Κλειστή η Σαμαριά και το Δικταίον Άνδρο λόγω έλλειψης ενημέρωσης - Ειδήσεις Pancreta
Το σπήλαιο «Δικταίον Άντρο» στο Οροπέδιο Λασιθίου
cna.gr
 
Καταγγελία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου ότι είναι κλειστό το Δικταίον Άντρον - Κλειστό λόγω έλλειψης υγειονομικού πρωτοκόλλου το φαράγγι της Σαμαριάς.

Η δημοτική αρχή με ανακοίνωση της καταγγέλει ότι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του Οροπεδίου παρέμενε κλειστός την Δευτέρα παρά την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου τονίζει πως παρότι την Δευτέρα 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα, εκείνος στο Ψυχρό παρέμενε κλειστός παρότι από το βράδυ της Κυριακής είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

«Προς έκπληξη όλων όμως και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση, το Δικταίον Άντρον σήμερα δεν άνοιξε! Οι επίσημοι και αρμόδιοι φορείς δεν προέβησαν σε καμία ενημέρωση για αυτή την απόφαση, και φυσικά δεν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, όπως αρμόζει», αναφέρει ο Δήμος στην ανακοίνωσή του, απαιτώντας από τους αρμόδιους εξηγήσεις για την έλλειψη ενημέρωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα, Δευτέρα ,15 Ιουνίου, επρόκειτο να επαναλειτουργήσει ,όπως και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, ο αρχαιολογικός χώρος Οροπεδίου Λασιθίου, το Δικταίον Άντρον, στο Ψυχρό.

Προς έκπληξη όλων ,όμως, και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση , το Δικταίον Άντρον σήμερα δεν άνοιξε! Οι επίσημοι και αρμόδιοι  φορείς δεν προέβησαν σε καμία ενημέρωση για αυτή την απόφαση, και φυσικά δεν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις ,όπως αρμόζει.

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι ήταν έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα, τη στιγμή που σύσσωμος ο τουριστικός τομέας του Οροπεδίου Λασιθίου ήταν επί ποδός να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες, το Δικταίον Άντρον αποφασίστηκε να μην ‘’κόψει’’ σήμερα κορδέλα.

Γιατί δόθηκε η οδηγία να μην ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος μόλις λίγες ώρες πριν ξημερώσει η 15η Ιουνίου; Γιατί σήμερα το ‘’Δικταίον Άντρον’’ είναι ανενεργό ; 

Ήδη, από χθες το βράδυ,  έχουν κινηθεί οι απαραίτητες ενέργειες προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου αλλά και το ΥΠ.ΠΟ.Α. Απαιτούμε απαντήσεις και σαφείς εξηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου προτίθεται να συμβάλει με κάθε τρόπο στην υποβοήθηση του έργου του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΕΟΔΥ για την εξασφάλιση της υγιεινής του χώρου ,με σκοπό την απρόσκοπτη επίσκεψη του κοινού στο σπήλαιο γέννησης του Δία».

Κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς

Χωρίς υγειονομικό πρωτόκολλο διαχείρισης έμεινε το φαράγγι της Σαμαριάς, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει ακόμα την επίσκεψη πολιτών και τουριστών.

Σύμφωνα με το «flashnews.gr», το φαράγγι δεν μπορεί να δεχθεί επισκέπτες εάν δεν καθοριστούν οι υγειονομικοί όροι διαχείρισής τους. Από το πόσα άτομα θα μπορούν να εισέρχονται ταυτόχρονα, τις αποστάσεις που θα πρέπει να κρατούν, τους χώρους που θα πρέπει να απολυμαίνονται στα σημεία ανάπαυσης, στις τουαλέτες, μέχρι και το πώς θα αναχωρούν με το πλοίο από την Αγία Ρουμέλη.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr