Περιήγηση στο μαγικό Φαράγγι των Αγίων στην Κρήτη - Ειδήσεις Pancreta

Το Αγιοφάραγγο, η γη των ασκητών στην Κρήτη, θα σού συστήσει την ομορφιά της κρητικής γης, το άγριο και ταυτόχρονα φιλόξενο πρόσωπο του νησιού. Η επίσκεψη και η περιήγηση επιβάλλονται

Τα φαράγγια είναι ένα από τα στοιχεία της Κρήτης που θεωρείται ιδιαίτερα δυνατό για τους επισκέπτες του νησιού. Το νησί έχει περισσότερα από 250 φαράγγια, που διαφέρουν το ένα από το άλλο. Κάποια είναι προσβάσιμα, άλλα έχουν δυσκολίες στην πρόσβασή τους και υπάρχουν και εκείνα που είναι εξαιρετικά δύσβατα. Προσφέρουν σε όποιον τα επισκεφτεί τοπία που διαφέρουν, είτε ξερά είτε καταπράσινα.

Το Αγιοφάραγγο, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα επιβλητικό και προσβάσιμο φαράγγι, που δεν προσφέρει μόνο τη χαρά της πεζοπορίας, της κατάβασης και της εξερεύνσησης. Αυτό το φαράγγι δείχνει με ακρίβεια στον ταξιδιώτη που αποφάσισε να το γνωρίσει τι σημαίνει η ομορφιά της κρητικής γης και τού συστήνει το πρόσωπο του νησιού, άγριο και ταυτόχρονα φιλόξενο.

Στα χρόνια που πέρασαν το Αγιοφάραγγο ήταν ο τόπος των ερημιτών, ένα μικρός επίγειος παράδεισος. Στη σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα τους καυτούς μήνες του ελληνικού καλοκαιριού συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς. Η άνοιξη, το φθινόπωρο και οι αρχές του καλοκαιριού είναι οι περίοδοι που μπορείτε να το απολαύσετε με περισσότερη ηρεμία. 

Που πρέπει να σταματήσετε

Μοίρες

Εδώ θα πάρεις προμήθειες και θα κάνεις ανεφοδιασμό, ο οποίος θα εξαρτηθεί από το διάστημα που επιλέγεις να μείνεις στο φαράγγι. Πολύ σοφό θα είναι να έχεις μαζί σου μια ομπρέλα για την παραλία γιατί στο συγκεκριμένο μέρος θα βρεις σκιά μόνο στις ρίζες του βράχου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με την κίνηση του ήλιου.

 

Η είσοδος του χωριού Μοίρες

Φεύγοντας πάρε τα σκουπίδια μαζί σου, γιατί δεν περνάει απορριματοφόρο.

Μονή Οδηγήτριας

Στην αρχή του χωματόδρομου που οδηγεί στην είσοδο του Φαραγγιού, βρίσκεται η επιβλητική Μονή Οδηγήτριας. Με τον περίβολο και τον Πύργο της θυμίζει μικρό οχυρό. Σύμφωνα με την παράδοση ο Πύργος χτίστηκε από τον Νικηφόρο Φωκά το 961 μ.Χ. και χρησίμευε ως παρατηρητήριο για να ειδοποιούνται οι κάτοικοι της περιοχής για τα πειρατικά πλοία που έφταναν εκεί. 

 

Ο Πύργος της Παναγίας της Οδηγήτριας

Σήμερα, ο πύργος που θα δεις είναι ο δεύτερος πύργος που χτίστηκε στη θέση του πρώτου την περίοδο της Ενετοκρατίας. Έχουν διατηρηθεί αρκετά στοιχεία, όπως οι βυζαντινές πολεμίστρες και η «καταχύτρα» πάνω από την είσοδο, το σημείο όπου οι αμυνόμενοι περιέλουζαν με καυτό λάδι ή νερό τους εισβολείς. Η περιήγηση στον χώρο της Μονής θα σπου αποκαλύψει παραδοσιακά σημεία, όπως το πηγάδι, το πατητήρι, τον πέτρινο φούρνο, το παλιό ελαιοτριβείο.

To φαράγγι δεν είναι δύσβατο, μπορείς να το περπατήσεις και με σαγιονάρες. Ιδανικά, όμως, φόρεσε αθλητικά παπούτσια.

