Η κρίση νερού του Κέιπ Ταουν και η «ημέρα μηδέν» - Ειδήσεις Pancreta

Σε μόλις 90 μέρες περίπου το Κέιπ Τάουν, μία πόλη της Νότιας Αφρικής με πληθυσμό 4 εκατ. κατοίκους, κινδυνεύει να γίνει η πρώτη μεγάλη πόλη παγκοσμίως που αντιμετωπίζει μαζικό πρόβλημα λειψυδρίας. Οι τοπικές αρχές έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο για την «ημέρα μηδέν», που προβλέπει παροχή νερού μόνο από συγκεκριμένα σημεία στην πόλη, ενώ ο στρατός θα βρίσκεται στους δρόμους για να αποφευχθούν ταραχές.

Στις 22 Απριλίου περίπου (ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί στο μεσοδιάστημα η κατανάλωση) υπολογίζεται η χωρητικότητα των φραγμάτων που τροφοδοτούν με νερό το Κέιπ Τάουν θα πέσει κάτω από το 13,5%. Είναι η «ημέρα μηδέν» για την πόλη, με τις αρχές να έχουν αποφασίσει να θέσουν το δίκτυο ύδρευσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας νερό μόνο στα σημεία όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, π.χ. στα νοσοκομεία και τις φτωχότερες περιοχές.

Τότε, για να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, οι κάτοικοι θα πρέπει να το προμηθεύονται από ένα από τα 200 σημεία που θα δημιουργηθούν σε όλη την πόλη, με όριο τα 25λίτρα την ημέρα. Ένοπλοι φρουροί αναμένεται παραταχθούν στα σημεία αυτά προκειμένου να διαφυλάσσουν την τάξη και να αποτρέπουν τυχόν κλοπές.

Το προηγούμενο διάστημα, οι αρχές της πόλης εξέδωσαν μια σειρά από οδηγίες προς τους κατοίκους, προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση νερού. Μεταξύ άλλων, στις συστάσεις αναφέρεται ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να κάνουν ντουζ περισσότερα από δύο λεπτά, ενώ απαγορεύεται το πλύσιμο των αυτοκινήτων, το πότισμα των κήπων και η ανανέωση του νερού στις πισίνες.  Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του δήμου όμως, μόνο το 54% των κατοίκων πετυχαίνουν τον στόχο, γι αυτό και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα αποθέματα θα τελειώσουν στις 22 Απριλίου.

Η λειψυδρία στην πόλη είναι αποτέλεσμα, εκτός της αύξησης του πληθυσμού της πόλης, της ξηρασίας, που συμβαίνει «μια φορά κάθε χίλια χρόνια», σύμφωνα με τους κλιματολόγους. Ερευνητές όμως τονίζουν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι βροχοπτώσεις στη Νότια Αφρική θα μειώνονται όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Για να αντιμετωπιστούν πιθανές επόμενες κρίσεις, η πόλη του Κέιπ Τάουν επενδύει σε μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν προλάβει να ενεργοποιηθούν μέχρι την «ημέρα μηδέν».

Μια εικόνα από το μέλλον;


Μπορεί το Κέιπ Τάουν είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, ωστόσο το φαινόμενο δεν είναι καθόλου καινούριο. Περισσότεροι από 884 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν χωρίς καθαρό νερό, ενώ 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο θα στερούνται την πρόσβαση σε οποιοδήποτε είδος νερού, και συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο. Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι η λειψυδρία είναι μια από τις πιο επιζήμιες και παραλυτικές κρίσεις που επιτίθενται στις οικονομίες και κοινότητες που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση.

Η πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής και οικονομικά προσιτό καθαρό νερό, μπορούν να σώσουν πάνω από 17 χιλιάδες ανθρώπους την εβδομάδα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που υποφέρει από αυτό το πρόβλημα ζει σε ερημωμένες, απομονωμένες και φτωχές περιοχές. Αυτές είναι συνήθως αγροτικές περιοχές οι οποίες συχνά εμπλέκονται σε κάποιου είδους πολιτικές αναταραχές. Χώρες όπως η Υεμένη, η Λιβύη και η Ιορδανία, βρίσκονται στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης όσον αφορά (και) την πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Δείτε αναλυτικά:
Το πρόβλημα της λειψυδρίας καταστρέφει χώρες

πηγή


Πηγή: pancreta