«Η γυναίκα της Πάτρας» του Γ. Χρονά - Νέα παράσταση με τη Σοφία Δερμιτζάκη - Ειδήσεις Pancreta

«Η γυναίκα της Πάτρας» πρεμιέρα Κυριακή 8 Μαρτίου, 21:00

 

Η ΘΕΣΗ και οι Stravaganti NUOVI, σε συνεργασία με το Θέατρο Κάτω, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Κρήτη τον συγκλονιστικό μονόλογο «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γ. Χρονά. Η Σοφία Δερμιτζάκη επιστρέφει μετά από έναν χρόνο απουσίας στο θεατρικό σανίδι υποδυόμενη την Πανωραία, την πόρνη της Πάτρας, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πάνου Ιωαννίδη, σε μια καθόλα ανατρεπτική παράσταση! Πρεμιέρα την Κυριακή 8 Μαρτίου, στις 21:00, και κάθε Κυριακή και Δευτέρα στο Θέατρο Κάτω, Θεοτοκοπούλου 28! Προσοχή η παράσταση είναι κατάλληλη για ανήλικους άνω των 16 ετών!

Η αφήγηση της ζωής, του βίου μιας γυναίκας –της πόρνης Πανωραίας- που ζει στην Πάτρα από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος την κατέγραψε με σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ΄80. Η ίδια σε πρώτο πρόσωπο διηγείται τη ζωή της χωρίς να ντρέπεται, χωρίς να λυπάται. Ένας παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλά ανοιχτά χωρίς φόβο, με πηγαία λαϊκότητα, με μια αυθεντική, συνταρακτική τραγικότητα, αλλά και κωμικές εξάρσεις, για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα. Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει, χορεύει, κλαίει γελάει, θυμώνει, προκαλεί. Μια ζωή ακραία, σκληρή, επικίνδυνη, αλλά με πάθος και ορμή, ακροβατώνας ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Η Πανωραία γεύεται τη ζωή και την εξαντλεί ολόκληρη, με όλη της την ύπαρξη, χωρίς περιορισμούς, χωρίς ίχνος μιζέριας.

Ελεύθερος και σπάνιος λόγος που παρουσιάζεται ολοκληρωμένος στο βιβλίο του Χρονά μετά την μερική του δημοσίευση, σε συνέχειες, στο περιοδικό «Οδός Πανός» από το καλοκαίρι του 1987. «Η γυναίκα της Πάτρας» είναι η πιο αληθινή, γυμνή ιστορία, στην ελληνική γλώσσα, από την σταύρωση του Χριστού και τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ένας χειμαρρώδης λόγος που γίνεται ποίηση.

Θέατρο Κάτω, Θεοτοκοπούλου 28  
Πρεμιέρα Κυριακή 8 Μαρτίου, και κάθε Κυριακή και Δευτέρα          
Ώρα: 21:00           
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ (ΑμεΑ, φοιτητές, άνεργοι)        
Τηλέφωνα κρατήσεων: 6942291891 και 2810343483
Κείμενο: Γιώργος Χρονάς
Διασκευή: Στέλλα Χαιρέτη
Σκηνοθεσία- Σκηνογραφία: Πάνος Ιωαννίδης
Ηθοποιός: Σοφία Δερμιτζάκη

Επιμέλεια μουσικής: Στέλλα Κουφάκη
Β. σκηνοθέτις: Στέλλα Κουφάκη
Φωτογραφίες: Μάνος Πολιτάκης
Αφίσα: Κώστας Καρνίκης