Χανιά: Διαδικτυακή εφαρμογή για θύματα bulling - Ειδήσεις Pancreta

Την διαδικτυακή εφαρμογή «Live Without Bullying», παρουσίασαν την Τρίτη στα Χανιά οι υπεύθυνες του προγράμματος το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας & Παιδιού, στα πλαίσια ημερίδας για το bulling.

Πρόκειται για την πρώτη στην Ελλάδα διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία λειτουργεί περίπου δύο χρόνια και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες από 10 έως 18 ετών, όπου μπορούν, ανώνυμα και χωρίς χρέωση, να μιλήσουν διαδικτυακά με κάποιον σύμβουλο – ψυχολόγο αλλά και σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η πλατφόρμα έχει ήδη 32.000 χρήστες ενώ καθημερινά απευθύνονται εκεί τουλάχιστον έξι καινούργια παιδιά ενώ παράλληλα με την εφαρμογή, λειτουργεί πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης για γονείς και εκπαιδευτικούς αλλά και για παιδιά α’ και β’ γυμνασίου που γίνεται σε σχολεία μετά από σχετικό αίτημα.

Όπως εξήγησαν οι υπεύθυνες του προγράμματος, απευθύνεται και σε γονείς και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ενότητα των οικογενειών γιατί υπάρχει πολλή μοναξιά στον κόσμο. «Στα παιδιά παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά παραπέμπονται σε άλλους φορείς ακόμα στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, για τα παιδιά με αυτοκτονικό ιδεασμό που βρίσκονται στην κορυφή του κινδύνου», ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος Δρ. Αντωνία Τόρρενς.

Η Χριστίνα Ρασιδάκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Συγγραφέας υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού, καθώς «ο εκφοβισμός είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις για την σωστή αντιμετώπισή του. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η συνειδητή προσπάθεια να καλλιεργείται στο σχολείο ένα κλίμα ασφάλειας, φιλίας, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, όχι με μεμονωμένες δράσεις και ομιλίες αλλά σε καθημερινή βάση».

Τα Χανιά κινούνται στον πανελλαδικό μέσο όρο, δηλαδή ένα στα δέκα παιδιά δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα bullying συχνά, πολύ συχνά ή μερικές φορές ενώ τα κορίτσια, φαίνεται να ασκούν περισσότερο διαδικτυακό bullying, με τα αγόρια κυριαρχούν στο Bullying, κυρίως μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

πηγή


Πηγή: pancreta