Έρευνα σε 14.000 μαθητές από 400 σχολεία της Ελλάδας, ηλικίας από 10-18 ετών, πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 58% των παιδιών ενημερώνεται από δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα, το 26% μαθαίνει τα νέα από ενημερωτικά σάιτ, και ένα 16% από αλλού. Το 58% των παιδιών πιστεύει ότι μπορεί να ξεχωρίσει μια ψεύτικη είδηση στο διαδίκτυο, το 30% απαντά ότι την ξεχωρίζει μόνο όταν είναι πολύ εμφανής και ένα 12% δεν μπορεί να τη ξεχωρίσει.
Πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, άλλωστε, κατέδειξε το έλλειμμα εμπιστοσύνης που δείχνουν οι Έλληνες για τα Μέσα Ενημέρωσης. Περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 55%, πιστεύουν ότι κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα, έρχονται αντιμέτωποι με μια είδηση ή πληροφορία που είτε τους παραπλανά σχετικά με την πραγματικότητα, είτε είναι τελείως ψευδής. Συνολικά τρεις στους τέσσερις Έλληνες (74%) λένε ότι συναντούν μια ψευδή είδηση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που εδρεύει στο ΙΤΕ, «ένας από τους βασικότερους τρόπους περιορισμού των ψευδών ειδήσεων είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στα παιδιά και τους νέους. Όταν τα παιδιά σκέφτονται κριτικά καταλαβαίνουν τι είδους επιρροή έχει κάτι, μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές, γίνονται έξυπνοι «καταναλωτές» προϊόντων και πληροφοριών, μαθαίνουν να προσδιορίζουν, να αναγνωρίζουν και να κατανοούν το ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην κοινωνία και πως μια είδηση μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη.
Το υψηλό επίπεδο παιδείας στα μέσα επικοινωνίας αποτελεί βασικό παράγοντα που επιτρέπει στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις στην ψηφιακή εποχή. Υπό το πρίσμα αυτό, η παιδεία στα μέσα επικοινωνίας αποτελεί προϋπόθεση για μια ζωντανή, σύγχρονη δημοκρατία».
Αυτή η εβδομάδα, είναι Ευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Παιδεία στα Μέσα. Σε επίπεδο Ε.Ε., το κύριο γεγονός θα είναι η διάσκεψη υψηλού επιπέδου που θα φιλοξενηθεί από την Επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, Mariya Gabriel.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συμμετέχει στην ενημερωτική καμπάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παιδεία στα Μέσα μέσω των κοινωνικών δικτύων, με ενημερώσεις σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό όπως κουΐζ, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.SaferInternet4Kids.gr και πιο συγκεκριμένα στο σύνδεσμο: https://saferinternet4kids.gr/fake-news/
Παράλληλα, σε συνεργασία με μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου δημιουργήθηκε ένα ενημερωτικό βίντεο από νέους για νέους. Μαθητές εξηγούν τι είναι οι ψευδείς ειδήσεις και πως μπορούμε εύκολα να τις ξεχωρίζουμε.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- επισημαίνεται- διαδραματίζουν ολοένα και αυξανόμενο παρεμβατικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, κατά συνέπεια η αξιολόγηση των ειδήσεων που προβάλλουν αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Ανυπόστατες ειδήσεις αποκτούν υπόσταση και γίνονται πιστευτές από μεγάλη μερίδα κοινού, καθώς μεταδίδονται πολύ γρήγορα και σε ευρύ κοινό μέσω των κοινωνικών δικτύων».

Κ. Βασιλάκης

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr