Li-fi για πολύ μεγαλύτερη διαδικτυακή ταχύτητα - Ειδήσεις Pancreta

Μια νέα μέθοδος αποστολής δεδομένων δοκιμάστηκε από εταιρεία στο Ταλίν της Εσθονίας και, σύμφωνα με τους ερευνητές, προσφέρει εξωπραγματικές ταχύτητες.

Πρόκειται για μέθοδο που χρησιμοποιεί το ορατό φάσμα και όχι ραδιοκύματα και παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ταχύτητες 100 φορές πιο γρήγορες από το παραδοσιακό Wi-Fi.

Η νέα αυτή μέθοδος ονομάζεται Li-fi και φτάνει το 1Gbps (Gigabit ανά δευτερόλεπτο).

Σύμφωνα με το BBC, οι πρώτες δοκιμές αυτής της νέας ασύρματης τεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, από τη νεοσύστατη εταιρεία Velmenni.

Ταχύτητες έως 224 Gbps

Η εταιρεία χρησιμοποίησε μια λάμπα LED με δυνατότητες Li-fi για τη μετάδοση δεδομένων σε ταχύτητα που έφτανε το 1Gbps. Σύμφωνα με τις εργαστηριακές δοκιμές, στη θεωρία η ταχύτητες αυτές μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 224Gbps.

Σκοπός των δοκιμών ήταν να παράσχουν στους εργαζόμενους πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα οι λάμπες αποτελούσαν μια έξυπνη λύση για τον φωτισμό του χώρου.

Σε τρία ή τέσσερα χρόνια

Ο διευθύνων σύμβουλος της Velmenni, Ντίπακ Σολάνκι, υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να φτάσει στους καταναλωτές μέσα στα «επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια».

Τον όρο Li-fi επινόησε ο καθηγητής Χάραλντ Χάας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου της Σκωτίας, ο οποίος παρουσίασε την τεχνολογία το 2011 κατά τη διάρκεια συνεδρίου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης TED (Technology, Entertainment, Design).

Τότε ο καθηγητής Χάας είχε περιγράψει ένα μέλλον όπου τα δισεκατομμύρια των LED λαμπτήρων θα μπορούσαν να αποτελούν ασύρματα hotspots.

Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Li-fi είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με το Wi-Fi, δεν υπάρχουν παρεμβολές από άλλα ραδιοσήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει και μειονεκτήματα. Εκ των οποίων ίσως το πιο βασικό είναι το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί σε εξωτερικούς χώρους, διότι το φως του ήλιου θα κάνει παρεμβολές στο σήμα.

Επιπλέον, η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τοίχους, οπότε αρχικά η χρήση της είναι πιθανόν να περιοριστεί για την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δικτύων Wi-Fi.


Πηγή: efsyn.gr