Ανησυχούν οι επιστήμονες για τον «παγετώνα τέρας» - Ειδήσεις Pancreta

Μια μεγάλη αμερικανο-βρετανική αποστολή, με τη συμμετοχή άνω των 100 επιστημόνων, θα αρχίσει να μελετά τον απομακρυσμένο γιγάντιο παγετώνα Thwaites στη Δυτική Ανταρκτική, ο οποίος εμφανίζει ανησυχητικές ρωγμές.

Ο εν λόγω παγετώνας λειτουργεί ως ανάχωμα για τεράστιες μάζες πάγου πίσω από αυτόν και, αν καταρρεύσει στη θάλασσα, ένας τεράστιος όγκος πάγου θα γλιστρήσει στον ωκεανό, θα λιώσει και θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας.

Οι δορυφόροι δείχνουν ότι η περιοχή του παγετώνα εμφανίζει ύποπτες μεταβολές. Οι επιστήμονες θέλουν απαντήσεις από πρώτο χέρι με ειδικά όργανα για το τι ακριβώς συμβαίνει και πόσο πρέπει να ανησυχούμε. Το ερευνητικό πρόγραμμα κόστους 50 εκατ. δολ. θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την «τρύπα» καθεαυτή, για να κατανοήσει κανείς το μέγεθός της, αρκεί να σκεφτεί ότι εντός της χωρούσαν 14 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου και το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα έχει λιώσει εντελώς μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Jeremie Mouginot, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, δήλωσε πως ο παγετώνας Thwaites, ήταν ένας «παγετώνας τέρας» πλάτους 120 χιλιομέτρων ο οποίος συνεχίζει την υποχώρηση του με τεράστιες μελλοντικές επιπτώσεις, διότι θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει αύξηση της στάθμης των θαλασσών κατά 0,6 μέτρα.

Ο Thwaites υποστηρίζει επίσης τους γειτονικούς παγετώνες που αν λιώσουν, θα προσθέσουν στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως, 2,44 μέτρα, απειλώντας τις παράκτιες κοινότητες.

«Το ερώτημα δυστυχώς δεν είναι πλέον αν θα λιώσουν οι παγετώνες, αλλά το πότε, και με ποιον ρυθμό».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr