Το σχέδιο για τον σύγχρονο Κολοσσό της Ρόδου [Βίντεο] - Ειδήσεις Pancreta

Η πρωτοβουλία για την ανακατασκευή του Κολοσσού της Ρόδου, παρουσιάζει σε βίντεο το μεγαλόπνοο σχέδιο της για την αναβίωση ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου και του πλέον βραχύβιου, καθώς το άγαλμα που δέσποζε στο λιμάνι της Ρόδου καταστράφηκε 50 χρόνια μετά την ανέγερσή του από έναν ισχυρό σεισμό το 226 π.Χ.

Η ομάδα, που πραγματοποιεί τη μελέτη, αποτελείται από τους: Άρη Α. Πάλλα, αρχιτέκτονα με ειδικότητα στην αρχαιολογία, από την Ρόδο, τον Enrique Fernanzes, πολιτικό μηχανικό από την Ισπανία, τον Ombretta Iannone αρχιτέκτονα με ειδικότητα στην αρχαιολογία, από την Ιταλία, τον Matilda Palla Οικονομολόγο από την Ισπανία, τον Erald Dupi πολιτικό μηχανικό από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Χρήστο Γιαννά, αρχαιολόγο από τη Ρόδο.

Όπως αναφέρουν στην σελίδα που έχουν δημιουργήσει (colossusrhodes.com) η ιδέα της κατασκευής ενός σύγχρονού Κολοσσού της Ρόδου, άρχισε να διαμορφώνεται στα σχέδια και τις προθέσεις νέων ανθρώπων, μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Ο σύγχρονος Κολοσσός θα έχει ύψος 150 μέτρα, θα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος και φάρος. Θα είναι ένα απόλυτα οικολογικό κτίριο, με μεγάλη συμβολή στη μείωση των ρύπων, αυτόνομο ενεργειακά, καθιστώντας το, ένα από τα πρώτα και μοναδικά κτήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια, αναδεικνύοντας το σύγχρονο αυτό κτίριο, σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του όπως και το αρχαίο άγαλμα. «Το να προτείνουμε ένα απόλυτα οικολογικό κτίριο το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια πιστεύουμε ότι θα έδινε μια ισχυρή ώθηση όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην ίδια την Ελλάδα ώστε να στραφούμε πλέον σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε φυσικές πηγές ενέργειας, ας το εκμεταλλευτούμε επιτέλους», αναφέρουν οι εμπνευστές του εγχειρήματος.

«Ο κύριος στόχος, ήταν να αναδειχθεί η Ρόδος και να γίνει σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο. Μια νέα πορεία, με σκοπό την παρουσίαση λύσεων στα αδιέξοδα που οδήγησε η οικονομική κρίση. Θέλαμε να δείξουμε στους συμπολίτες μας ότι υπάρχουν εναλλακτικές. Οι περικοπές δεν είναι η λύση στα προβλήματά μας, αλλά η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου και οι επενδύσεις», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Με αυτήν μας τη προσπάθεια, επιδιώκουμε να ξαναβάλουμε το νησί της Ρόδου στο παγκόσμιο χάρτη, με την ανάδειξη και αποκατάσταση της ιστορικής σημασίας του ως πολιτισμική γέφυρα τριών Ηπείρων, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο»»

Όπως αναφέρει η διεθνής ομάδα, η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ρόδου και ολόκληρης της χώρας, δημιουργώντας όχι μόνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και μία επίδραση "Domino" στην τοπική οικονομία. Σύμφωνα με το σχέδιο το έργο αυτό, υπολογίζεται να διαρκέσει 3-4 χρόνια, αφήνοντας ελεύθερη την είσοδο στο λιμάνι, χωρίς να δημιουργείτε κανένα πρόβλημα στην διέλευση των πλοιαρίων και το συνολικό κόστος, υπολογίζεται από 240 έως 260 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα αποφέρει έσοδα, τις τάξεως άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, σημειώνει η διεθνής ομάδα, «δεν θα επιβαρυνθεί ο ρόδιος πολίτης. Υπάρχουν διάφοροι και εναλλακτικοί τρόποι, όπως για παράδειγμα, χορηγίες από μείζονα ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Επίσης, υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα έργο από 50% εώς 75% του συνολικού ποσού, ιδίως όταν πρόκειται για ένα έργο πολιτιστικής σημασίας. Ένας άλλος τρόπος, είναι να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω κινητοποίησης προσωπικοτήτων και της διενέργειας μιας διεθνούς εκστρατείας εξεύρεσης πόρων (Crowdfunding)». 

Στη μελέτη προτείνεται μια νέα τοποθεσία, όχι πλέον μέσα στην πόλη αλλά έξω από το λιμάνι δημιουργώντας μια νέα είσοδο. Ένα σύγχρονο κτήριο 150 μέτρων προορισμένο να λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος και φάρος. 'Ενα σημείο αναφοράς για τα πλοία το βράδυ, με φως που θα εκπέμπεται πάνω από 56 χιλιόμετρα μακριά στην ανοιχτή θάλασσα.

Η κατασκευή θα εκμεταλλεύεται τις τελευταίες τεχνολογίες, κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έξυπνων συστημάτων κατά των σεισμικών δονήσεων και ανέμων, χαρίζοντας ταυτόχρονα σταθερότητα και ευελιξία. Το κτήριο θα είναι απόλυτα οικολογικό, με μεγάλη συμβολή στη μείωση των ρύπων. Η εξωτερική επιφάνεια του θα καλύπτεται με ειδικά φύλλα φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία θα προσφέρουν έως και 100% αυτονομία, καθιστώντας το, ένα από τα πρώτα και μοναδικά κτήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια, αναδεικνύοντας τον σύγχρονο Κολοσσό, σε ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του.

Η δημιουργία των ανοιχτών εσωτερικών χώρων με την εξάλειψη των «συνηθισμένων» ορόφων προσφέρει μια οπτική ελευθερία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον τεράστιο χώρο και τον κεντρικό μηχανισμό της κατασκευής. Αυτές οι αρχιτεκτονικές επιλογές βοηθούν στον φυσικό αερισμό του κτηρίου μειώνοντας δραματικά την κατανάλωση ενέργειας.


Πηγή: tvxs.gr