Pink Floyd – Dark Side Of The Moon - Ειδήσεις Pancreta
Στις 7 Οκτωβρίου 1959, το Σοβιετικό διαστημόπλοιο Luna 3 φωτογραφίζει για πρώτη φορά την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ή αλλιώς “The dark side of the moon”.
 
Το Luna 3 ήταν μέρος του προγράμματος Luna της Σοβιετικής Ένωσης, ενός ρομποτικού προγράμματος που έστειλε στο φεγγάρι συνολικά 15 σκάφη από το 1597 έως και το 1976. Αν και ήταν το τρίτο Σοβιετικό διαστημόπλοιο που φτάνει στον γειτονικό μας πλανήτη, ήταν το πρώτο που κατάφερε να φωτογραφίσει την σκοτεινή πλευρά της σελήνης.
 
Αν και οι φωτογραφίες που έστειλε δεν είναι καλής ποιότητας, συγκρινόμενες με τα σημερινά μέσα, το γεγονός πως ποτέ ξανά δεν είχαμε την δυνατότητα να δούμε αυτή την πλευρά του φεγγαριού, προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά και ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο.
pink-floyd-dark-side-of-the-moo
 
Οι φωτογραφίες έδωσαν την ευκαιρία στους επιστήμονες να δημιουργήσουν τον πρώτο δοκιμαστικό χάρτη της σελήνης, μετά από την επεξεργασία τους.
 
Η εικόνα που σχημάτισε η επιστημονική κοινότητα και μεταφέρθηκε και στην κοινή γνώμη ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε μέχρι τότε για την κοντινή πλευρά της σελήνης. Η άγνωστη μέχρι τότε πλευρά είχε σχεδόν εξολοκλήρου ορεινά εδάφη με μόνο δύο κομμάτια να έχουν πεδιάδες, οι οποίες ονομάστηκαν Mare Moscoviense και Mare Desiderii.
luna3_compare_grid
 
Ακόμα και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν πλήρως τις διαφορές ανάμεσα στις δυο πλευρές του φεγγαριού, γεγονός που εξήρε την φαντασία πολλών καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από την μυστηριώδη αυτή διαφοροποίηση.
lunaprogr31
Την 1η Μαρτίου 1973 οι Pink Floyd κυκλοφορούν το όγδοο album τους με τίτλο “Dark side of the moon”, έναν τίτλο σαφώς επηρεασμένο από το μυστήριο που καλύπτει την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
 
Από τον Γιάννη Μπάκο

Πηγή: pancreta