Νέες αρχαιολογικές αποκαλύψεις στην αρχαία πόλη της Κνωσσού - Ειδήσεις Pancreta

Η αρχαία πόλη της Κνωσσού ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ότι πιστεύεται και κυρίως επέζησε την εποχή του χαλκού και λειτούργησε σαν κοσμοπολίτικο κέντρο και μετά την κατάρρευση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος που συνέβη γύρω στο 1200 π.Χ.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Αντώνης Κοτσώνας, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στις ΗΠΑ μέσω της ιστοσελίδας του ιδρύματος. Μάλιστα ο Έλληνας ειδικός θα κάνει νέες αποκαλύψεις το Σάββατο για τις έρευνες που διενεργούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αστικού Τοπίου της Κνωσσού (Knossos Urban Landscape Project) κατά την 117η ετήσια συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής και του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο.  

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ερευνητές μελετούν τα κατάλοιπα της Κνωσσού για περισσότερο από 100 χρόνια, αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην αστική ανάπτυξη της πόλης μετά την είσοδό της στην Εποχή του Σιδήρου (γύρω στον 11ο αι. π.Χ.), η οποία ακολούθησε την κατάρρευση των αιγαιακών ανακτόρων της Εποχής του Χαλκού. Μέσω του ερευνητικού προγράμματος Knossos Urban Landscape Project, την τελευταία δεκαετία περισυλλεγέται μεγάλος αριθμός κεραμικής και αντικειμένων που χρονολογούνται στην Εποχή του Σιδήρου, ενώ τα αρχαία κατάλοιπα καλύπτουν μία εκτεταμένη περιοχή που μέχρι πρόσφατα ήταν ανεξερεύνητη.

knossos2
(ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και τον επίκουρο καθηγητή, αυτή η έρευνα έδειξε τη μεγάλη ανάπτυξη, τόσο ως προς το μέγεθος του οικισμού, όσο και ως προς την ποσότητα και ποιότητα των εισαγωγών που προέρχονται από την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κύπρο, την Εγγύς Ανατολή, την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Σαρδηνία και τη δυτική Μεσόγειο. Αυτές οι εισαγωγές περιλαμβάνουν χάλκινα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα, όπως κοσμήματα και στολίδια, καθώς και αγγεία, ενώ η πλειοψηφία των ευρημάτων, που βρέθηκαν σε τάφους (κτερίσματα), δίνουν μια καλή εικόνα για την ευμάρεια της κοινότητας, καθώς αποτελούν σύμβολα κύρους και κοινωνικής θέσης που θάβονταν μαζί με τους νεκρούς κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Το πρόγραμμα Knossos Urban Landscape Project είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Η παρουσίαση του κ. Κοτσώνα (που είναι συνεργάτης του προγράμματος από το 2009) θα γίνει στο Σαν Φρανσίσκο αύριο, Σάββατο 9 Ιανουαρίου.


Πηγή: cnn.gr