Πρώτο σε χρηματοδοτήσεις το ΙΤΕ - Ειδήσεις Pancreta

Ρεκόρ χρηματοδότησης σημείωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στις πρόσφατες προκηρύξεις Εθνικών Προγραμμάτων για τη στήριξη της Έρευνας στη Χώρα.
Περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να εισρεύσουν στο ΙΤΕ από τη χρηματοδότηση 69 επιτυχημένων προτάσεων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και Μεταδιδακτόρων Ερευνητών του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).
Συγκεκριμένα, το ΙΤΕ συμμετέχει σε 43 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό, έχει βασικό στόχο τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Το ΙΤΕ θα είναι συντονιστής φορέας σε 17 από τα 43 έργα, ενώ το σύνολο της χρηματοδότησης για το Ίδρυμα υπερβαίνει τα 9 εκατομμύρια ευρώ.
Το ΙΤΕ αναδείχθηκε επίσης πρώτο και στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα για την υποστήριξη Μεταδιδακτόρων Ερευνητών του ΕΛΙΔΕΚ. Η δράση αυτή υποστηρίζει ερευνητικά έργα που αφορούν πρωτότυπη έρευνα, σε τομείς με σημαντική επιστημονική απήχηση. Κριτήρια της αξιολόγησης αποτελούν η υψηλή επιστημονική ποιότητα του προτεινόμενου ερευνητικού έργου και η αριστεία των υποψηφίων. Από τις προτάσεις που πέτυχαν να χρηματοδοτηθούν, στο πλαίσιο της 1ης προκήρυξης του ΕΛΙΔΕΚ για Μεταδιδάκτορες, 26 θα υλοποιηθούν στο ΙΤΕ με συνολική χρηματοδότηση που φτάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΙΤΕ ξεχώρισε ως η πρώτη επιλογή των νέων επιστημόνων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν, ως φορέα υλοποίησης της έρευνάς τους, οποιοδήποτε από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα της Χώρας. Απτή απόδειξη της περίοπτης θέσης που κατέχει το Ίδρυμα στον παγκόσμιο Ερευνητικό χάρτη αποτελεί το γεγονός ότι ορισμένοι από τους ερευνητές που πέτυχαν να χρηματοδοτηθούν προέρχονται από κορυφαία Ιδρύματα του εξωτερικού όπως το ΜΙΤ, τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Cambridge, της Σορβόνης κ.α.

«Η σημαντική αυτή επιτυχία έχει ιδιαίτερη σημασία για το ΙΤΕ, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε αξιόλογους νέους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται ήδη στο Ίδρυμα να συνεχίσουν την ερευνητική τους πορεία, αλλά επίσης και σε διακεκριμένους επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό, να ενταχθούν στο εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό του Ιδρύματος, που αποτελεί το βασικό πυλώνα της αριστείας του», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στους επιτυχόντες ερευνητές που θα υλοποιήσουν την έρευνά τους στα Ινστιτούτα του ΙΤΕ.

Οι ερευνητές που πέτυχαν να επιχορηγηθούν είναι οι:
Χρήστος Αγγελόπουλος
Γεωργία Αντωνοπούλου
Μαρίνα Βιδάκη
Θωμάς Γληγόρης
Ευανθία Ζαχαριουδάκη
Ευαγγελία Καλλιγιαννάκη
Γιώργος Κατσοπρινάκης
Γιώργος Κοζυράκης
Χαρούλα Κοντάκη
Εμμανουήλ Κουκάρας
Nadia Coutsinas
Αθανασία Κωστοπούλου
Γιώργος Λελούδας
Ειρήνη Λιονάκη
Βασιλεία Μπαλαμπανίδου
Κωνσταντίνος Παληκαράς
Ιωάννης Παπαδόπουλος
Αθανασία Παπουτσή
Θεόδωρος Πάτκος
Μαρία Σαββάκη
Εμμανουήλ Σκαντζάκης
Εμμανουήλ Σπανάκης
Βαρβάρα Συγγούνη
Δημήτριος Τζεράνης
Riccardo Tomasello
Γεωργία Χατζηνικολάου

Το ΙΤΕ ιδρύθηκε το 1983, με αρχική ονομασία Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης . Σήμερα αποτελείται από 7 ερευνητικά Ινστιτούτα και άλλες υποστηρικτικές Δομές ενώ αριθμεί περισσότερα από 1.300 μέλη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα και εξοπλισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας, με διεθνή αναγνώριση και προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων. Στο ΙΤΕ διεξάγεται στοχευμένη επιστημονική έρευνα σε στρατηγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το Ίδρυμα έχει επιδείξει άριστες επιστημονικές επιδόσεις και βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των αξιολογήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Καταλαμβάνει επίσης τις υψηλότερες θέσεις στις χρηματοδοτήσεις προτάσεων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, σε ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο του.

Κ. Βασιλάκης

πηγή


Πηγή: pancreta