Η φύση πεθαίνει και η ανθρωπότητα το γνωρίζει - Ειδήσεις Pancreta

Δραματική μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων καταγράφει η ετήσια έκθεση της WWF, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να σωθεί η φύση δεν αρκούν, τονίζει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση.

Η οργάνωση, στην δωδέκατη ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε με τη συνεργασία της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, διαπιστώνει πως ο πληθυσμός των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών, των αμφίβιων και των ψαριών μειώθηκε κατά 60% από το 1970 ως το 2014, οδηγώντας τους σημαντικότερους επιστήμονες του κόσμου να προειδοποιήσουν ότι η εξόντωση της άγριας ζωής δημιουργεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί τον ίδιο τον πολιτισμό μας.

«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό», προειδοποίησε η WWF.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να σωθεί η φύση δεν αρκούν και χρειάζεται «μια παγκόσμια συμφωνία», κατά το πρότυπο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, προκειμένου να επιβιώσει ο πλανήτης μας, τονίζει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση στην έκθεσή του «Living Planet».

Η σημαντική έκθεση του WWF, διαπιστώνει ότι η τεράστια και αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων και πόρων από τον παγκόσμιο πληθυσμό καταστρέφει τον «κύκλο» ζωής που δημιουργήθηκε εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια όπου η ανθρώπινη κοινωνία στηρίχθηκε στον καθαρό αέρα, το νερό και όλα τα άλλα πολύτιμα στοιχεία για να επιβιώσει.

Τι δείχνουν τα νούμερα

Η περιοχή της Καραϊβικής/ Λατινικής Αμερικής εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα με την εξαφάνιση του 89% του πληθυσμού των άγριων ζώων σε διάστημα 44 ετών. Η Βόρεια Αμερική και η Γροιλανδία είναι στην καλύτερη κατάσταση με μόλις το 23% των άγριων ζώων να έχει χαθεί. Η περιοχή της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31%.

Η πρώτη εξήγηση για τη δραματική μείωση των πληθυσμών των άγριων ζώων είναι η απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος, η εκτεταμένη γεωργία, οι εξορύξεις, η αστικοποίηση, ενέργειες που ενισχύουν την αποψίλωση των δασών και μολύνουν το έδαφος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 25% των εδαφών έχει γλιτώσει από το αποτύπωμα του ανθρώπου, το 2050 θα έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10%. Σε αυτό προστίθενται η υπεραλιεία, η μόλυνση, η λαθροθηρία, οι ασθένειες, η κλιματική απορρύθμιση…

«Η ευκαιρία μας»

«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό», υπογράμμισε η Τάνια Στιλ στέλεχος της WWF.

«Η κατάρρευση του παγκόσμιου πληθυσμού της άγριας πανίδας είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η φύση πεθαίνει. Όμως αντί να βάλουμε τον πλανήτη σε μηχανική υποστήριξη, του βάζουμε ένα τσιρότο», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο καθηγητής Κεν Νόρις, διευθυντής επιστημών στην Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, υποστήριξε ότι παρά τα σοκαριστικά στοιχεία «δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα».

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο μονοπάτι για να προχωρήσουμε το οποίο θα μας επιτρέψει να συγκατοικήσουμε με βιώσιμο τρόπο με την άγρια φύση, από την οποία εξαρτόμαστε», δήλωσε.

«Κοιμόμαστε στην άκρη ενός βράχου», δήλωσε ο Mike Barrett, εκτελεστικός διευθυντής Επιστήμης και Διατήρησης στο WWF. «Εάν υπήρχε μείωση κατά 60% στον πληθυσμό, αυτό θα ισοδυναμούσε με το ''ξερίζωμα'' της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Κίνας και της Ωκεανίας» τόνισε με νόημα.

Προκειμένου να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα της Γης για τις επόμενες γενιές η WWF ζήτησε να υπάρξει μια παγκόσμια δέσμευση που θα στηρίζεται από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Πηγή


Πηγή: pancreta