Από τη Βιάννο στο Μινό - Ειδήσεις Pancreta
Δύο οροπέδια, ένα αρχαίο ιερό, κάμποσα μιτάτα. Βοσκοί το καλοκαίρι, χιόνια τον χειμώνα. Ορεξη να 'χεις να οδηγείς στη Δίκτη.

Βγάλε χάρτη και χάραξε πορεία. 40 χλμ. διαδρομή χοντρά, χοντρά στις νότιες απολήξεις της Δίκτης. Σ' έναν κατσικόδρομο για σκληροτράχηλα λάστιχα και σκληροτράχηλους οδηγούς, ιδίως τον χειμώνα που οι πιθανότητες να συναντήσεις χιόνι είναι 100%!

Ξεκινά από τη μαρτυρική Βιάννο που μαζί με τα γύρω χωριά γνώρισαν το '43 τη ναζιστική θηριωδία, περνά από το πανέμορφο οροπέδιο Ομαλού (λέγεται και Μικρός Ομαλός για να ξεχωρίζει από το συνονόματο των Χανίων) όπου το καλοκαίρι θα βρεις τους βοσκούς να τυροκομούν στα μιτάτα, συναντά το αρχαίο ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης πάνω από τα χωριά Ανω και Κάτω Σύμη και ανηφορίζει διαρκώς έως ότου φτάσει στο... ερυθρόχρωμο οροπέδιο Λάπαθο.

Η πορεία συνεχίζεται στα 1.200 μ. υψόμετρο και βάλε ανάμεσα σε επιβλητικές κορυφές κι έπειτα κατηφορίζει προς τη Ρίζα ή τις Μουρνιές Ιεράπετρας. Αν όμως έχεις κι άλλη αντοχή συνέχισε το σκαρφάλωμα, προς το χωριό Καρύδι και την τοποθεσία Μινός όπου βρίσκονται τα ερείπια παλιών μιτάτων.

Τριγύρω αρχίζουν να σε κυκλώνουν τα πεύκα. Είναι μέρος του περίφημου δάσους του Σελάκανου που φτάνει μέχρι εδώ. Η όλη διαδρομή δεν είναι απλά συγκλονιστική αλλά μία από τις ωραιότερες της Κρήτης.