Πεζοπορικές διαδρομές: Μονοπάτι Άγιος Ιωάννης - Άγιος Αντώνιος - Κουδουμάς - Ειδήσεις Pancreta

Ένα από τα ωραιότερα και ευκολότερα μονοπάτια των Αστερουσίων Ορέων είναι αυτό που συνδέει τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη Καπετανιανών με την μονή Κουδουμά. Αρχικά ξεκινάμε από τον Άη Γιάννη, περνάμε την παραλία της Ελυγιάς στην έξοδο του φαραγγιού Βαλαχάς και από πευκόφυτο μονοπάτι που διέρχεται δίπλα στη θάλασσα επισκεπτόμαστε το μοναδικό σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου, με το εκκλησάκι τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Στη συνέχεια επιστρέφουμε 5' λέπτα προς τα πίσω, ως την παραλία του Αγίου Αντωνίου, και ακουλουθούμε το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγέι στη μονή Κουδουμά. Τα πεύκα σύντομα πυκνώνουν και ξεκινάμε την κατάβαση με μοναδική θέα στο μοναστήρι και στη θάλασσα. Στον Άγιο Ιωάννη και στη μονή Κουδουμά φτάνουν χωματόδρομοι από τα Καπετανιανά και τις Στέρνες, αντίστοιχα.

Πριν το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου περνάμε πάνω από τις περίφημες αλυκές της περιοχής του Κουδουμά. Πολύ πιθανόν να δείτε τους αλατσάδες της περιοχής να γεμίζουν αυτοσχέδιες γούρνες στα βράχια με θαλασσινό νερό ώστε όταν εξατμιστεί να πάρουν το αλάτι και να το πουλήσουν.