Γαλλικός φόρος μέχρι 5% στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες - Ειδήσεις Pancreta

Φόρο έως και 5% σε κολοσσούς του ίντερνετ, όπως οι Amazon και Facebook, επιβάλλει η γαλλική κυβέρνηση προσδοκώντας σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τον φόρο προανήγγειλε χθες με συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ, υπογραμμίζοντας ότι θα συμβάλει στη φορολογική και δημοσιονομική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ο Λε Μερ θα υποβάλει την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, θα φορολογηθούν περί τις 30 μεγάλες εταιρείες διαδικτύου, οι οποίες έχουν ετήσια έσοδα τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και πωλήσεις 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία.

Η πλειονότητα των εταιρειών που θα φορολογηθούν είναι αμερικανικές, ενώ περιλαμβάνονται και εταιρείες από την Κίνα, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Μεταξύ άλλων στη σχετική λίστα φέρεται ότι θα υπάρχουν οι Google, Amazon, Facebook, Apple (οι επονομαζόμενες, από τα αρχικά τους γράμματα, και εταιρείες «GAFA») αλλά και άλλες, όπως οι Uber, Airbnb, Booking και Criteo.

Ο Λε Μερ υπογράμμισε ότι το φορολογικό σύστημα του 21ου αιώνα οφείλει να δομηθεί σε ό,τι έχει αξία σήμερα. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης καθώς οι παραπάνω ψηφιακοί κολοσσοί πληρώνουν σήμερα 14% λιγότερο φόρο απ’ ό,τι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ακόμη ότι ο φόρος θα έχει στόχο τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι οποίες κερδίζουν προμήθειες φέρνοντας σε επαφή εταιρείες με υποψήφιους πελάτες.

Αντίθετα εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω των δικών τους ιστοσελίδων δεν πρόκειται να φορολογηθούν. Ο ψηφιακός φόρος θα εστιάσει ακόμη στις πωλήσεις των προσωπικών δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς. Για να αποφευχθεί η τιμωρία εταιρειών που ήδη πληρώνουν τους φόρους τους στη Γαλλία, το ποσό που θα καταβάλλεται θα αφαιρείται από το προ φόρων εισόδημα.

Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία ηγήθηκε τα τελευταία χρόνια της καμπάνιας για την υψηλότερη φορολόγηση των εταιρειών ίντερνετ που καταγράφουν υψηλά κέρδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Βρήκε όμως απέναντί της ψυχρή τη Γερμανία, ενώ κάποιες άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. με χαμηλό ή και μηδενικό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, αντιτέθηκαν παντελώς στις προτάσεις της.

Μπάμπης Μιχάλης

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr