Ρέθυμνο: Ζητούν τη θεσμική προστασία του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά - Ειδήσεις Pancreta
Την προστασία του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά Ρεθύμνου σε θεσμικό επίπεδο, ζητά η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τονίζοντας ότι πρέπει να δρομολογηθεί κάθε ενέργεια προστασίας του ιδιαίτερου αυτού φυσικού θησαυρού στα νότια του νομού.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνεδρίαση του επιστημονικού φορέα, όπου έγινε εκτενής συζήτηση, με τον πρόεδρο της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ Σπύρο Καλησπεράκη,να υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία πρέπει να προστατευτεί μέσω του ΣΧΟΑΠ του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Ειδικότερα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ έγινε συνοπτική ανάλυση και ενημέρωση από γνώστες τεχνικούς ενώ επισημάνθηκε η μη αρμοδιότητα του ΣΑ στην καθολική προστασία περιοχών, αλλά και η επιτακτική ανάγκη θεσμικής προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής, όπως και πολλών άλλων στο σύνολο του νομού.

Επιπλέον, ως επιστημονικός φορέας εισηγείται τα εξής:  

  1. Μέχρι τη ψήφιση του ΣΧΟΟΑΠ (σημερινό ΤΠΣ) τη προστασία του Παλίγκρεμου μέσω υπουργικής απόφασης.
  2. Τη μεγάλη προσοχή σε αντίστοιχα θέματα προστατευόμενων περιοχών. 
  3.  Τη πίεση προς τη δημοτική αρχή για την άμεση ολοκλήρωσή του ΣΧΟΟΑΠ (σημερινό ΤΠΣ) σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Η απαράδεκτη καθυστέρηση είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr