Το Facebook άλλαξε την έννοια της φιλίας - Ειδήσεις Pancreta

Συνέχεια ακούμε πολλούς ανθρώπους να συζητούν για το Facebook. Τι πραγματικά όμως είναι; Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Facebook χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως ενώ είναι ένας τρόπος επικοινωνίας είτε με πρόσωπα που βρίσκονται μακριά από εμάς, είτε με άτομα που συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Μπορεί το Facebook να μας ενώνει με ανθρώπους που βρίσκονται στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μη χάνεται η προσωπική επαφή, καθώς είναι ένας σύντομος τρόπος επικοινωνίας σε αντίθεση με τα γράμματα, παρόλα αυτά όμως, οι κίνδυνοι που κρύβει αναιρούν όλα τα θετικά του στοιχεία.

Μέσω του Facebook ή αλλιώς Fb όπως το αποκαλούμε εμείς οι νέοι για συντομία, διαπράττονται συχνά ηλεκτρονικά εγκλήματα, αφού πολλοί άνθρωποι πέφτουν θύματα ακόμα και στην καθημερινή τους ζωή. Συχνό φαινόμενο ηλεκτρονικής απάτης είναι η κλοπή μέσω πιστωτικών καρτών. Για παράδειγμα, καθημερινά πολλοί από εμάς θέλοντας να αγοράσουμε διάφορα προϊόντα μέσω του διαδικτύου εκθέτουμε τους αριθμούς των καρτών, συνήθως των γονιών μας, έτσι ώστε να παραγγείλουμε διάφορα πράγματα. Έτσι πολλές εταιρείες οι οποίες δεν είναι διασταυρωμένες και όχι πάντα γνωστές, κλέβουν το ποσό που διαθέτεται στον λογαριασμός μας. Άλλο ένα παράδειγμα ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι οι κακόβουλες εισβολές σε δίκτυα το γνωστό hacking. Μέσω αυτού, άτομα που είναι εξειδικευμένα πάνω σε τέτοια θέματα εισβάλλουν ανεπιθύμητα σε άγνωστους λογαριασμούς αποσπώντας έτσι διάφορες πληροφορίες ή και κατακτώντας τους ξένους λογαριασμούς.

Εκτός απ’ όλα αυτά το Facebook έχει μετατρέψει την έννοια της "φιλίας" σε κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που γνωρίζουμε ως συνήθως. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Ποιος είναι πραγματικά φίλος μας σήμερα; Ποιος ήταν αληθινός φίλος παλαιότερα; Μπορεί να θεωρηθεί φίλος μας κάποιος που δεν έχουμε δει ποτέ από κοντά, με τον οποίο δεν έχουμε ζήσει καθημερινές καταστάσεις μαζί, του οποίου δεν έχουμε ακούσει ποτέ τη φωνή; Η διαφορά με το παρελθόν έγκειται στο γεγονός ότι το Facebook ήταν ανύπαρκτο. Οι άνθρωποι γνωρίζονταν από κοντά μεταξύ τους και οι φιλίες χτίζονταν ομαλά μέρα με τη μέρα, καθώς ο ένας ζούσε τον άλλο όλο και περισσότερο. Φιλίες εξ αποστάσεως υπήρχαν και στα περασμένα χρόνια δια αλληλογραφίας. Αντίθετα στις μέρες μας πολλά παιδιά εθισμένα στο διαδίκτυο και κυρίως σε τέτοιους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ξεχνάν τη σημασία της ζωής και της πραγματικής φιλίας που υπάρχει πέρα απ’ αυτό, κάνοντας έτσι φίλους κάποιους εντελώς άγνωστους χωρίς κοινά στοιχεία για να μοιραστούν. Το μόνο πόρισμα είναι ότι το Facebook έχει εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας. Η άνεση με την οποία δημιουργούνται αυτές οι "γρήγορες" και επιφανειακές φιλίες μέσω του Facebook εκτός το ότι πραγματοποιούνται μέσα από ένα αποχαυνωτικό περιβάλλον, τείνουν να αλλάξουν την έννοια της φιλίας. Ωστόσο για ένα παιδί που βρίσκεται στην παιδική ή διαφορετικά στην εφηβική του ηλικία, ενώ βιώνει και αναπτύσσει την κατάσταση της φιλίας μέσω μιας οθόνης με άτομα που δεν γνωρίζει ούτε κατά διάνοια από κοντά, θεωρεί φυσιολογικό το δεδομένο να συνομιλεί με κάποιον άγνωστο ενώ η "φιλία" για αυτό το άτομο ταυτίζεται στο μυαλό του με ένα εντελώς ψυχρό και απρόσωπο friendrequest.

Τελικά σήμερα, όπου το Facebook συνδέεται με οτιδήποτε και κάνει την εμφάνισή του σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, είναι αδύνατον να μην επηρεάσει τη ζωή μας και παράλληλα τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.


Πηγή: enfo.gr