χρόνια αργότερα, το 1961, το ζεύγος Μπάρνι και Μπέτι Χιλ, επιστρέφοντας με το αυτοκίνητό τους από διακοπές στους καταρράκτες του Νιαγάρα, παρατήρησαν πάνω από τον δρόμο ένα φωτεινό αντικείμενο. Μετά το συμβάν το ζευγάρι άρχισε να βλέπει εφιάλτες για διάφορα γεγονότα και αργότερα, με την μέθοδο του υπνωτισμού, διηγήθηκαν την απαγωγή τους από εξωγήινους. Πλέον είχε κάνει την εμφάνισή της η πρώτη διήγηση για απαγωγές από UFO, η οποία, εισήγαγε στην μαζική κουλτούρα την γνωστή, πλέον, απεικόνιση του εξωγήινου πιλότου, σαν ενός κοντού πλάσματος, με γκρι δέρμα, μεγάλο κεφάλι και μαύρα μάτια σε σχήμα σταγόνας.

Παρά τις εντυπωσιακές αυτές αφηγήσεις, το σχέδιο της «Μπλε Βίβλου» έκλεισε οριστικά το 1969. Ο πυρηνικός φυσικός, Εντουαρντ Κόντον, επικεφαλής του Εθνικού Γραφείο Προτύπων και μέλος του σχεδίου της  «Μπλε Βίβλου», ανακοίνωσε, ότι τα φαινόμενα UFO δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ, ούτε εμπεριέχουν κάποιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Στα απομνημονεύματά του, ο επιστήμονας έγραψε ότι συμφώνησε να τεθεί επικεφαλής της επιτροπής, ώστε να παραμείνει στην υπηρεσία του κράτους. Οι «ουφολόγοι» από την πλευρά τους αποτιμούν αρνητικά την δράση του θεωρώντας ότι δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τα καθήκοντά του και μόνο επιφανειακά ερευνούσε τις πληροφορίες που έφταναν στην υπηρεσία του. Η ανακοίνωση του Κόντον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διακοπή κάθε κυβερνητικού προγράμματος έρευνας UFO στις ΗΠΑ.

Αν και οι σχετικές αναφορές δεν σταμάτησαν ποτέ, το θέμα μετατοπίστηκε στον κίτρινο Τύπο των «ταμπλόιντ» και των περιοδικών επιστημονικής φαντασίας. Κατά την δεκαετία του ’80 η «ουφολογία» συγχωνεύθηκε με τον κίνημα του New Age, ενώ πολλοί «ουφολόγοι» θεώρησαν ότι τα UFO δεν είναι διαστημόπλοια, με την τυπική έννοια, αλλά άυλοι επισκέπτες από άλλες διαστάσεις. «Σύμφωνα με μια από τις θεωρίες, οι ιπτάμενοι δίσκοι είναι ένα είδος προβολής της συνείδησης του πλανήτη Γαία, ο οποίος είναι ο ίδιος ένα αλχημικό αντικείμενο που αγκαλιάζει την ολότητα των συμβόλων της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτήν την ολότητα, την οποία οι θρησκείες μας και οι μυστικιστικές έρευνες προσπαθούν εναγωνίως να εξηγήσουν. Αλλά αν εμείς, ως εγωκεντρικά όντα, δεν αποκτήσουμε σχέσεις με το ασυνείδητο, τότε, νομίζω, οι ιπτάμενοι δίσκοι θα παραμείνουν για μας το ίδιο μυστηριώδεις» ισχυριζόταν ο μυστικιστής Τέρενς Μακένα, ένας από τους υποστηρικτές του κινήματος New Age, που συνδεόταν με τα 

Στις μέρες μας πάντως το κυνήγι των UFO, με την ανάπτυξη και της τεχνολογίας, έχει έρθει εκ νέου στο προσκήνιο. Ο Τύπος για άλλη μια φορά άρχισε να δημοσιεύει περιστατικά και μαρτυρίες θέασης ιπτάμενων δίσκων και οι θεωρίες συνωμοσίας συνεχώς πληθαίνουν. Είναι προφανές, ότι το ενδιαφέρον για τους ιπτάμενους δίσκους, κάθε άλλο παρά μειώθηκε, έστω και με το πέρασμα 70 χρόνων από την πτήση του Αρνολντ…

πηγή


Πηγή: pancreta