Μουσειακές Βαλίτσες και ΜΟΥΣΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ στις Γούβες - Ειδήσεις Pancreta

Αγάλματα και αγγεία, δεινόσαυροι και απολιθώματα, ζώα και παράξενα έντομα, παλιά τηλέφωνα και φορεσιές, πλανήτες και φυσικές επιστήμες, ήθη και έθιμα του κόσμου ταξιδεύουν με τη χρονομηχανή για να μας αφηγηθούν ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.  Ελάτε να ανοίξουμε τις βαλίτσες μας και να ανακαλύψουμε τον κόσμο των μουσείων!

Οι Μουσειακές Βαλίτσες είναι εργαστήρια μουσειακής αγωγής με στόχο να μυήσουν τα παιδιά στον πολιτισμό του τόπου τους. Ενθαρρύνοντας το βιωματικό παιχνίδι με τον πολιτισμό, τα παιδιά εξερευνούν διαθεματικά και διεπιστημονικά τα μουσεία και τις συλλογές τους με αφορμή αντιπροσωπευτικά δείγματα (αυθεντικά και αντίγραφα) του υλικού και άυλου, του φυσικού και ζωικού, του πνευματικού και τεχνικοοικονομικού πολιτισμού. Μουσεία φυσικής ιστορίας, αρχαιολογικά, λαογραφικά, ιστορίας, φυσικών επιστημών, σύγχρονης τέχνης και κάθε είδους μουσεία ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών μέσα από το παιχνίδι με τα αντικείμενα.

Αυτό το μήνα οι Μουσειακές Βαλίτσες ανοίγουν και παρουσιάζουν τα Μουσεία Επιστημών!

Τα μουσεία επιστημών χρονολογούνται από την εποχή που αριστοκράτες μάζευαν διάφορα αξιοπερίεργα αντικείμενα της φύσης και δημιουργούσαν διάφορες συλλογές, γνωστές και ως cabinet of curiosities. Σήμερα, όμως τα μουσεία επιστημών εκτός από τις συλλογές αντικειμένων, περιλαμβάνουν και ένα πλήθος διαδραστικώνεκθεμάτων που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να πειραματιστεί και να εξερευνήσει τα μυστικά των επιστημών.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να δούμε σε ένα μουσείο επιστημών; Πόσα χρώματα έχει μία φυσαλίδα; Ποιες είναι οι ιδιότητες του νερού; Τι δύναμη έχει ο αέρας;

Με αφορμή διάφορα αντικείμενα και εργαλεία μέτρησης, τα παιδιά πειραματίζονται και ανακαλύπτουν μικρά και μεγάλα επιστημονικά μυστικά. Μελετούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νερού, του αέρα, του φωτός και της βαρύτητας, ενώ επαληθεύουν διάφορες επιστημονικές υποθέσεις μέσα από μία σειρά πειραμάτων. Κατανοώντας τις φυσικές ιδιότητες των υλικών, τα παιδιά ανακαλύπτουν τις συλλογές και τις ιστορίες που αφηγούνται τα μουσεία επιστημών.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαρτίου στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας  «Λόγου Πράξεις» στις Γούβες. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στο mail logoupraxis@gmail.com ή στο τηλ. 28970 41203.

Εργαστήρια μουσειακής αγωγής για παιδιά από 4 έως και 8 ετών

Ιδέα/Σχεδιασμός – Υλοποίηση:

Αλεξάνδρα Μαραβέλια | Εκπαιδευτικός – Μουσειολόγος (ΜΑ)

www.alexandramaravelia.gr | info@alexandramaravelia.gr