Σε τροχιά υλοποίησης το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Ψηφίστηκε από τη Βουλή, ως τροπολογία, η ίδρυση Ινστιτούτου Διαστημικής και Επίγειας Αστροφυσικής, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας Κρήτης. 

Ήδη έχει υποβληθεί μελέτη οικονομοτεχνική, σκοπιμότητας και βιωσιμότητας καθώς και έκθεση συμβατότητας με τον στρατηγικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό ενώ δε θα επιφέρει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής δεν αφορά σε μία νέα δραστηριότητα αλλά μία ήδη επιτυχημένη δραστηριότητα του ΙΤΕ, καθώς η ίδρυση του Ινστιτούτου έχει ήδη εγκριθεί ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας από το Νοέμβριο του 2007, ωστόσο, δεν έχει ως σήμερα προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός. 

Βασικός ερευνητικός κορμός του Ινστιτούτου θα αποτελέσει η Ομάδα Αστροφυσικής, η οποία επί 30 έτη δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ και η οποία θα αποκτήσει αυτόνομη υπόσταση.

Επιπλέον, κατά τα πρότυπα των υφιστάμενων ινστιτούτων του ΙΤΕ, η αυτόνομη υπόσταση του Ινστιτούτου και συνέχιση της συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα αποτελέσει πόλο έλξης νέων επιστημόνων (Ελλήνων και ξένων) από το εξωτερικό.

Τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας έδωσε στη δημοσιότητα σειρά προτάσεων για την καλύτερη οργάνωση της έρευνας στην Ελλάδα και την αναχαίτιση της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ πρωτεύουσας σημασίας είναι ο επανασχεδιασμός της οργάνωσης του ελληνικού ερευνητικού χώρου, με γνώμονα τη συγκέντρωση κρίσιμης μάζας ερευνητικού δυναμικούς.

Εισηγείται στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των στεγανών μεταξύ ερευνητικών κέντρων και ΑΕΙ, την παροχή κινήτρων στα πανεπιστήμια για τη δημιουργία ερευνητικών ινστιτούτων, καθώς και τον ενιαίο συντονισμό όλων των ερευνητικών δομών από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Επίσης, το Συμβούλιο προτείνει τη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, τη βελτίωση των αποδοχών των ερευνητών στους δημόσιους ερευνητικούς φορείς, τη βελτίωση της προοπτικής εξέλιξής τους, καθώς και τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την εκπόνηση «μάστερ» ή διδακτορικών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τον ιδιωτικό τομέα.

πηγή


Πηγή: pancreta