Η κλιματική αλλαγή απειλεί 500 εκατ. ανθρώπους στη Μεσόγειο - Ειδήσεις Pancreta
Βάρκα στην ξερή τεχνητή λίμνη της Εντρεπένας στη Μούρθια της Ισπανίας - φωτ. αρχείου
AP Photo/Bernat Armangue, File
 

Πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι, οι κάτοικοι των χωρών της Μεσογείου, βρίσκονται λίγα βήματα πριν από το χείλος της καταστροφής, εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έρευνα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας και Οικολογίας, με έδρα τη Γαλλία, η περιοχή αυτή υπερθερμαίνεται ταχύτερα από τον μέσο όρο στον υπόλοιπο πλανήτη, όπου οι επιπτώσεις είναι σοβαρότερες από άλλα μέρη του κόσμου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βόλφγκανγκ Κράμερ, η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο έχει ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, απόδειξη ότι η υπερθέρμανση εδώ γίνεται με ρυθμό 20% ταχύτερο από ό,τι αλλού στη Γη.

Όπως τονίζει αν δεν ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 2,2 βαθμούς Κελσίου έως το 2040 και πιθανώς τους 3,8 βαθμούς έως το 2100.

Πρώτη και βασική συνέπεια θα είναι να περιέλθουν μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες σε κατάσταση φτώχειας περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαιτίας της ξηρασίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, για την οποία εργάστηκαν 80 επιστήμονες, θα παρουσιαστούν στη Βαρκελώνη σήμερα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κράμερ, πρώτη φορά διεξήχθη μια τόσο μεγάλη έρευνα για την περιοχή και τα στοιχεία είναι εξόχως ανησυχητικά, ενώ οι συνέπειες για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών θα είναι συντριπτικές.
 
Αυτές θα αφορούν κατ' αρχάς την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, που εκτιμάται ότι έως το 2100 θα ξεπεράσει το ένα μέτρο, ένα από τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για όλο τον πλανήτη. Άνοδος του επιπέδου της θάλασσας αυτού του ύψους θα επηρεάσει το ένα τρίτο των κατοίκων της Μεσογείου. Μόνο στην Αφρική, 37 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνέψουν πολύ σοβαρά. Πρώτη επίπτωση θα είναι αλάτωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων στα δέλτα και σε εκβολές ποταμών όπως ο Νείλος, ο Έβρος (στην Ισπανία), ο Ροδανός και ο Πο. 

Επόμενη συνέπεια θα είναι η έλλειψη πόσιμου νερού, τα κύματα ξηρασίας και οι καύσωνες. Οι ξηρασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1950 και σύμφωνα με την έκθεση, αν και η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο είναι μικρότερη από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, οι κάτοικοι της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλη έλλειψη πόσιμου νερού.

Εκτιμάται ότι γύρω στο 2040, 250 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν από υδάτινη φτώχεια, καθώς θα είναι διαθέσιμα μόλις 1.000 κυβικά νερού κατ' άτομο ετησίως, ενώ αυτή η έλλειψη αναμένεται να αυξήσει τις συγκρούσεις στην περιοχή.

Άλλες επιπτώσεις θα αφορούν την υγεία και την επάρκεια τροφίμων, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα αυξηθούν οι θάνατοι και οι ασθένειες, σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, ειδικά στις πόλεις, που θα μετατραπούν σε νησίδες θερμότητας.

Επιπλέον, η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα, των εδαφών και των υδάτων εξαιτίας της ρύπανσης και της μόλυνσης θα περιορίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλή και υγιή τρόφιμα.

«Ποσοστό 90% των αλιευμάτων στη Μεσόγειο έχουν υποστεί υπεραλίευση και αναμένεται ότι το μέσο βάρος των αλιευμάτων θα μειωθεί κατά 49% έως το 2050», τονίζουν οι επιστήμονες.

Άλλη σοβαρή συνέπεια είναι η απώλεια οικοσυστημάτων, καθώς όπως αναφέρεται «πολλά από αυτά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, τις αλλαγές στη χρήση γη, τη μόλυνση και την υπερεκμετάλλευση». Ήδη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ω συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, έχουν χαθεί το 41% των ζώων, μεταξύ των οποίων και τα θαλάσσια θηλαστικά. Επίσης έχουν αυξηθεί οι πληθυσμοί των μεδουσών, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, οι πληθυσμοί του κουνουπιού-τίγρη, αλλά και η εμφάνιση ειδών-εισβολέων που βλάπτουν τα «ιθαγενή» είδη ψαριών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι για μεγα-πυρκαγιές, όπως τις χαρακτηρίζουν, αυξάνονται διαρκώς, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και αλλαγής του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ εκτιμάται ότι στο μέλλον οι καμένες περιοχές μπορεί να αυξηθούν έως και 40% -κι αυτό με το πιο αισιόδοξο σενάριο, της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βόλφγκανγκ Κράμερ, η λήψη μέτρων είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει άμεσα σε όλη τη Μεσόγειο και ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς πρέπει να βοηθήσει ώστε οι οικονομίες του Νότου να παραμείνουν σταθερές. Επίσης, θα πρέπει οι οικονομίες του Βορρά να εφαρμόσουν πολιτικές συμβατές με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Επιμέλεια: Αρχοντία Κάτσουρα

Πηγή: El Pais


Πηγή: efsyn.gr