Αγιοφάραγγο

Στο φαράγγι θα σε οδηγήσει ο χωματόδρομος, στον οποίο δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα, αφού το μεγαλύτερο μέρος του ομαλό. Αρκετά μετά την είσοδό σου θα συναντήσεις τον πρώτο σταθμό αυτοκινήτων, όπου μπορείς να το αφήσεις κα να συνεχίσεις στο υπόλοιπο κομμάτι, που ο δρόμος είναι πιο ανώμαλος. Η επιπλέον πεζοπορία διαρκεί περίπου 15-20 επιπλέον λεπτά. Αν επιθυμείς, όμως, μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο στον δεύτερο σταθμό, έχοντας τη σιγουριά ότι θα αντέξουν τα αμορτισέρ.

Τι βλέπεις με την είσοδο στο φαράγγι: 
Αν είναι άνοιξη θα δροσιστείς και μόνο στη θέα του τρεχούμενου νερού , των αιωνόβιων δέντρων, των πικροδαφνών, των θάμνων και των ανυπολόγιστης ηλικίας ελιών. Άγριοι και απότομοι βράχοι ορθώνουν το παράστημά τους δεξιά και αριστερά σου και δημιουργούν σπηλιές με μόνιμους κατοίκους τα αγριοκάτσικα. Σίγουρα θα συναντήσεις και αναρριχητές στα σημεία όπου έχουν φτιάξει «πίστες» αναρρίχησης.

 

Ο ναός του Αγίου Αντωνίου

Στη Μονή Οδηγήτριας ζουν σήμερα δύο μοναχοί, και στην περιοχή του Αγιοφάραγγου ζει ακόμη και σήμερα ένας ερημίτης

Στα 250 μέτρα πριν από τη θάλασσα, υψώνεται ο ναός του Αγίου Αντωνίου, που πήρε τη μορφή που έχει τώρα  τον 14ο-15ο αιώνα, αν και οι  τοιχογραφίες του έχουν καταστραφεί . Αυτός ο ναός ήταν το κέντρο των ασκητών. Από αυτούς πήρε το όνομα του και το Φαράγγι των Αγίων,α φού σε αυτό ήταν το πρώτο κέντρο ασκητικού βίου της Κρήτης, και έμεναν συνολικά 300 ερημίτες.Λίγο μακρύτερα από την εκκκλησία θα βρεις το «γουμενόσπηλιο», τη σπηλιά που ζούσε ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Αντωνίου. Νότια του ναού βρίσκεται ο θολωτός μινωικός τάφος που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, ζωντανή μαρτυρία σχετικά με το πόσο παλιά ζούσαν εκεί άνθρωποι.

Προμηθεύσου καπέλο και αντηλιακό οπωσδήποτε

Το φαράγγι «ανοίγει» και μπροστά σου αποκαλύπτεται μια πανέμορφη παραλία με σμαραγδένια νερά και ψιλό βότσαλο. Τα νερά είναι σμαραγδένια, αλλά πολύ κρύα. Η παραλία θα σε μαγέψει και σίγουρα θα έχεις επισκέπτες τα κατσίκια της περιοχής.

 

Η μαγική παραλία που σε οδηγεί το Αγιοφάραγγο

Σίβας

Εδώ έχεις τη δυνατότητα της εξερεύνησης. Οι πλαγιές πίσω από τους απότομους βράχους που περικλείουν την παραλία έχουν μυστικά για σένα. Η αριστερή πλαγιά έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα και το φαράγγι. Εκεί θα βρεις μια τρύπα στον βράχο γεμάτη με νερό, σαν μικρή λίμνη. 

 

Άποψη των πλαγιών του χωριού Σίβας

Αν έχεις σκοπό να διανυκτερεύσεις να θυμάσαι ότι το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει.

Μετά την πεζοπορία, τις ώρες κάτω από τον ήλιο, το χωριό Σίβας θα γίνει ο παράδεισός σου.  Ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό με λιθόκτιστα σπίτια σύμφωνα με τις αρχές της κρητικής αρχιτεκτονικής. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει το εντυπωσιακό κτίριο του δημοτικού σχολείου και ο ναός του Αγίου Ιωάννου (και τα δύο χτισμένα το 1864). Στην πλατεία βρίσκονται οι ταβέρνες του χωριού με φαγητά στον ξυλόφουρνο, και πιάτα όπως κατσίκα κοκκινιστή και κουνέλι στιφάδο.

Να περάσεις υπέροχα, με αυτή τη μοναδική εμπειρία της γνωριμίας σου με το Φαράγγι των Αγίων.

Πηγή