Πυρηνική σύντηξη σε αστρική γεννήτρια θα γίνει πραγματικότητα [video] - Ειδήσεις Pancreta

Ένας νέος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης φέρνει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή ανεξάντλητης ενέργειας.

Μπορεί να ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά αυτό ακριβώς υπόσχεται η αστρική γεννήτρια (stellarton) Wendelstein 7-X που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο Νοέμβριο. Οι γεννήτριες Stellarton παράγουν ενέργεια χρησιμοποιώντας πηνία που μοιάζουν με μεγάλες κουλούρες τα οποία δημιουργούν πανίσχυρα μαγνητικά πεδία που εντός των οποίων περιέχεται αέριο υδρογόνο. Το υδρογόνο θερμαίνεται σε τέτοιο βαθμό που τα άτομά του συντίθενται.

Ο αντιδραστήρας W7-X αλλάζει σελίδα στο σχεδιασμό των «αστρικών γεννητριών»: πρόκειται για έναν δακτύλιο μήκους 16 μέτρων με 250 πόρτες εισόδου που περιέχουν 50 μαγνητικά πηνία βάρους έξι τόνων το καθένα.

Για την κατασκευή της μεγαλύτερης μηχανής πυρηνικής σύντηξης του κόσμου χρειάστηκαν 1,1 εκατ. κατασκευαστικές ώρες, συνολικά 19 χρόνια έρευνας και άλλων εργασιών και ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

«Σε αντίθεση με την ανταγωνιστική τεχνολογία Tokamak, οι stellarators δουλεύουν σε σταθερή κατάσταση και δεν είναι ευάλωτοι στις ισχυρές μαγνητικές παρεμβολές που κυριολεκτικά λυγίζουν τα μεταλλικά μέρη των tokamak» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Science News. Μπορεί οι tokamaks να είναι απλούστεροι στην κατασκευή, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν για σύντομα χρονικά διαστήματα και υπόκεινται στις μαγνητικές παρεμβολές.

Οι μηχανές Tokamaks μπορούν να ελέγξουν το πλάσμα για μόνο επτά λεπτά, ενώ η αστρική γεννήτρια για μισή ώρα.

Η γεννήτρια W7-X θα δοκιμαστεί και θα λειτουργήσει στη Γερμανία κατόπιν άδειας από την αρμόδια αρχή πυρηνικής ενέργειας.

Η πυρηνική σύντηξη βασίζεται στο «πλάσμα», δηλαδή το αέριο που θερμαίνεται πάνω από 80 εκατ. βαθμούς Κελσίου.

Σε αυτές τις θερμοκρασίες τα ηλεκτρόνια αποσπώνται από τα άτομα τους και μετατρέπονται σε ιόντα, τα οποία συγκρούονται μεταξύ τους και παράγουν ενέργεια, την λεγόμενη πυρηνική σύντηξη. Η πυρηνική σύντηξη είναι διαφορετική από την πυρηνική ενέργεια που βασίζεται στη διάσπαση των ατόμων (συνήθως ουρανίου) και έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι δεν παράγει πυρηνικά απόβλητα.

Η πυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία που θερμαίνει τον ήλιο εδώ και 4,5 δισ. χρόνια και θα συνεχίσει για τουλάχιστον ακόμα 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Δείτε πώς λειτουργεί


Πηγή: econews.gr