H Περιφέρεια Κρήτης και η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα σας προσκαλούν στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις Κρητικής και Αζέρικης παραδοσιακής μουσικής, χορού και θεάτρου, κουκλοθέατρου και παντομίμας, που θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο στην Κρήτη σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Σητείας.

Στην παράσταση, θα μυηθείτε στην Κρητική παράδοση, όπου ο χορός και η μουσική έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Διεξοδικότερα:

Η μουσική και ο χορός είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη ψυχοσύνθεση και την κοινωνική ζωή των Κρητικών, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα των μουσικών του νησιού είναι ο αυτο- σχεδιασμός και η δημιουργία μαντινάδων, ιδιαίτερο στοιχείο της Κρη- τικής παράδοσης. Οι μαντινάδες αποτελούν την πιο γνωστή μορφή τραγουδιού. Η ευκολία με την οποία οι κρητικοί συνθέτουν μαντινάδες για κάθε περίσταση είναι παροιμιώδης. Αλλά και στην διάρκεια των διαφόρων εορτών και πανηγυριών, οι μουσικοί δεν περιορίζονται στην τυπική επανάληψη των βασικών μουσικών μελωδιών αλλά εμπλου- τίζουν το παίξιμο τους με αυτοσχεδιασμούς που συνοδεύουν τους χορευτές σε αντίστοιχους χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς.

Στην παράσταση θα λάβουν μέρος, οι Κρητικοί μουσικοί:
Γιάννης Παπατζανής, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Δημήτρης Σιδερής, Γιώργος Ζαχαριουδάκης

Στην παράσταση, θα γνωρίσετε τον Πολιτισμό της Χώρας της Φωτιάς μέσα από:

1/Κουκλοθέατρο από το Αζερμπαϊτζάν
«Λευκό και Μαύρο, ή Φως στο σκοτάδι» του Kamran Shahmardan

Εμφανίζεται ξαφνικά σαν τον άνεμο το μικρό αγόρι...
Ο ήλιος έχει ξυπνήσει κι αυτός όταν εμφανίζεται το αγόρι. Όλος ο κόσμος είναι γεμάτος φως, αλλά εκείνο δεν μπορεί να δει αυτό το φως, επειδή γεννήθηκε τυφλό...
Το αγοράκι που μεγάλωσε μακριά από τους ανθρώπους, έχει μείνει μόνο του μετά τον θάνατο της μητέρας του. Ο κόσμος αποδείχτηκε σκληρός, και οι άνθρωποι εκδικητικοί και ζηλότυποι. Ο άνεμος, που πήρε μακριά τη μητέρα του, γίνεται ο μέντορας του και του λέει: "Θα δεις το φως", όμως παράλληλα τον προειδοποιεί: "Αν αγαπήσεις, θα δεις το φως. Αλλά η αγάπη αυτή μπορεί να σε καταστρέψει". "Πρόσεχε τους ανθρώπους, έχουν μάτια, αλλά δεν βλέπουν τίποτε. Μην φοβάσαι τη μοναξιά...
Στα όνειρά του το παιδί ταξιδεύει σε μέρη όπου υπάρχει αγάπη, και όπου ο κόσμος είναι καλύτερος από ό,τι στη πραγματικότητα. Η κοινωνία, όμως, τον θεωρεί επικίνδυνο λόγω της τύφλωσής του, και τον ρίχνει σε μια σκοτεινή τρύπα...
Η τρύπα αυτή αποδεικνύεται τελικά ότι είναι η μεγαλύτερη σπηλιά του κόσμου, στον βυθό της οποίας υπάρχει μια λίμνη. Σ’ αυτή τη λίμνη ζει το μεγαλύτερο ψάρι στο κόσμο. Το Ψάρι σώζει το αγόρι. Τώρα το Αγόρι και το Ψάρι δεν νιώθουν πια μοναξιά. Το Αγοράκι ερωτεύεται τη γλυκιά φωνή του σαλιγκαριού που ζει στη λίμνη και βρίσκει το φως του. Βλέπει τον ήλιο...
Το Ψάρι τινάζει το αγόρι στον ουρανό και τότε το φως του ήλιου τον τυφλώνει ξανά...

