Σε μια σημαντική ώθηση στις προσπάθειες της Κίνας να συμβαδίσει με τους γίγαντες της αεροναυπηγικής όπως η Boeing και η Airbus, προχώρησε ένας κρατικός κατασκευαστής που παρουσίασε το πρώτο μεγάλο κινεζικό επιβατικό αεροπλάνο.

Πρόκειται για το πρώτο επιβατικό αεροσκάφος που συναρμολογείται στην Κίνα, σε συνεργασία με Δυτικές εταιρείες και αναμένεται να αρχίσει να κυκλοφορεί το 2019.

China Passagierflugzeug C919

Το νέο αεροσκάφος μήκους 39 μέτρων, μπορεί να μεταφέρει 168 επιβάτες και να κάνει ταξίδια σε ακτίνα μέχρι και 5.555 χιλιομέτρων. Περίπου 4000 κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρέθηκαν στην λαμπερή τελετή στην Σαγκάη που έγιναν σήμερα τα αποκαλυπτήρια του κινεζικού επιβατικού αεροσκάφους C919 jet, που αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη στη διεθνή αγορά αεροσκαφών.

Τα αποκαλυπτήρια του C919 ήρθαν λίγες μόλις μέρες αφότου η Airbus υπέγραψε συμβάσεις με τους Κινέζους εταίρους σχετικά με την παράδοση των επιβατικών αεροσκαφών A320 100 και 30 Α330 αεροσκαφών αξίας 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συμφωνίες υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ στην Κίνα.

Η COMAC έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 517 παραγγελίες από 21 πελάτες, κυρίως κινεζικές εταιρείες που λίγο-πολύ ελέγχονται από το κράτος. Η λίστα περιλαμβάνει και κάποιους πελάτες στο εξωτερικό όπως η City Airways της Ταϊλάνδης, αναφέρει η Deutsche Welle.

China erstes Flugzeug aus eigene Produktion C919 offizielle Vorführung

Διαφορετική κρατική εταιρεία της Κίνας έχει ήδη αναπτύξει ένα αεροπλάνο 78 έως 90 θέσεων για εσωτερικές πτήσεις. Το ARJ προορίζεται να ανταγωνιστεί μοντέλα της βραζιλιάνικης Embraer και της καναδικής Bombardier, δεν έχει ολοκληρώσει όμως τις δοκιμές και δεν έχει λάβει την πιστοποίηση που θα του επέτρεπε να πετά στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Boeing, η ζήτηση για επιβατικά αεροπλάνα στην Κίνα τις επόμενες δύο δεκαετίες θα φτάσει τα 5.580 τζετ συνολικού κόστους 780 δισ. δολαρίων.

China erstes Flugzeug aus eigene Produktion C919 offizielle Vorführung

China erstes Flugzeug aus eigene Produktion C919 offizielle Vorführung

China erstes Flugzeug aus eigene Produktion C919 Cockpit

China erstes Flugzeug aus eigene Produktion C919

 Airbus-Arbeiter lackiert den ersten A380 für China Southern Airlines


Πηγή: newmoney.gr