Η «Κωμωδία των Ψευτογιατρών» την Πέμπτη 7 Μαΐου στο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο YouTube - Ειδήσεις Pancreta

Με την παράσταση «Η Κωμωδία των Ψευτογιατρών» συνεχίζονται την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020 οι μεταδόσεις στο νέο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο YouTube.

Hπαράσταση  είχε ανέβει στις 23 Αυγούστου του 2019, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κρήτη,  μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί».

Η διαδικτυακή της πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 21.30 στο link: https://bit.ly/2Wx982n

Η «Κωμωδία των Ψευτογιατρών» αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του ΣαβόγιαΡουσβέλη.

Η επίδραση των Κρητών διανοουμένων που εξ’ αιτίας της απειλής των Τούρκων εγκαταστάθηκαν στα Επτάνησα, συνέβαλε κατά πολύ στην άνθιση του Επτανησιακού θεάτρου. Η σύζευξη της Επτανησιακής λαϊ­κής παράδοσης και ομιλίας με τη στερεή δομή της Κρητικής δραματουρ­γίας, δημιούργησε μια νέα σχολή στο θέατρο και γέννησε συγγραφείς που σήμερα θεωρούνται οι πρωτοπόροι της Ελληνικής δραματουργίας.

Μεταξύ αυτών, ο Σαβόγιας Ρούσμελης, δεύτερης γενιάς Κρητικός, γεννημένος στη Ζάκυνθο περί το 1725. «Η Κωμωδία των Ψευτογιατρών», [1745] σε ιαμβικό δεκαπεντα­σύλλαβο, διατηρεί αρκετά από τα γνωρίσματα της Κρητικής Κωμωδίας. Η εμφανής επιρροή του Κατζούρμπου στο κείμενο, μαρτυρεί ότι ο συγ­γραφέας μάλλον είχε στα χέρια του το έργο του Χορτάτζη. Η γλώσσα του, κρητικοζακυνθινή διάλεκτος, αναδεικνύει τις επιδράσεις του κρη­τικού ιδιώματος, ενώ οι χαρακτήρες των ηρώων του αντλούνται από τα τυπικά πορτραίτα της Κρητικής, αλλά και της Ιταλικής κωμωδίας.

Συντελεστές:

Διασκευή: Έρση Βασιλικιώτη

Σκηνοθεσία: Έρση Βασιλικιώτη, Νίκος Γκεσούλης

Σκηνικά, κοστούμια: Ματίνα Γεωργά

Μουσική: Γιώργος Βαρσαμάκης

Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Τσιούμας

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Παπαδάκη

Παραγωγή: ΕΩΣ ΑΜΚΕ

Συμμετέχουν κατά σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί:

Κάτια Σπερελάκη

Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος

Βασίλης Βλάχος

Γιώργος Μελισάρης

Ηλίας Γκογιάννος

Σάκης Σιούτης

Νατάσα Παπαδάκη

Βασιλική Στρακαντούνα

Μελίσσα Στοϊλη

Νίκος Λύτρας