Αστερούσια, Φαράγγι Αμπά - Ειδήσεις Pancreta

Το φαράγγι του Αμπά βρίσκεται περίπου 53km νότια του Ηρακλείου, στα Αστερούσια Όρη. Ξεκινάει από το μικρό οροπέδιο που σχηματίζεται κοντά στο χωριό Παράνυμφοι (710m υψόμετρο) και καταλήγει στην παραλία των Τριών Εκκλησιών. Πρόκειται για ένα μεγάλο (4km), πολύ όμορφο φαράγγι με πολλά στενά περάσματα, το οποίο δεν είναι προσβάσιμο, παρά μόνο από έμπειρους canyoners. Αν είσαστε ένα από αυτούς, θα χρειαστείτε να κάνετε πάνω από 20 κάθετες καταβάσεις με σκοινί, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι 45m. Αν όχι, μπορείτε επίσης, από τις Τρεις Εκκλησιές να περπατήσετε το φαράγγι ανάποδα, μέχρι εκεί που μπορείτε.

Κύριο χαρακτηριστικό του φαραγγιού είναι ο καταρράκτης που σχηματίζεται κοντά στην αρχή του, με ύψος 145m! Ειδικά όταν έχει πολύ νερό, ο καταρράκτης προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στο άνυδρο τοπίο των Αστερουσίων. Για να φτάσετε στον καταρράκτη του Αμπά, υπάρχουν πινακίδες στην είσοδο των Παράνυμφων, που οδηγούν στο σημείο μέσω χωματόδρομου. Στο τέλος, περπατάτε λίγο κατά μήκος του γκρεμού και θα δείτε τον καταρράκτη από πλάγια. Η θέα προς τη θάλασσα και τα κάθετα βράχια προκαλούν δέος.

Επίσης, λίγοι γνωρίζουν ότι το απροσπέλαστο αυτό σημείο των Αστερουσίων, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό αρπακτικών πτηνών στην Ευρώπη. Τα πουλιά βρίσκουν καταφύγιο στο φαράγγι του Αμπά, μακρυά από τον άνθρωπο και κοντά στο νερό, που λείπει από τα Αστερούσια.

Το όνομα Αμπάς το φαράγγι το παίρνει από το "αβάς", καθώς στη βάση του μεγάλου καταρράκτη διέμενε κάποτε ένας μοναχός. Μάλιστα υπήρχε μονοπάτι από ψηλά, πράγμα που σήμερα φαντάζει αδιανόητο λόγω του πολύ απότομου γκρεμού!