Σκηνοθέτης: Kamran Shahmardan
Καλλιτεχνικός διευθυντής: T. Melnikova
Μουσική: Ramzes
Ηθοποιοί:
Η Μητέρα, τα Παράθυρα, οι άνθρωποι: Lina Mamedova
Το Αγόρι: Rahim Rahimov
Το Ψάρι, ο Άνεμος, οι άνθρωποι: Iqbal Aliyev
Ο Πελαργός, οι άνθρωποι, το Σαλιγκάρι: Javid Ibrahimov
Ηθοποιοί του Κρατικού Κουκλοθέατρου του Αζερμπαϊτζάν του Abdulla Shaig.


2/ Παρουσίαση της λαϊκής και κλασικής μουσικής και των παραδοσιακών χωρών του Αζερμπαϊτζάν

Χορευτές:
Chinara Mammadova
Ulviyya Piraliyeva
Javid Alayarov
Rauf Zeynalov

Χορευτές του Κρατικού Χορευτικού Συγκροτήματος του Αζερμπαϊτζάν
Το ρεπερτόριο
Naz eleme
Jengi
Bayram suitasi
Uzundere
Tokata
Nakhchivani

Κουαρτέτο, μουσικοί:
Nijat Aslanov - πιάνο
Aydan Guliyeva - φωνητικά
Kamal Nuriyev - ταρ
Ogtay Sharifov - κεμαντσά
Το ρεπερτόριο:
Οι μελωδίες του Αζερμπαϊτζάν
Lachin – λαϊκό τραγούδι για την πόλη Lachin
Sari gelin – λαϊκό τραγούδι για μια ξανθιά κοπέλα
Το βαλς της αγάπης – τραγούδι του Tofik Guliyev
Χωρίς εσένα – τραγούδι του Uzeyir Hajibeyli
Poppurri – μείγμα λαϊκών τραγουδιών
Μέρος του μπαλέτου «Χίλιες και μια νύχτα" του Fikrat Amirov
Zubeyda - τραγούδι του Tofik Guliyev
Το Μπακού - τραγούδι του Tofik Guliyev
Έβαλα τα μήλα στο σάκο - λαϊκό τραγούδι για την αγάπη
Σπίτια με μικρά δωμάτια - λαϊκό τραγούδι για την αγάπη


Πληροφορίες για την παραδοσιακή μουσική και μουσικά όργανα του Αζερμπαϊτζάν

Η μουσική πάντα έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή του λαού του Αζερμπαϊτζάν ως ένα από τα σημαντικά στοιχεία της εθνικής ταυτότητας. Η μουσική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν είναι εξαιρετικά πλούσια, όπως και τα αζέρικα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Σήμερα τα πιο δημοφιλή λαϊκά μουσικά όργανα είναι το ταρ και η καμαντσά.
Το ταρ είναι ένα παραδοσιακό αζέρικο έγχορδο μουσικό όργανο με μακρύ λαιμό που παίζεται με πέννα. Αυτό το πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της μουσικής τέχνης του Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζεται ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO (2003).
Η καμαντσά είναι άλλο ένα έγχορδο μουσικό όργανο, που παίζεται όμως με δοξάρι. «Ο πατέρας της κλασικής αζέρικης μουσικής», ο Ουζεγίρ Χατζιμπαϊλί (Uzeyir Hajibeyli, 1885-1948), λάτρευε την καμαντσά και πάντα τόνιζε την ομοιότητά της με την ανθρώπινη φωνή.

Εκτός από την λαϊκή παραδοσιακή μουσική τα όργανα αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως και στα έργα των διάσημων συνθέτων της κλασσικής αζέρικης μουσικής, ανάμεσα τους και o προαναφερόμενος Ουζεγίρ Χατζιμπαϊλί, συνθέτης της πρώτης όπερας στην Ανατολή «Λαϊλί και Μετζνούν» («Leyli and Majnun», 1908), που βασίζεται στην παραδοσιακή μουσική του Αζερμπαϊτζάν mugam.

Πηγή